Overvåking og formidling av høyfjellvegetasjon ved Klimaparken på Juvflye (Lom kommune)

Klimaendringer påvirker økosystemene, særlig i fjellet og i nordlige strøk. Derfor ønsker vi nå å etablere et sett med overvåkingsflater i overgangen mellomalpin til høyalpin sone. På Juvflye, ved Juvasshytta (1840 m o.h.) har Norsk fjellsenter og Klimapark 2469, sammen med et forskernettverk (MET, NVE, NINA, UiB, UiO m fl.) startet overvåking av blant klima, permafrost, breer og vann. Vi mangler imidlertid mye grunnleggende kunnskap, særlig knyttet til vegetasjonsdynamikk (karplanter, moser og lav) i områder preget av tinende permafrost.

Klimapark 2469 i Lom og Naturhistorisk museum (UiO) bruker Juvflye som formidlingsarena. Klimapark 2469 har i sommerhalvåret daglige besøksgrupper til istunnelen, med formidling av natur, klima og brearkeologi som sentrale elementer. Vår og høst har Klimapark 2469 flere skoleklasser på tilrettelagte formidlingsopplegg for ungdomsskole og videregående elever. Naturhistorisk museum bruker Juvflye til formidling av høyfjellsøkologi preget av permafrost, med årlig ekskursjon i masteremnet om Natur i Norge (NiN), BIOS4120 (Norsk naturvariasjon).

Sammen ønsker vi nå å etablere en infrastruktur for overvåking og formidling av vegetasjonsdynamikk på Juvflye. Vi har fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til innkjøp av Open Top Chambers, og halvparten av analyserutene vil derfor inkludere klimaorienterte felteksperimenter. Infrastrukturen vil bli benyttet til å øke kunnskapen om sammenhengene mellom arter og miljø (inkludert klimaendringer og NiN), samt i formidlingen av naturkjennskap til besøkende på Juvflye og mulig også på Norsk fjellsenter.

Vi søker etter en feltorientert biolog med interesse for naturovervåking og naturformidling i høyfjellet

I den forbindelse søker vi etter en masterstudent som er interessert i en masteroppgave i vegetasjonsøkologi (karplanter, moser og lav i høyfjellet) og naturformidling. Dersom du kunne tenke deg å ta en masteroppgave innen dette fagfeltet, så ta kontakt med oss.

 

Rammeverk

  • Masteroppgaven skrives på engelsk i artikkelformat, med tanke på eventuell publisering etter bearbeiding i etterkant av masterprosjektet.
  • De spesifikke problemstillingene vil utvikles i samarbeid mellom kandidaten og veiledningsteamet.
  • Oppstart høsten 2024, med feltarbeid sommeren 2025. Feltarbeid vil foregå på Juvflye, og vi vil dekke utgifter til transport og overnatting.

Veiledere og forskningsmiljø:

Masteroppgaven vil inngå i fagretningen Biomangfold og systematikk ved IBV. Oppgaven er knyttet til Geo-økologisk forskningsgruppe (GEco) ved Naturhistorisk museum: https://www.nhm.uio.no/forskning/grupper/geco/

 

Hovedveileder er knyttet til NHM (økologi), med bi-veileder fra Norsk fjellsenter (formidling og pedagogikk).

 

Er du interessert? Ta kontakt med:

Anders Bryn (økologi)

Professor, Naturhistorisk Museum

E-post: anders.bryn@nhm.uio.no

Tlf: 930 39 782

Thea Grobstok Dalen (formidling)

Museumskoordinator, Norsk fjellsenter

E-post: thea@norskfjellsenter.no

Tlf: 906 56 3 26

Publisert 30. mai 2024 09:20 - Sist endret 30. mai 2024 09:23

Veileder(e)

Omfang (studiepoeng)

60