FAQ - Frequently asked questions

Seminarene

Er seminarene obligatorisk?

Seminarene er ikke obligatorisk, men vi anbefaler deg på det sterkeste å delta i alle tre områdene. De skal forberede deg til muntlig eksamen, og har ingenting med hva du velger å skrive om i bacheloroppgaven.

Lurer litt på dette med seminargrupper. Blir vi delt opp i grupper? Eller skal vi kun på seminarene for det temaet vi velger på oppgaven? Vi må jo deles opp på en eller annen måte, for det blir jo ikke plass til alle på et seminarrom?

Seminarene er litt ulikt organisert for hvert område så det innholdsmessige må faglærerne svare på, men de er åpne for alle på emnet og man velger selv hvilket seminar man vil gå på eller om man vil gå på alle. En viktig funksjon for seminarene er muligheten for å diskutere fagstoffet som forberedelse til muntlig eksamen.

Selvalgt litteratur

Hva er selvvalgt litteratur?

Selvvalgt litteratur er akkurat det - selvvalgt. Det er en liste over relevant faglig litteratur, som du kan bli hørt i under muntlig eksamen. Det kommer i tillegg til pensumsidene listet under "Pensum/læringskrav". Det står deg fritt hva du velger å bruke, men vær klar over at det skal godkjennes av en faglærer. Du skal ikke bruke pensumlitteratur som står oppført under "Pensum/læringskrav" eller tidligere pensum litteratur fra andre emner du har tatt. Du kan for eksempel bruke litteratur som også står i referanselisten på bacheloroppgaven. Se retningslinjer for selvvalgt litteratur på semestersiden.

Selvvalgt pensum: er det for selve oppgaven og/eller muntlig eksamen?

Viser til tekst på semestersiden: http://www.uio.no/studier/emner/uv/iped/PED3001/h18/innleveringer/selvvalgt-litteratur/innlevering-og-godkjenning-av-selvvalgt-pensum.html

"Selvvalgt litteratur utgjør halvparten av litteraturen som du kan bli hørt i til muntlig eksamen. Det er ikke noe krav om at selvvalgt litteratur og litteraturen som du bruker i bacheloroppgaven skal være den samme, men det kan være naturlig og arbeidsbesparende at tekster som du jobber mye med i  arbeidet med oppgaven også inngår i din selvvalgte litteratur. Det er en forutsetning for å få gå opp til eksamen at du har levert listen til fristen og at den blir godkjent."

Annet

Hva menes med "Utlevering av oppgaven" under Eksamen: Tid og sted?

Datoen for "Utlevering av oppgaven" forteller deg når Inspera åpner for innlevering/opplasting av din bacheloroppgave.

 

Bacheloroppgaven

Kan man få hjelp med å finne ut av problemstilling/tema?

I utgangspunktet definerer du tema selv, men i veiledningen kan du diskutere problemstillingen. På semestersiden har vi lagt ut lenker som vi tenker kan være en hjelp i å bestemme seg for en problemstilling.

Hvordan er det med bruk av/henvisning til tidligere pensum? Er det sånn at man ikke kan bruke det i det hele tatt?

Viser til tekst i skriveveiledningen for bacheloroppgaven: http://www.uio.no/studier/emner/uv/iped/PED3001/skriving-av-semesteroppgave.html

"Oppgaven vil normalt bygge på selvvalgt pensum. Kjernepensum som er felles for alle kan bare i svært begrenset grad brukes i oppgaven! Det betyr at det i oppgaven kan henvises til bøker eller artikler som inngår i kjernepensum, men disse kildene kan ikke være vesentlige for framstillingen i oppgaven. Det samme er tilfellet for litteratur som studenten har hatt som pensum i andre emner i pedagogikk eller andre fag (for eksempel psykologi eller sosiologi)."

 

Muntlig eksamen

Kan jeg bestemme hvilken dato jeg vil ha muntlig eksamen?

Nei, det kan du ikke. Har du andre eksamener i samme periode som muntlig eksamen skal holdes, kan du gi beskjed til administrativt ansvarlig for emnet, Mette Strand: mette.strand@iped.uio.no, eller fylle inn skjema på semestersiden: "Meld fra om andre eksamener..."

Kan jeg bli hørt i alle områdene under muntlig eksamen?

Ja, du må gjøre deg kjent med alle de tre områdene (Læring & utvikling, Oppdragelse & sosialisering, og Undervisning & danning), samt litteraturen du har satt opp på selvvalgt litteratur. Du blir ikke hørt i relasjon til bacheloroppgaven, men du vil få en muntlig begrunnelse for karakteren du fikk. Mer informasjon om muntlig eksamen finner du her:

Er muntlig eksamen i PED3001 forsvar av bacheloroppgaven, der jeg også får karakterbegrunnelse på semesteroppgaven\bacheloroppgaven, og skal diskutere de teoriene jeg selv har brukt?

Nei, du skal ikke forsvare semesteroppgaven din under muntlig eksamen, men du vil få en muntlig begrunnelse for karakteren du har fått på oppgaven.

Blir man testet i kun selvvalgt litteratur og fellespensum, eller tidligere emner også?

Du kan få spørsmål både fra fellespensum og selvvalgt pensum.Du blir ikke testet i tidligere pensum fra andre emner.

Hvor stor grad skal jeg diskutere\"forsvare" min semesteroppgave?

Du skal ikke forsvare semesteroppgaven din under muntlig eksamen, men du vil få en muntlig begrunnelse for karakteren du har fått på oppgaven.

Blir spørsmålene stilt av ekstern og intern sensor?

Ja, spørsmålene kan bli stilt av begge sensorene.

Har sensorene til muntlig eksamen lest og satt karakter på semesteroppgaven?

Ja, du vil hørt i muntlig eksamen av den samme sensorkommisjon som sensurerte din bacheloroppgave.

Er muntlig eksamen på PED3001- nivå en ren 40 minutters økt hvor sensorene stiller masse spm, og jeg må svare? Altså uten diskusjoner og prat om egne erfaringer osv? 

Nei, muntlig eksamen går ut på at du skal diskutere/utdype og vise hva du kan om tema det stilles spørsmål om. Egne erfaringer er selvfølgelig noe du kan trekke inn dersom det er relevant.

Hvor "mye" kan man forvente å bli spurt om utenfor egen bacheloroppgave og utenom tema/ område man har skrevet om. Med tanke på at karakterene teller 50/50, kan mye avgjøres av hva de finner på å spørre om... ?

Viser til informasjon om muntlig eksamen. Som det framgår der er det kun litteraturen man blir spurt om, ikke oppgaven:  http://www.uio.no/studier/emner/uv/iped/PED3001/ommuntlig.html

Er det slik at muntlig eksamen på en måte dekker det resterende pensum/emnene som man ikke har skrevet oppgave om?

Ja og nei. Du må gjøre deg kjent med alle de tre områdene (Læring & utvikling, Oppdragelse & sosialisering, og Undervisning & danning), samt litteraturen du har satt opp under selvvalgt litteratur. Du blir ikke hørt i relasjon til bacheloroppgaven, men om du har satt opp noe av litteraturen du brukte i bacheloroppgaven - kan du bli hørt i den litteraturen. Mer informasjon om muntlig eksamen finner du her:

Hva kan konte om jeg stryker til muntlig eksamen?

Nei, vi har ikke konteeksamener. Om du stryker, kan du melde deg opp igjen til PED3001 påfølgende semester og ta kun muntlig eksamen. Du trenger ikke skrive bacheloroppgaven på nytt, men du må levere inn selvvalgt litteratur til godkjenning på nytt. Du kan bruke samme listen som du har levert før til godkjenning. Om du bare skal opp til muntlig eksamen, husk å gi beskjed til administrativt ansvarlig Mette Strand: mette.strand@iped.uio.no.

 

 

Sykdom

Hva om jeg blir syk ifm eksamen?

Det gjelder egne regler for hjemmeeksamen og muntlig eksamen.

Mer informasjon om sykdom ved hjemmeeksamen finner du her.

Mer informasjon om sykdom ved muntlig eksamen finner du her.

Vitnemål

Blir det noen form for seremoni for vitnemålsutdeling?

Nei, vi har ingen formell seremoni i forbindelse med vitnemålsutdeling av bachelorgraden.

Når får jeg vitnemålet mitt?

Det er eksamenskontoret som ordner med vitnemål. De sender ut en e-post rundt midten av april til alle studenter som forventes å oppnå graden i løpet av semesteret. Her finner du informasjon om bl.a. når og hvor bachelorvitnemål sendes ut.

Publisert 16. mai 2018 10:15 - Sist endret 26. nov. 2018 09:33