TFF4205 – Striden om den frie vilje: Luther vs. Erasmus

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Striden mellom Luther og Erasmus hører til de desiderte høydepunktene innenfor Vestens idéhistorie. Erasmus hevder det klassiske synspunkt på viljens frihet, nemlig at mennesket må ha en viss innflytelse på sine handlinger for å kunne holdes moralsk ansvarlig – også i forholdet til Gud. Luther hevder det radikalt motsatte, at ”den frie vilje” er et tomt uttrykk, at mennesket aldri vil kunne handle på tvers av Guds allmakt og at rettferdigheten er Guds gave, der mennesket forholder seg rent passivt. Han understreker samtidig at dette er en helt grunnleggende tanke i reformasjonen og holder derfor skriftet Om den trellbundne viljen for sitt viktigste skrift.

Dels skal det foreleses over disse sentrale spørsmålene i teologi og antropologi, dels skal vi gå inn på tekststykker og diskutere synspunktene opp mot hverandre: Er det mulig at begge har rett eller at begge tar feil? Kan dette fortsatt regnes som sentrale teologiske spørsmål? Hva betyr det i så fall for gudsforståelsen, for frelsesforståelsen, for fortolkningen av tekster og for oppfattelsen av mennesket?

Hva lærer du?

Du vil få fordypet innsikt i Luther og Erasmus spesielt og den idehistoriske sammenhengen generelt som legger premissene for denne striden. Dessuten skal vi gå inn i detaljert tekststudium knyttet til fundamentale teologiske problemstillinger. Det blir også anledning til å diskutere ulike metodiske tilnærminger til tekster, både moderne (f.eks. Gadamer) og postmoderne (f.eks. Derrida).

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

80-gruppe i kristendom eller tilsvarende.

Undervisning

Obligatorisk arbeidskrav:
Skriftlig innlevering i Classfronter på ca. 2000 ord, som så presenteres muntlig (5-10 min.)

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Muntlig, oppgaven gis 1 time før.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2007
Eksamen
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter