Slik får du erfaring i studietiden

Smarte grep underveis i studietiden kan styrke dine jobbmuligheter, slik at du kan skille deg ut som den klart beste kandidaten for arbeidsgiver.

Studenter snakker med representanter fra karriereuka utendørs på campus
Foto: Jarli&Jordan/UiO

Det viktig å vise at du også har opparbeidet deg arbeidslivsrelevante ferdigheter utenom studiet. Deltidsjobber, foreningsaktiviteter, frivillig arbeid, utenlandsopphold med mer, vil gjøre deg til en attraktiv arbeidstaker. 

Verv og frivillig arbeid

Du kan skaffe deg praktisk arbeid med for eksempel prosjektledelse og kommunikasjon gjennom å engasjere deg i en studentforening, eller ta på deg frivillig arbeid eller tillitsverv. Kunnskap om arbeids- og saksbehandlingsprosesser ved et universitet kan også komme nyttig med senere.

I en studentforening kan du delta i aktiviteter, og få nye venner og nye nettverk i samme slengen. Det er over 250 studentforeninger ved UiO du kan engasjere deg i!

Finn din forening her

Ta et semester eller to i utlandet

Språkferdigheter og internasjonal erfaring kan senere bli gode grunner for en arbeidsgiver til å velge nettopp deg. På utveksling får du unike utdanningsmuligheter, internasjonalt nettverk og muligheter for personlig vekst. 

Hvert år drar over 1000 studenter på UiO på utveksling, bli en av dem du også! Her finner du en oversikt over UiOs utvekslingsavtaler. Dersom du heller ønsker å jobbe i utlandet, kan du ta en titt på denne oversikten over lønnet og frivillig arbeid i utlandet.

Praksis og oppgavesamarbeid

Praksis i løpet av studietiden kan skaffe deg uvurderlig erfaring fra arbeidslivet, muligheten til å knytte kontakter og finne ut hva du ønsker å jobbe med etter endt studie. Se mer informasjon om praksis på sidene til ditt studie eller på sidene for Prosjektforum på SV og Praksis på HF. Du kan også kombinere praksis og utenlandserfaring gjennom praksissemester gjennom Erasmus+, se mer informasjon om praksissemester i Europa her.

Å skrive oppgaven din i samarbeid med en bedrift, organisasjon, et forskningsinstitutt eller prosjekt vil gi deg relevant fagkunnskap om et bestemt område, og å bli kjent med arbeidsgivere og få vist hva du kan. Besøk Masteroppgavesamarbeid for å få oversikt over muligheter for oppgavesamarbeid.

Møt arbeidsgivere - knytt kontakter

Bruk rollen som student til å legitimere at du stiller spørsmål, og utvid nettverket ditt ved å kommunisere med aktører i bransjen du vil arbeide i. På Karriereuka på UiO kan du møte over 70 potensielle arbeidsgivere på stand, stille alle spørsmålene du lurer på og finne ut mer om dine muligheter underveis og etter studiene. 

Du kan også for eksempel bruke sosiale medier som Facebook, LinkedIn og Twitter til å følge interessante virksomheter og organisasjoner, for å utvide nettverket ditt og møte potensielle arbeidsgivere.

Se alt om Karriereuka 2024 her

Deltidsjobb

En relevant deltidsjobb er gull verdt. Tjen ekstra penger, bli kjent med arbeidslivet og bygg nettverk. Les mer om hvordan du kan finne jobben for deg og lykkes med å kapre den, både underveis i studiet og etter, på våre sider om å finne jobb.

Publisert 19. juni 2023 09:09 - Sist endret 31. jan. 2024 15:34