Bjørnepasseren i Hallingdal

Dyreglade Joe Partyka studerer biologi ved UiO, og lever i sommer et liv langt fra A4.

Bilde av Joe og hjorten

– Jeg får mye glede av å kunne jobbe med dyra og se at de blir tatt godt vare på, i tillegg til at jeg opparbeider meg kompetanse i å håndtere mange forskjellige dyr, sier biologistudent Joe Partyka, som her koser med hjorten.

Joe jobber som dyrepasser, men jobben er langt mer enn å kose med kaniner. I tillegg til bjørn finnes andre rovdyr som gaupe, rev og pinnsvin i Bjørneparken. De har hjortedyra elg, hjort og rådyr. Parken har også gårdsdyr som sau, geit, gris og høns.

En hyggelig overraskelse

Det er en rekke utfordringer i arbeidshverdagen når man jobber med dyr, og ingen dag er lik.

– Jeg føler selv at jeg ikke jobber når jeg er på jobb.

En ettermiddag var Joe bekymra for om elgkua holdt på å bli sjuk da ha gikk for dagen. Morgenen etter ble han møtt av et hyggelig syn – det var kommet en ny elgkalv!

– Jeg føler selv at jeg ikke jobber når jeg er på jobb.

De andre dyrepasserne har det på samme måten.

– Når man går hjem om kvelden så tenker man fortsatt på jobben. Ikke som noe negativt eller stressende, men som en varm følelse som man gleder seg til å komme tilbake til dagen etter.

Motivasjon til videre studier

– Jeg blir glad i dyra jeg har ansvar for. Det er fint å bli kjent med dem jeg har lest side opp og side ned om i økologikursene mine, sier Joe, som mener han får økt motivasjon til biologistudiene.

– Jeg valgte å studere biologi nettopp fordi jeg ønsker å jobbe med dyr.

– Jeg drar nok ekstra nytte av fagkunnskapen fra biologien ved at jeg har en forståelse for hvorfor dyr oppfører seg på en spesiell måte. Jeg skjønner hvorfor fôringsplaner må endres gjennom sesongen, og hvordan dyra endrer seg når de er syke, gamle, svake eller ekstra aktive.

– I tillegg får jeg en ekstra boost selv. Jeg valgte å studere biologi nettopp fordi jeg ønsker å jobbe med dyr.

Mental stimulans

Arbeidsdagen starter med morgenmøte og kaffe klokka åtte. Dagens oppgaver fordeles og informasjon om dyras tilstand diskuteres.

– Vi kan starte dagen med å skuffe møkk, male et gjerde på formiddagen og avslutte med å sitte en halvtime og prate med revevalper for at de skal bli trygge på mennesker. Eller vi kan gjøre noe helt annet. Livet som dyrepasser er ikke et A4-liv.

Bildet kan inneholde: anlegg, gress, sletteland, gressfamilien, tre.
– Å få vise frem dyra vi bruker så mye tid på for barna og se hvordan de beundrer dyrene gir meg en følelse som er vanskelig å beskrive, sier Joe Partyka

– De daglige oppgavene består i å fôre og rydde, men også å jobbe med å stimulere dyra mentalt gjennom trening. Når vi jobber aktivt med dyra merker vi at de trives bedre ved at de blir mer sosiale, spiser mer og får generelt bedre kjemi med både dyrepasserne og publikum. Gaupa vår Blixten jakttrener vi for eksempel ved å la ham jage maten sin ved hjelp av et taustykke, mye på samme måten som man leker med en huskatt med hyssing. Dette gjør at gaupa får stimulert instinktene sine og ikke kjeder seg i innhegningen.

Gårdsdyra flyttes i blant mellom tunet og setra i parken.

– Dette gjør vi for at dyra skal oppleve litt forskjellige miljøer og andre individer, og få litt nye impulser slik at de ikke kjeder seg. Det er veldig koselig for oss som får være med å flytte dyra, smiler Joe.

Han er opptatt av å framheve at alle dyra i parken er der av en grunn. Noen er født i park og ville ikke klart seg i naturen, mens andre har funnet veien gjennom rehabilitering etter skade eller tap av foreldre. Det finnes for tiden syv bjørner i parken, seks voksne og en unge på et halvt år.

– Alle innhegningene i parken er større enn de påkrevde målene for å holde dyr, noe som er viktig for oss. Det aller viktigste for oss er at dyra trives hos oss, sier Joe.

Bjørneparken

Bjørneparken i Flå er åpen fra 10–17 alle dager juni, juli og august.

Les mer om parken.

Naturlig magi

Publikumsfôringene og presentasjonene for publikum er det Joe liker best å gjøre i jobben.

– Å få vise frem dyra vi bruker så mye tid på for barna og se hvordan de beundrer dyrene gir meg en følelse som er vanskelig å beskrive.

– Å jobbe med kommunikasjon ut til barn om natur og miljø er viktig.

– Når dyra spiser gulrot fra en barnehånd slik som elgen gjør, eller tar imot jordbær som kastes fra god avstand slik bjørnene gjør, kan man bare stå og observere hvordan barna opplever en form for naturlig magi. Barna stiller spørsmål helt uhemmet og det er ofte at jeg kommer til kort når de stiller meget kreative spørsmål.

Joe mener kommunikasjon ut mot barn og unge er viktig for å øke deres bevissthet og kjærlighet til naturen, spesielt i dag da barna ofte vokser opp i et miljø preget av mye teknologi. Å jobbe med kommunikasjon ut til barn om natur og miljø er for ham meget viktig.

– La barna få oppleve dyra på nært hold og forstå hvorfor vi må ta vare på naturen, men også vekke den følelsen hos de voksne, er mitt mål når jeg går på jobben.

– Vanligvis ender ikke dagen når den skal, men fortsetter gjerne litt utover ettermiddagen.

Når han er ferdig for dagen, er klokka ofte passert åtte, og Joe orker ikke stort annet enn å lage middag og kræsjlande i senga. Slik går dagene, gjerne fem til seks dager etter hverandre, med påfølgende tre til fire dager fri til å besøke venner og familie i Oslo-området.

Fant jobben på Facebook

Joe fant annonsen på en dansk facebookside for dyrepassere.

– Det var litt tilfeldig, og jeg sendte inn en søknad i full fart. En slik sjanse kunne jeg ikke la gå fra meg, sier Joe.  

– Jeg fikk jobben på grunnlag av at jeg studerer biologi, har jobbet frivillig med et prosjekt som omfattet oppstart av park, samt at jeg har drevet med hunde- og hestesport i oppveksten.

Joe og geita
Barna stiller spørsmål helt uhemmet og det er ofte at jeg kommer til kort når de stiller meget kreative spørsmål, sier Joe.

Joe tilbringer sommeren i ei hytte hundre meter fra dyreparken.

– Der har jeg ikke innlagt vann, men jeg kan dusje og hente vann i parken. 

Miljøet på jobben er bra, mener Joe. Med en god blanding av unge og eldre, kvinner og menn, er det en mangfoldig gruppe mennesker som jobber sammen. Alle er knyttet sammen av ønsket om å bidra til et godt liv for dyra de har ansvaret for.

I den lille fritida Joe har, hygger han seg med kolleger.

– Vi finner på ting sammen - tar en liten fest, griller eller slapper av og snakker i parken etter stengetid. Alle som jobber her er veldig sosiale. Det må man være for å kunne jobbe så tett på kolleger og publikum, mener Joe.

Han har ikke noe nettverk i Hallingdal fra før, men opplever det som stimulerende å bo såpass langt fra de han møter i hverdagen.

– Her må jeg skaffe meg et nytt nettverk av kolleger og venner. Jeg får mye glede av å kunne jobbe med dyra i en så flott park og se at de blir tatt godt vare på, i tillegg til at jeg opparbeider meg kompetanse i å håndtere mange forskjellige dyr, sier biologistudent Joe Partyka.

– Når jeg i eksamensperioder sitter og sliter med biostatistikk, er det godt å kunne tenke på jobben som gir meg en forståelse for hvorfor jeg studerer biologi ved Universitetet i Oslo.
 

Joe Kristoffer Partyka

Sommerjobb: Dyrepasser i Bjørneparken i Flå

Bachelorprogram ved UiO: Biologi

Denne linja tar ikke lenger opp studenter, men du finner et tilsvarende tilbud innunder bachelorprogrammet Biovitenskap.

Relevant masterprogram ved UiO: Biologi, studieretning økologi og evolusjon

Alder: 26

Kommer fra: Enebakk

Les flere karriereintervjuer

Emneord: biologi, økologi, dyrestell, karriere, dyrepasser, sommerjobb, karriere Av Anna Valberg
Publisert 27. okt. 2017 09:02 - Sist endret 23. nov. 2021 10:08