English version of this page

Selg deg inn med søknaden

Søknadens formål er å få deg på intervju. Skriv slik at mottakeren får lyst til å møte deg.

Illustrasjonsbilde, to datamaskiner og notater som diskuteres
Foto: Scott Graham på Unsplash.com

Søknaden er en uvant sjanger for de fleste, men hvis du gjør god research om virksomheten, bransjen og stillingen på forhånd er det lettere å komme i gang. I søknaden skal du vise hvordan du kan fylle arbeidsgiverens behov, ved å fortelle hva du kan bidra med i stillingen.

Skriv fremtidsrettet

En typisk nybegynnerfeil er å skrive et rent presentasjonsbrev av seg selv. I søknaden skal du skrive fremtidsrettet. Hva du har gjort tidligere står i CV-en. Du skal altså ikke bare gjenta opplysningene i CV-en når du skriver søknaden, men utdype informasjon derfra og argumentere for at du vil gjøre en god jobb i akkurat denne stillingen.

Det er viktig å rette søknaden inn til den enkelte jobben, da ulike erfaringer og egenskaper er relevante for ulike jobber. Derfor er det viktig å skrive søknaden spesielt for stillingen du søker på, og ikke masseprodusere søknaden din.

Disponer innholdet og plassen godt

Det er en utfordring å disponere innholdet på en god måte og fatte seg i korthet uten å bli intetsigende. Når du setter deg ned for å skrive bør du tenke over hva det er du vil si i hvert enkelt avsnitt. 

  • I begynnelsen av teksten oppgir du hvor du har sett utlysningen og hvilken stilling du søker. Deretter bør du gå over på et svært viktig tema: Hvorfor du søker på akkurat denne jobben i akkurat denne virksomheten. 
  • Neste del kan utdype hvordan du vil bruke din utdanning og erfaring til å løse arbeidsoppgavene som ligger til stillingen, ikke regn med at de som skal ansette selv ser anvendeligheten. I denne delen er det også viktig at du klarer å vise arbeidsgiveren at du har satt deg godt inn i virksomheten og jobben.
  • Avslutningsvis kan du trekke frem noen personlige egenskaper du mener gjør deg riktig for jobben. Et godt tips er å bruke illustrerende eksempler og eventuelt referere til tidligere arbeidsgiveres beskrivelser av deg.

Åpne søknader

Man kan også sende en åpen søknad til en virksomhet man er spesielt interessert i, selv om de ikke har lyst ut stillinger. I en åpen søknad tilbyr du din kompetanse til en arbeidsgiver ut fra hvor du mener de kan ha behov for deg. Det er viktig å gjøre en grundig jobb for å lykkes, du må vise hva du kan bidra med og hvorfor de burde rekkruttere deg. 

Bruk virksomhetens nettsider, andre stillingsannonser fra dem, generell kunnskap om bransjen og nyttige personer i nettverket ditt for å spisse søknaden inn til den enkelte virksomheten. 

Det er også viktig å sende søknaden til riktig sted. Se på virksomhetens nettsider om de har en egen portal eller mail adresse de ønsker åpne søknader til, eller finn ut hva som jobber med rekkruttering hos dem og send den dit. Følg også gjerne opp søknaden i ettertid. Da kan du spørre om hvilke muligheter du kan ha hos dem eller hva som kunne gjøre deg enda mer relevant til en jobb hos dem.

10 nyttige tips til søknaden

  1. Søknader bør ikke være på mer enn én side, hold det kort og ta med det viktigste
  2. Få tydelig fram hvorfor du er den rette til jobben - vis fram din motivasjon og erfaring
  3. Fokuser på hva du kan bidra med i denne stillingen, ikke bare hva du er ønsker å få ut av stillingen. 
  4. Skreddersy søknaden og pass på at den ikke minner om en masseutsendelse eller noe som er kopiert fra en mal
  5. Bruk tilgjengelig språk og unngå bruk av fagbegreper, forkortelser og svært mye detaljer
  6. Tenk over stil og mottaker. Tilpass språk og stil etter stilling og bedrift, noen virksomheter og bransjer er mer formelle enn andre. 
  7. Skriv en ryddig søknad og gjør deg ferdig med ett tema om gangen.
  8. Tenk på at du skriver til en person som du skal fange med denne søknaden. Unngå oppramsing og klisjeer, slik at teksten ikke blir kjedelig eller lite engasjerende.
  9. Fokuser på å aktualisere din erfaring, heller enn å si hva du mangler erfaring med.
  10. Gi konkrete eksempler på hvordan din erfaring kan være nyttig eller passe godt til jobben, heller enn ramse opp typiske egenskaper eller klisjéer.

Se eksempler på søknader her

Publisert 19. juni 2023 09:03 - Sist endret 12. sep. 2023 13:55