Nasjonalt Folkehelseinstitutt, divisjon for psykisk helse

søker dyktige mastergradsstudenter

til å skrive masteroppgave på data fra vårt prosjekt.



 

”Ungdom, Kultur og Mestring: UngKul” er en longitudinell studie der temaet er betydningen av etnisitet og kultur i utviklingsforløp fra risiko til resiliens eller til psykiske plager og lidelser. Vår målsetting er å etablere og utvikle en omfattende kunnskapsbase innen dette feltet.


Vi søker i utgangspunktet etter to studenter som kan skrive masteroppgave tilknyttet vårt prosjekt, en til hvert av våre delprosjekter:

 

1) I Familiestudien er målsettingen med prosjektet å få kunnskap om utfordringer, mestring og trivsel blant barn og unge med ulik etnisk bakgrunn i Bergen og Oslo. Vi ønsker å undersøke hvorfor noen barn som opplever store utfordringer utvikler psykiske plager og lidelser, mens andre er fornøyde, velfungerende og trives. Vi ønsker å få kunnskap om årsaker til barns problemer, og om det er faser i utviklingen hvor barna er spesielt sårbare. Vårt fokus er på hvordan sosiale og kulturelle faktorer virker inn på barnas psykiske helse, og hvilken betydning familierelasjoner, vennerelasjoner og skole- og klassemiljøet har for barnets fungering i hverdagen. Vi gjennomfører en skolebasert spørreundersøkelse og målet er å følge barna til de er 18 år. I tillegg svarer mødrene på et eget spørreskjema.

 

2) I vårt delprosjekt Enslige Mindreårige Asylsøkere (EMA) undersøker vi sosialt nettverk og psykisk helse blant enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere i Norge. Hovedmålsettingen med prosjektet er å få systematisk kunnskap om langsiktig psykologisk tilpasning og sosial integrasjon hos en gruppe barn med særlig høy risiko for ensomhet, problematferd og psykiske vansker. Dessuten ønsker vi å få informasjon om hvilke særlige belastninger denne ungdomsgruppen opplever, og hvilke individuelle og sosiale ressurser de har for å mestre disse utfordringene. Vi ønsker også å få kunnskap om hvordan personer som er kommet til Norge som enslige mindreårige tilpasser seg over tid, og i ulike overgangsfaser (for eksempel fra skole til arbeid, fra institusjon til egen bolig). Vi samler inn kvantitative og kvalitative data.

 

Kvalifikasjoner:

 

- Studentene må være i gang med planleggingen av masteroppgaven

- Vi ønsker primært studenter som er interessert i kvantitativ forskning
- Det vil bli lagt vekt på samarbeidsegenskaper og personlig egnethet

 

Arbeidsoppgaver:

 

- For å bruke data fra vårt prosjekt forplikter studenten seg til å ta del i aktiviteter knyttet til datainnsamlingen i prosjektet

- Stipendordning

 

Studenter med etnisk minoritetsbakgrunn oppfordres sterkt til å søke.

 

Send søknad/ta kontakt: ungkul@fhi.no