Real ryddejobb for Store norske leksikon

Er du realist og liker å formidle? I Store norske leksikon kan du kombinere fag og lidenskap, og bygge ny kompetanse. Biologi- og MNKOM-studentene Audun, Emilie og Henrik har i sommer jobbet med å redigere hundrevis av artikler.

Tre studenter utenfor universitetsbygg på Blindern

UiO-studentene Henrik Baumann (24), Audun Rugstad (23) og Emilie Andersen König (22) er godt fornøyde med årets sommerjobb hos Store norske leksikon.

Biologistudentene Audun, Emilie og Henrik har i sommer hatt ansvar for å oppdatere hundrevis av artikler hos Store norske leksikon. Dette har de gjort hjemme i sin egen stue.
– Det er den perfekte sommerjobben for formidlingsentusiastiske realister, gliser de. 

Store norske leksikon (SNL) er kjent for de aller fleste som et gratis oppslagsverk på nett. Leksikonet har over to millioner brukere hver måned og med over 300 000 leste artikler hver dag er det viktig at tekstene er oppdaterte. For å komme i mål med denne oppgaven ansetter leksikonredaksjonen hver sommer studenter som fagmedarbeidere. I år har MNKOM-studentene Audun, Emilie og Henrik vært blant dem. 

– Da vi tok MNKOM innså vi at det er naturviternes ansvar å drive med formidling. Du skal ikke bare surre og dulle innenfor et fagområde. Du må få kunnskap ut til folket.

– I sommer sitter vi og jobber hjemmefra for SNL. Vi går gjennom artikler, rydder opp og fjerner papirpreget på artiklene som er ute. Mange av artiklene er nemlig hentet direkte fra det gamle papirleksikonet, forteller studentene fra Blindern. Henrik og Audun studerer biovitenskap, mens Emilie går lektorpgrogrammet i realfag.

Den siste papirutgaven av Store norske leksikon utkom i 2007. Siden har det viktige oppslagsverket gått digitalt. 

– Du må få kunnskap ut til folket

De tre studentene er på ulike år av studiene sine og kjente ikke så godt til hverandre fra tidligere. Felles er likevel interessen for realfag og formidling. De har nemlig alle tre tatt faget MNKOM, formidling og vitenskapsjournalistikk.

tre studenter foran et sommergrønt og blomstrende campus
– MNKOM har inspirert oss til å formidle vitenskap, sier de tre studentene. 

– MNKOM har inspirert oss til å formidle vitenskap. Da vi tok faget innså vi alle tre at det er naturviternes ansvar å drive med formidling. Du skal ikke bare surre og dulle innenfor et fagområde. Du må få kunnskap ut til folket, forteller Henrik. 
– Da var jo denne jobben perfekt, legger Emilie til. 

– Kan dere dra oss gjennom en typisk arbeidshverdag i sommer?
– Vi har hatt hjemmekontor hvor vi totalt skal jobbe 150 timer hver, noe som tilsvarer et fullt månedsverk. Timene kan vi legge opp litt som vi vil, men for min del har jeg typisk satt av noen dager i uken hvor jeg jobber fullt og så tar jeg fri resten, forteller Emilie. 
– Vi har fått et Excel-dokument med en oversikt over alle artiklene som skal gjennomgås, og så jobber vi oss gjennom lista foran vår egen datamaskin, sier Henrik. 
– Ofte må man rydde opp i artikkelen, fjerne eller legge til ting og sørge for at standardformuleringen i første setning er riktig, fortsetter han. 

– Jeg tenkte «den sommerjobben skal jeg ha». Du kan sitte hjemme og få rimelig godt betalt for å skrive.

– Vi driver ikke med ren faktasjekk, for SNL har fagpersoner som går gjennom dette, men vi skal også se etter feil, legger Audun til. 
– Og så har vi ansvar for ulike områder. Jeg har ansvar for å gå gjennom biologiartikler, blant annet tovinger, lus, trips og biller. Henrik har ansvar for zoologi og Audun går gjennom fugler sier Emilie.

SNL har ellers 156 fagansvarlige og fagmedarbeidere som er tilknyttet Universitetet i Oslo (UiO), mens NTNU på en god andreplass har 89 fagansvarlige. UiO har til sammen ansvar for 509 fagområder og 24 200 artikler, og får i tillegg hjelp fra sommerstudentene. 

Betalt lærdom og nye quizkunnskaper

Bildet kan inneholde: møbler, rom, pulten, eiendom, interiørdesign.
Hjemmekontor er den nye standarden også for sommerjobb. Foto: privat

– Hvordan er det å ha hjemmekontor i sommer?
– Det er faktisk ganske gøy, og du rekker å gjøre andre ting ved siden av jobb, forteller Audun. 


– Jeg hadde ikke gjort noe annet uansett, så for meg har det gått veldig fint, sier Henrik som nylig ble pappa for første gang. For han er årets sommerjobb derfor ekstra beleilig. 
– Det var det første som slo meg da vi fikk høre om muligheter for sommerjobb hos SNL da vi hadde MNKOM denne våren. Jeg tenkte «den sommerjobben skal jeg ha». Du kan sitte hjemme og få rimelig godt betalt for å skrive, forteller Henrik. 

– Og så får du quizkunnskaper!

– Hva har vært det beste med årets sommerjobb?
– Jeg føler at jeg har lært veldig mye. Gjennom studiet har jeg savnet å lære om artskunnskap, og det får jeg litt gratis gjennom denne jobben, forteller Emilie. 
– Lærdommen, uten tvil. Jeg hadde særlig en kul opplevelse da jeg gikk i skogen her om dagen. Plutselig kom jeg over en dam med vannløpere og buksvømmere og dette kjente jeg igjen. Da følte jeg meg som en biolog, forteller Henrik. 
– Og så får du quizkunnskaper, skyter Audun inn mens de andre ler. 
– Har noe vært litt tungt?
– Det er ikke et stort problem, men det kan bli litt repetitivt. Etter noen timer blir du lei av å skrive den samme setningen om igjen, så det er en grunn til at de kaller dette for pløying, sier Audun. 
– Og så vil man jo ikke være den minst effektive medarbeideren, så det blir litt «hvor mye greier jeg å gjøre på en time?», legger han til. 
– For meg var det vanskelig å vite i starten hvor mye det var forventet at jeg skulle gjøre på en time. Men nå går det bedre. Det er lov å være menneske mens man skriver, så man må ta litt pauser iblant, sier Emilie.  

Interessert i sommerjobb neste år? Ta kontakt!

Redaktør i SNL, Marit M. Simonsen, er den som har hatt ansvaret for årets studenter fra Blindern. Hun kan fortelle at studenter fra UiO er ettertraktede sommeransatte. 

– De fleste i redaksjonen er veldig glade i å ha fagmedarbeidere, som er rollen de sommeransatte har. Som redaktør forvalter man 10-20 000 artikler, så det er til stor hjelp når fagmedarbeidere for eksempel ser gjennom store mengder artikler på kortere tid enn de fagansvarlige gjerne har tid til, eller når de får fikset opp i alle småting som man kommer over som er vanskelig for en redaktør å prioritere. 

Bildet kan inneholde: nettsted, oppvask, kokt, reklame, oppskrift.
Faksimilie SNL.no


– Er faget MNKOM et krav for å være sommeransatt hos dere?
– MNKOM er ikke et krav for å jobbe hos oss, men det er en stor fordel! Vi ser at MNKOM-studentene gjerne har den rette formidlingsteften som gjør at de skjønner om en artikkel er god eller dårlig. Også har de jo gjerne allerede fått en innføring i leksikonsjangeren gjennom emnet, sier Marit. Om du skulle ønske en sommerjobb hos SNL neste sommer avslutter hun med følgende oppfordring:  
– Hvis noen er interessert i sommerjobb hos oss, er det bare å ta kontakt. Det er fint å komme i gang i løpet av våren så vi er trygge på at man er ordentlig opplært før ferien slår inn.

Emilie Andersen König

Studieretning ved UiO: Lektorprogrammet realfag biologi/kjemi-naturfag

Alder: 22

Kommer fra: Rjukan

 

Henrik Baumann

Studieretning ved UiO: Ferdig med bachelor i biovitenskap, og begynner på klinisk ernæring.

Alder: 24

Kommer fra: Asker

 

Audun Rugstad

Studieretning ved UiO: Akkurat ferdig med bachelor i biovitenskap. Tar nå master i biovitenskap.

Alder: 23

Kommer fra: Oslo

Les flere intervjuer med realfags- og teknologi-studenter ved UiO

Av Martine Ruud (tekst og foto)
Publisert 7. sep. 2020 14:37 - Sist endret 13. mars 2023 14:55