Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

I uke 38 (17.-19. september) vil det bli arrangert en temauke om prekenen for studenter på profesjonsstudiet i teologi og master i kristendomsstudier. Emnet/temauka er et samarbeidsprosjekt med Det praktisk-teologiske seminar. Emnet blir også tilbudt som etter- og videreutdanningskurs for prester og andre aktuelle yrkesgrupper.

Prekenen står særlig sentralt i den kristendomstradisjonen som dominerer i Norge. Ofte tenker vi på prekenen som en indrekirkelig ytring, men enhver preken er på utallige måter vevet sammen med allmennkulturen, og den er i seg selv en viktig kulturell ytring, antakelig er den fortsatt en av de viktigste offentlige talehandlinger i samfunnet. Dette emnet vil ta opp forskjellige sider ved det ”omland” forkynnelsen befinner seg i og preges av: Det kirkelige, det offentlige og det personlige.

Hva lærer du?

Emnet har tre tematiske tyngdepunkt: Det ene tar for seg prekenens relasjon til det gudstjenestelige, til liturgi, rituelle handling og bilder, det andre forskjellige forkynnelsesformer i offentlige eller del-offentlige medier, inklusive nettkirker, og det tredje tematiserer predikantens egne, personlige bearbeidelse av det som skal tales. Emnet gir fordypet forståelse av relasjoner forkynnelsen står i, arenaer den foregår på, medier den gjør bruk av og utfordringer den innebærer for den som skal forkynne.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

I tillegg til å fungere som ordinært studieemne kan emnet tas som både etter- og videreutdanning.

Videreutdanning (med enten 5 eller 10 studiepoeng):
I tillegg til å delta på temauka, leser du et pensum og skriver en oppgave. Det betales semesteravgift.

Etterutdanning:
Kun deltakelse på temauka, ingen oppgaveskriving. Kursavgift: 600,-. I tillegg kommer semesteravgift (ca 410,-) for de som skal ta studiepoeng.

Påmelding innen 10 august for de som skal ta studiepoeng til Heidi Opsahl Telefon 22 85 03 96 (kl. 10-12). For de som skal delta uten studiepoeng er påmeldingsfristen 10. september

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Gjennomført bachelorstudium med relevant faglig fordypning innenfor religions- og kristendomsstudier eller tilsvarende. Andre søkere med bechelorgrad vil kunne søke om enkeltemneopptak.

Undervisning

Undervisninga vil bli gitt på temauka 17.- 19. september 2007, dels i form av forelesninger, dels i form av verksteder/seminar.
Deltakelse på undervisninga er obligatorisk.

Eksamen

Semesteroppgave med selvvalgt tematikk innenfor emnet.

  • For å ta emnet som 5 studiepoeng kreves en semesteroppgave på 1500-2000 ord.
  • For å ta emnet som 10 studiepoeng kreves en semesteroppgave på 3000-4000 ord.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Kontaktperson: professor Trond Skard Dokka (rom M 104) tlf: 22850321

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Høst 2007
Eksamen
Høst 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter