TFF2480 – Ortodoks liturgi – historie, ritual, mening

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet gir en innføring i gudstjenestelivet i Den ortodokse kirke. Liturgien er det rituelle system som utgjøres av nattverden og andre sakramenter samt tidebønnen. Liturgien spiller en spesielt viktig rolle, og den anses som kirkelivets utspring og akse. Emnet har tre hoveddeler: en historisk del, en del som beskriver og forklarer det rituelle systemet og en del som søker liturgiens mening.
Den ortodokse kirke kalles også Østkirken eller Den østlig-ortodokse kirke og omfatter den bysantinske tradisjonen (til forskjell fra orientalsk-ortodokse kirker som ikke tas med her). Den ortodokse liturgien er derfor identisk med den bysantinske ritus.

Hva lærer du?

Du får grunnleggende kunnskap om og forståelse av ortodoks liturgi:

  • Historie: den ortodokse liturgien har gjennomgått en betydelig historisk utvikling, ikke minst som en syntese av ritene i Konstantinopel og Jerusalem. 
  • Ritual: det rituelle systemet inneholder mange komponenter, som liturgiske bøker, sakramenter, liturgiske sykluser, skriftlesningsrekker, psalmodi, hymnografi; ritualet har en tydelig materiell dimensjon forankret i kroppens deltakelse.  
  • Mening: den ortodokse liturgien kan tolkes som et drama som symboliserer Jesu liv, som en deltakelse i den guddommelige virkelighet, særlig endetidens Gudsrike, og som formidling av Guds liv og nåde. 

Emnet gir deg ferdighet til å identifisere, analysere og fortolke ortodoks liturgi. Gjennom liturgien får du grunnleggende kjennskap til Den ortodokse kirke.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

 

Undervisning

Det avholdes forelesninger gjennom hele semesteret.

Obligatorisk aktivitet:

Tre skriftlige/muntlige arbeidskrav.

Eksamen

Tre dagers hjemmeeksamen, 3000-4000 ord.

Kildebruk og referanser

Ved oppgaveskriving må du gjøre deg kjent med reglene for kildebruk og referanser. Ved brudd på reglene kan du bli mistenkt for fusk/forsøk på fusk.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Høst 2021
Eksamen
Høst 2021
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter