Tips til skriving av obligatoriske oppgaver

Begynn med å lese oppgaveteksten nøye. Den er nokså lang, og krever mye av deg. Meningen er at obligene skal gi deg anledning til å jobbe dere gjennom mye av pensumet. Husk at det hovedsakelig er kjennskap til pensum du blir testet i på eksamen. Selv om du skal ha hjemmeeksamen som går over flere dager, er det ikke tid nok til å både lese dere gjennom pensumet og skrive eksamensbesvarelsen. Det må du gjøre på forhånd. Obligene er til for å hjelpe deg med dette.

Dette er grunnen til at obligene har som formelt krav at du bruker “minst tre fagtekster fra pensum”. Bruk pensumlista som «sjekkliste» – en fagtekst er en bok, en artikkel, eller et kapittel i en redigert bok. Er du i tvil, se om teksten du vil bruke har en egen oppføring i pensumlista i Leganto. I tillegg til disse tre kan du, hvis du ønsker, bruke relevante fagtekster du velger selv. Dette er nok mest aktuelt for de som har studert før, og er ikke nødvendig for å skrive en god oppgave.

Som student er den viktigste jobben din å lese pensum, og så skrive om det du har lest og tenkt. Det finnes mange måter å strukturere dette arbeidet på, men det viktigste er nok å innse at enhver tekst er veldig dårlig helt frem til man har jobbet mye med den. Dette gjelder absolutt alle som skriver. Likheten mellom en veldig god og en veldig dårlig tekst er at begge begynte som dårlige tekster. Forskjellen mellom dem er at den gode har blitt jobbet mer med enn den dårlige. Så les, skriv, les mer, skriv mer, les mer, skriv mer, les mer, skriv om, les mer, skriv om, skriv om, skriv om, og lever. Og husk at det tar tid. Det nytter ikke å skynde seg med dette arbeidet, for det krever langsom tid og tenking.

Underveis i prosessen kan det være lurt å bruke hverandre – les hverandres tekster og kritiser dem. Det holder å be den andre om å svare på spørsmålet «hva skjønte du ikke helt?» eller «det som står her på side 3 er jeg ikke helt sikker på selv, hva tenker du at jeg mente der?».

Det finnes ingen fasit eller oppskrift for hvordan fagtekster skal se ut, eller hva de skal inneholde. En hovedregel er at de skal ha en klar «rød tråd». Det oppnår man lettest ved å ha klart for seg hva det er man skriver om («problemet», eller «saken»), og så passe på at hele teksten er tydelig på hvorfor de ulike delene er med. Avsnittet du leser nå, for eksempel, er med fordi det belyser hvordan man kan tenke når man skriver oblig2. Dette er den eneste ufravikelige regelen når du skriver en fagtekst: leseren må hele tiden vite hvorfor teksten inneholder det den inneholder.

Når teksten er tydelig på hvorfor den er slik den er, så vil den også være enkel å forstå. Når den er enkel å forstå, så kan leseren lære av teksten. Målet vårt er å skrive en tekst som forteller leseren hva du har lest, hvordan du har forstått det, og hva vi kan lære av det du har lest og tenkt.

Publisert 26. jan. 2023 12:13 - Sist endret 26. jan. 2023 12:13