TFF2003 – Kjønnsperspektiv på religion og teologi

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet tar opp aktuelle temaer knyttet til religion, spiritualitet, likestilling, politikk og samfunn og analyserer dem i et kritisk kjønnsperspektiv. Historiske forestillinger om kjønn har fortsatt makt og erfares som hindre for kjønnslikestilling. Vi undersøker aktuelle kjønnsmodeller ved å studere historiske tekster fra kristen og muslimsk tradisjon med caser fra samtiden.

Emnet gir generell innføring i kjønnsteori og viser hvordan et kritisk kjønnsperspektiv kan frambringe nye tolkninger av gudsbilder, menneskesyn, seksualiteter, kosmologier, sosiale strukturer og/eller rituelle praksiser. Samspillet mellom tolket tradisjon, kritisk teori og ny tolkning står sentralt. Feministisk teologi forsøker å endre både hvordan vi tenker kjønn og gjør teologi. På emnet undersøker vi viktige strategier, argumenter og uenigheter i dette arbeidet. Emnet er tverrfaglig og passer for studenter fra humaniora, teologi og samfunnsvitenskap.

Granseminar høst 2024:

Deltakelse på seminaret på Gran 2.-4. oktober, er obligatorisk for studenter på bachelorprogrammet i religion og samfunn og årsenheten i kristendom og islam.

Hva lærer du?

Studiet av religion er opptatt av faktisk foreliggende tro, idealer og/eller praksis. Teologien, derimot, nøyer seg ikke bare med å studere praksis, men vil ofte reformere den, forbedre den. Teologi er med andre ord tenkning om spørsmål som er reist av religion eller som rettes mot religion. Studentene lærer å sondre mellom disse to fagtradisjonene, og opparbeider kritisk kunnskap om ett sentralt emne i skjæringsfeltet mellom dem. De tilegner seg analytiske ferdigheter til på egen hånd å kunne synliggjøre, drøfte og debattere kjønn og makt. Studentene får øvelse i å sammenligne ulike historiske og sosiale kontekster på bakgrunn av kjønnsforskningens spørsmål, ikke bare religionenes.

Kunnskap:

  • Innsikt i kjønnsteori gjennom å anvende teori på ulike religionsfaglige og teologiske problemstillinger, inklusive forestillinger om mennesket skapt i Guds bilde. Kunnskap om hvordan historiske forestillinger om kjønn setter betingelser for samtidens perspektiv, og hvordan forskjellige retninger innenfor feministisk teologi svarer.

Ferdigheter:

  • Du vil opparbeide analytiske ferdigheter til å lese religiøse, teologiske og politiske tekster kjønnskritisk og til å forstå holdninger til kjønn og menneskeverd mer generelt utfra et kritisk kjønnsperspektiv.

  • Du får både akademisk skriveerfaring og debatterfaring og lærer å se både sammenhenger og brudd mellom forståelser av kjønn og makt i en historisk periode og i samtiden

Holdninger:

  • Emnet bidrar til refleksjon over den betydning religion og teologi har for samtidsdebatter om kjønn, politikk, likestilling og demokrati.

  • Du vil utvikle kritiske holdninger til (re)presentasjon av kjønn og menneskeverd i religiøse tekster og praksis og få øvelse i å oppdage maktperspektiv som kan være tilknyttet dette.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Fullført første studieår av studieprogrammet.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen avholdes som en kombinasjon av forelesninger og seminar gjennom hele semesteret. Deler av undervisningen avholdes på engelsk.

Obligatoriske aktiviteter:

  • Innlevering av et refleksjonsnotat på ca. 500-1000 ord om en pensumtekst du velger selv, samt muntlig presentasjon av et kritisk spørsmål relatert til denne pensumteksten på seminar.

  • En skriftlig oppgave på ca 1500 ord over oppgitt tema som leveres midtveis i semesteret.

Obligatorisk seminar til Granavolden Gjæstgiveri 2.-4. oktober:

Høsten 2024 er det obligatorisk for studenter på bachelorprogrammet i religion og samfunn og årsenhet i kristendom og islam som tar emnet TFF2003 å delta på Granseminar 2.-4. oktober sammen med førsteårsstudentene på de to studieprogrammene.

Hvis det er vanskelig for deg å delta kan du søke om fritak via nettskjema. Lenke for påmeldingsskjema og fritaksskjema blir publisert i slutten av juni. Frist for påmelding og søknad om fritak er 15. september.

Eksamen

Hjemmeeksamen, 3000-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 16:13:47

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Høst
Eksamen
Høst
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter