TFF4206 – Søren Kierkegaard: Afsluttende Uvidenskabelig Efterskrift (1846)

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Tverrfaglig Tekstseminar: Filosofi, psykologi, litteratur og teologi

Kierkegaard regnet selv Efterskriften som sitt hovedverk. Her krystalliseres problemstillinger fra det filosofiske, psykologiske og oppbyggelige forfatterskap i et språkspill som ettertiden har kalt eksistensielt. Vi står altså overfor en eksistensiell lesning av tilværelsens ”Urskrift” – på ruinene av kristendom og metafysikk – som Kierkegaard selv knyttet til Sokrates.

Seminaret vil basere seg på nærlesning og diskusjon av utvalgte avsnitt i Kierkegaards tekst ut fra filosofiske, psykologiske og teologiske perspektiver. Seminardeltagerne må selv regne med å bidra til diskusjonen både gjennom forberedte innspill og resonnementer basert på de aktuelle tekstavsnittene. Det er åpent for studenter og ansatte fra ulike fagtradisjoner, samt for andre interesserte, men det forutsettes kunnskap tilsvarende masternivå.

Hva lærer du?

Du vil garantert lære Nordens største filosof bedre å kjenne. Kierkegaards forfatterskap kan være vanskelig å trenge inn i, men gjennom diskusjonen på tvers av faggrensene vil alle komme til orde med sine spørsmål og synspunkter. Det er ikke nødvendig å kjenne andre deler av forfatterskapet på forhånd, da vi primært går ut fra teksten i Efterskriften og fordyper oss i den.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

80-gruppe i kristendom eller tilsvarende.

Undervisning

Obligatorisk arbeidskrav
Muntlig fremlegg, 5-10 minutter.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Semesteroppgave på ca. 3000-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2007
Eksamen
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter