Studieopphold i utlandet

Som student ved Universitetet i Oslo har du mange muligheter til å ta deler av studiene ved et utenlandsk universitet. Les mer om utvekslingsmulighetene ved UiO og delstudier i utlandet.

Vi anbefaler at du gjennomfører utenlandsoppholdet i løpet av studieløpets tredje, fjerde eller femte semester. Å reise ut i siste semester er ikke å anbefale dersom du har planer om å fortsette på masterstudier her. For å opprettholde studieprogresjonen anbefaler vi også at du gjennomfører utenlandsopphold tilsvarende hele semestre.

De fleste studieretningene på programmet har avtaler knyttet til fagområdet. Generelt anbefaler vi at du tar de obligatoriske emnene ved UiO, at du passer på at det du tar ikke overlapper men emner du har tatt/skal ta her ved UiO og at emnene du tar er på rett nivå.

Det er både mulig å reise ut gjennom sentrale UiO-avtaler og gjennom utvekslingsavtaler mellom fagmiljøer. De sistnevnte avtalene kan enten forvaltes av instituttet som fagmiljøet går inn under eller av det Det humanistiske fakultet.

For å kunne få dra på utveksling må du ha tatt minimum 60 studiepoeng når du søker om plass gjennom sentrale UiO-avtaler, eller 30 studiepoeng når du søker på Erasmus/Nordplus (60 før du reiser ut). En fordel ved å reise ut gjennom Nordplus- eller Erasmusavtaler er at det er knyttet egne stipendordninger til disse avtalene, samt at du ikke må betale skolepenger.

Se for øvrig også utvekslingsmuligheter både ved Det humanistiske fakultet og ved instituttene på HF
Avtaler ved Universitetet i Oslo er inngått av UiO sentralt, og dermed tilgjengelig for studenter på de fleste studieprogrammer.

Institutt for kulturstudier og orientalske språk har en nettside om utenlandsopphold som kan være veldig nyttig for dere som er tilknyttet instituttet.


Vær oppmerksom på at du må få godkjent dine delstudier i utlandet for at de skal kunne innpasses i en grad ved Universitetet i Oslo. Det er viktig å søke om forhåndsgodkjenning (pdf) av studiene i god tid før du reiser ut. Godkjenningen vil også etterspørres av lånekassen om du søker støtte derfra. Når du er tilbake ved UiO må du søke om endelig godkjenning av studiene du har gjennomført.

Spesielt om fordypning i japansk eller kinesisk språk:

Under modell 1 gjennomføres ett semester ved en studieinstitusjon i utlandet. Studieoppholdet vil normalt være lagt til tredje semester i språkstudiet.
Om fordypning i språk og utenlandsopphold knyttet til dette, se det enkelte språk:

Kontaktpunktet for disse avtalene er studiekonsulenten på institutt for kulturstudier og orientalske språk.

Andre avtaler:
På den enkelte avtaleside vil du finne informasjon om hvem avtalen gjelder for, hvilke opptakskrav som gjelder for den enkelte avtale etc.
Her er en del sentrale avtaler:

Japansk:

Kinesisk:

For å få vite mer:
Har du spørsmål om hvordan utenlandsstudier kan innpasses i graden din, ta kontakt med instituttet. For mer informasjon om søknadsprosessen, godkjenning og kontaktinformasjon, se UiOs sider om delstudier i utlandet


Slik gjør du det

  • Alle utvekslingsavtaler
  • Søknadsfrister og hvordan du søker
  • Visum, godkjenning og annen praktisk informasjon

Utveksling ved UiO

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 7. feb. 2020 16:34