Oppgaveinstruks mikroundervisning

Vi har lagt opp programmet slik at alle skal få mulighet til å prøve seg som lærer med en gang man starter på studiet. Vi kaller dette mikroundervisning. Når vi gjør dette helt i starten er tanken at studentene skal få et inntrykk av hvordan det er å undervise i fag. Merk deg at du KUN skal gjennomføre de første fem-seks minuttene av planlagt time og du får god tid på samlingen til å forberede deg til dette. Mikroundervisning er en obligatorisk komponent i PPU3510D, og alle skal delta her.

Del 1: Forberedelse, torsdag 4. januar kl. 14:45 -16:00

Studentene bruker ettermiddagen torsdag 4. januar til å forberede seg. Her får de støtte av både pedagoger og fagdidaktikere. Selve gjennomføringen er lagt til fredag 5. januar. Hver student planlegger en hel time, men fordi tiden er knapp, skal studentene bare spille ut oppstarten av timen, det vil si de første fem-seks minuttene. Studenten velger selv hvilket fagdidaktiske fag det undervises i. Mikroundervisningen i engelsk skal gjennomføres på engelsk. 
 
1. Les nøye gjennom beskrivelsen av mikroundervisningen nedenfor (under Del 2: Gjennomføring). Alle i gruppen noterer faget de skal ha mikroundervisning i på arket som ligger på bordet. Tema og klassetrinn fylles ut senere.  

2. Ta en runde i gruppen: Er det noen som underviser eller som har undervist før? Hvilke erfaringer har du/dere? Hva er ut fra erfaringen din/deres viktig når man planlegger en time?   

3. Ta utgangspunkt i forelesningen til Karsten Korbøl, og det dere snakket om i fagdidaktikkøkten. Hva er viktig når man skal planlegge en time? Hvordan kan man som lærer engasjere elevene allerede i starten av timen?  

4. Finn frem til læreplanen for 8. til 10. trinn og Vg1/Vg2/VG3 i ditt fag. Les nøye gjennom læreplanen. Skaff deg oversikt over hva læreplanene sier om fagets relevans og sentrale verdier? Hva er kjerneelementene i faget og hvilke kompetansemål skal elevene oppnå etter 10. trinn og etter VG1/Vg2/VG3? Jobb individuelt først, og del så med gruppen.  

5. Ta en liten pause. Bruk pausen til å tenke over hvilket klassetrinn du skal velge og hvilket tema du har lyst og jobbe med sammen med elevene dine. Temaet kan gjerne ta utgangspunkt i noe aktuelt eller i noe du har jobbet med tidligere, f.eks. i forbindelse med studiene.  

6. Ta en runde i gruppen: Hvilke temaer egner seg godt for trinnet hver student har valgt, og hvordan kan man sørge for at undervisningen engasjerer elevene? Noter i slutten av denne runden tema og trinn for hver time på arket.  

7. Planlegg en time på 45-60 min. ved hjelp av undervisningsplanleggingsmalen. Hvilke(t) mål setter du for timen? Hvilke aktiviteter legger du opp til? Bruk mest tid på å planlegge oppstarten, siden det er denne delen du skal gjennomføre. Det er i denne delen du trenger å fokusere på detaljene. Dette arbeidet foregår individuelt, men sitt gjerne sammen slik at dere er tilgjengelig for hverandre og kan gi hverandre gode tips. Avslutt med en prøvegjennomføring i gruppen.

8. Bruk eventuelt noe tid på kvelden til å ferdigstille planen og til å øve. Deretter kan du slappe av og finne på noe sosialt med dine medstudenter.

Del 2: Gjennomføring, fredag 5. januar kl. 09:15-15:00

Oppmøte klokken 09:15 i rommet til din gruppe. Mikroundervisningen starter offisielt kl. 09:30.

Mikroundervisning ledes av en ILS-ansatt eller en erfaren lærer som er knyttet til ILS. Det er to grupper i hvert rom (gruppe I og II). Mikroledere fordeler tiden mellom studentene ved oppstart.

Av praktiske grunner vil det ikke være mulig å bruke tekniske hjelpemidler under mikroundervisning.

Hver runde har følgende oppsett:  

1. En etter en gjennomfører studentene de første fem-seks minuttene av planlagt time. På omgang får to studenter hovedansvar for å observere og skrive notater. Dette gjentas til alle studentene har gjennomført sitt opplegg. Vi gjør dette med utgangspunkt i det utdelte «Ringstabekk-krysset». De resterende studentene spiller elever, ved å svare på spørsmål og delta i aktiviteter læreren har definert.

2. Når den første studenten har gjennomført sin økt, er det tid for kommentarer og innspill. Studenten som har holdt undervisning får starte med å sette ord på hva hen mener var bra. Deretter leder de to studentene som observerte og skrev notater an samtalen. Dette blir en trening i å anvende observasjonsprinsipper som vist i forelesningen om observasjon. Studentenes refleksjoner kan gjerne knyttes til begreper eller ideer fra forelesningen om «hva er god undervisningsplanlegging». Refleksjonene og forslag til hvordan økten eventuelt kan videreutvikles oppsummeres av mikroundervisningslederen. Når kommentarer og innspill er gitt, er det student 2 sin tur til å undervise. Slik fortsetter vi til alle har undervist og fått kommentarer. Det er viktig at tiden fordeles jevnt og at det tas pauser med jevne mellomrom.

Publisert 6. des. 2023 08:52 - Sist endret 6. des. 2023 08:52