Ofte stilte spørsmål etter masteropptaket

Vi får mange spørsmål etter opptaket, og har derfor samlet ofte stilte spørsmål. Vi ber deg om å lese informasjonen under for å se om du finner svar på spørsmålene dine før du eventuelt kontakter oss. 

Hvorfor står det at jeg er "Ikke kvalifisert" i søknadsweb?

‘Ikke kvalifisert’ betyr at du ikke dekker ett eller flere opptakskrav for det programmet/de programmene du har søkt opptak til, eller at du ikke lastet opp tilstrekkelig dokumentasjon innen den fristen som ble gitt. Du kan selv sjekke kravene til hvert masterprogram ved å se på programsiden til de ulike programmene

Det står "Ikke tilbud" i søknadsweb. Hva betyr det?

‘Ikke tilbud’ betyr at du dessverre ikke nådde opp i rangeringen, i konkurranse om studieplass med andre søkere.  

Poenggrenser og antall søkere

Informasjon om poenggrenser, hvor mange tilbud som ble gitt på de ulike masterprogrammene/studieretningene og hvor mange søkere de hadde totalt finner du på våre poenggrensesider. Nettsiden vil bli oppdatert med 2024-tallene i løpet av dagen, fredag 5. juli.

Dersom du lurer på hvilke emner som danner opptaksgrunnlaget og blir benyttet ved rangering på et gitt masterprogram kan du sjekke dette på programsiden til det aktuelle programmet.

Merk at noen programmer gir tilleggspoeng for motivasjonsbrev, praksis o.l. Du finner informasjon om hvilke masterprogram som har tilleggsrangering under "Rangering av søkere" på programsidene.

 

Venteliste - hvordan fungerer dette?

På studier med flere kvalifiserte søkere enn plasser, vil de som ikke når opp i rangeringen i hovedopptaket bli plassert på venteliste. Du må takke ja til å stå på ventelisten i Søknadsweb, hvis ikke vil tilbudet om ventelisteplass falle bort.

Du kan takke ja til tilbud på lavere prioritet og samtidig takke ja til ventelisteplass på høyere prioritet. Om du senere får tilbud på høyere prioritet, vil tilbudet på lavere prioritet falle bort.

Hvis det etter svarfristen er ledige plasser på studiet, vil det bli etterfylt fra ventelisten.

15. juli og 7. august vil programmer som har ledige plasser tilby disse i etterfyllingsopptak. Du får e-post dersom du får tilbud i etterfyllingsopptaket.

I etterfyllingsperioden kontakter vi kun de fra ventelisten som får tilbud om opptak. Oppdaterte ventelistenummere finner du på Søknadsweb etter at vi har foretatt etterfyllingsopptak.

Vi har ikke mulighet til å forutsi om det blir etterfylling fra venteliste. Hvis vi har mulighet til å tilby deg en plass, mottar du en e-post fra oss.

Jeg ønsker å be om begrunnelse

Du kan be om begrunnelse senest tre uker etter du fikk svar på søknaden din.

Du kan også klage på vedtaket, jf. fvl. § 28. Klagefristen er senest tre uker etter du fikk svar på søknaden, jf. fvl. § 29. 
Du bør be om begrunnelse før du klager, da vil klagefristen være tre uker fra du mottar denne, jf. § 29, 3. ledd. 

Informasjon om hvordan du går frem for å be om begrunnelse eller klage finner du på nettsiden Klage på opptaksvedtak

Når får jeg informasjon om studiestart?

De fleste programmene vil sende ut mer informasjon på e-post. Du vil også finne mer informasjon på programmenes nettsider.

Hvorfor kan jeg ikke melde meg til emner selv om jeg har takket ja til studieplass?

Etter at du har takket ja til et tilbud om opptak, vil det gå en stund før du blir registrert som student ved UiO og får studierett. Du må ha en aktiv studierett for å kunne betale semesteravgift, melde deg opp til emner og godkjenne utdanningsplanen din.

Når får jeg studierett?

Du vil få studierett til masterprogrammet 2. august dersom du har fått et ordinært tilbud. 

Søkere som har fått betinget tilbud vil få studierett fra 13. august, men tidligst når betingelsen er innfridd.

Hvis du har fått informasjon om at du må betale studieavgift vil du ikke få studierett før du har betalt eller fått innvilget søknad om unntak fra å betale.

Når du har fått studierett kan du melde deg opp til emner, semesterregistrere deg m.m.

Studieavgift for studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits

Nye studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits må betale studieavgift, med mindre de kvalifiserer for et unntak. Studenter som skal betale studieavgift vil bli kontaktet. Mer informasjon om studieavgift og unntak finner du på vår nettside om studieavgift.

Har dere ledige studieplasser?

Hvis du ikke søkte om opptak innen søknadsfristen er det ikke mulig å søke om plass på masterprogrammene nå. 

Tilbyr dere enkeltemner ved UiO?

Du kan ta enkeltemner på bachelornivå uten å gå på et studieprogram, dersom emnet har ledig plass. Se nettsiden om enkeltemner på bachelornivå for mer informasjon.

Enkeltemner på masternivå

Dersom du er interessert i å ta andre emner på masternivå må du kontakte fakultetet som tilbyr emnet du er interessert i. Du finner kontaktinformasjon på den aktuelle emnesiden.

Jeg finner ikke svar på spørsmålet mitt. Hvem kan jeg kontakte?

  • Spørsmål om masteropptaket kan rettes til masteropptak@admin.uio.no.
  • Spørsmål om studieprogrammet ditt må rettes til det aktuelle programmet. Se programnettsiden for kontaktinformasjon.
  • Generelle spørsmål om studier ved UiO kan rettes til Knutepunktet

OBS! Hvis du har fått tilbud om opptak på et masterprogram og har sendt oss en henvendelse, må du svare på tilbudet mens du venter på at vi skal besvare henvendelsen din. Du finner svarfristen i Søknadsweb, der du svarer på tilbudet.

Publisert 8. juli 2021 09:07 - Sist endret 4. juli 2024 09:56