Tor Arne er ingeniør i Nibio

Tor Arne jobbet lenge som murer før han bestemte seg for å følge interessene sine og studere biovitenskap. I dag er han biolog og overvåker furuskogen for en farlig parasitt.  

Mann i skjorte foran hage.

Tor Arne er utdannet biolog og jobber som ingeniør i Nibio. Her foran en av hagene han gjør forsøk i på Ås. Foto: Malene Langvik-Hansen, UiO.

Norsk institutt for Bioøkonomi (Nibio) er et statlig eid forskningsinstitutt som fokuserer på matproduksjon, miljø og naturressurser. Nibio har kontorer i hele Norge, men hovedkontoret ligger i Ås. Her jobber både økonomer, forskere og ingeniører, som Tor Arne. Han arbeider med mange ulike problemstillinger, men den siste tiden har han jobbet mye med en bille som kalles furubukk. Den kan ha en parasitt som er farlig for furuskogen.

– Forrige uke var jeg på Sørlandet og reiste rundt fra hogstfelt til hogstfelt for å lete etter furubukk på furukvister. Når jeg finner spor etter furubukken tar jeg med flisprøver som analyseres på labben etter parasitten som heter furuvednematode. 

Potensiell trussel mot furuskogen

Furubukk er en bille med lange følehorn. Selv om furubukk er ufarlig, kan ha følge av en parasitt, kalt furuvednematode. Det er denne som dreper furutrær. Til nå har man ikke funnet furuvednematode i Norge, og arbeidet Tor Arne gjør er ren overvåkning. Får man parasitten hit, er konsekvensene store.

– Hvis man først får den hit, er det veldig kritisk, da den potensielt kan gjøre enorme skader på furuskog. Oppdager vi furuvednemtaode, må omliggende skog brennes, slik at vi unngår spredning. Men sannsynligheten for at prøvene som ligger på laben nå inneholder parasitten, er ekstremt liten, da den i Europa ikke er registrert lenger nord enn Portugal. 

Feltarbeid og rapportskriving

Tor Arnes jobbhverdag er veldig variert. Store deler av sommerhalvåret er han ute i felt.

– Jeg jobber mye ute. Feltarbeid kan være å gå ut på et jorde i nærheten og gjøre noen målinger, eller å dra lenger av sted.

Vinterhalvåret går med på å skrive rapporter eller gjøre eksperimenter i et drivhus på Ås. I motsetning til en forsker, som skriver lange artikler, jobber han mest med å skrive kortere tekster.

– Jeg regner meg som ingeniør og ikke forsker. I Nibio skriver vi mest rapporter, og jeg skriver noen avsnitt her og der. Etterpå deles rapportene med oppdragsgiveren, som kan være for eksempel Mattilsynet, Norsk Landbruksrådgivning eller Landbruksdepartementet. 

Mann som ser i mikroskop.
Etter feltarbeid er bruker Tor Arne mikroskop for å undersøke materialet. Foto: Malene Langvik-Hansen, UiO

Smitter trær med sopp

Tor Arne jobber ikke bare med furubukk. En del av arbeidet går også med på å undersøke råtesopp, en type sopp som bryter ned treverk. Han gjennomfører mange eksperimenter der han smitter trær med soppen og ser hvordan den utvikler seg. Råtesopp gjør skader på trær for milliarder av kroner årlig, siden trestammer med råtesopp ikke kan selges eller brukes til noe.

– Jeg skrev mastergrad om råtesopp. Da jeg jobbet med masteren, tenkte jeg ikke så mye på jobber jeg kunne få. Men selv med et så smalt tema finnes det en jobb! 

Bilde fra mikroskopet
Slik ser det ut når Tor Arne undersøker sopp med mikroskopet. Foto: Malene Langvik-Hansen, UiO

Fra murer til biolog

Tor Arne jobbet lenge som murer før han begynte å studere biologi.

– Jeg begynte å studere ganske sent. Da jeg valgte biologi, gikk jeg for den utdanningen jeg syntes var mest interessant, og plutselig hadde jeg en mastergrad.

Biologiinteressen har alltid vært der. Med oppvekst på gård har Tor Arne vært vant til å måtte forholde seg til naturen. I tillegg har han drevet mye med friluftsliv gjennom jakt og fiske.

– Da jeg var barn, pleide jeg å lese tekster om Darwin og å lære meg om utvekslingen av oksygen og karbondioksid i fiskene jeg fisket. Etter å ha begynt på biologistudiet, merket jeg at forskning nå er noe annet enn det var på Darwins tid. Forskning innebærer i dag mye papirarbeid og å søke om støtte til prosjekter. 

Engasjement er essensielt

I løpet av studiet var Tor Arne med i frivillig arbeid. Han mener at engasjement ved siden av studiet definitivt øker mulighetene for å få jobb.

– Ikke vær så opptatt av karakterer, og legg litt energi i aktiviteter rundt studiene i stedet. Det er fint å vise til at man har drevet med noe du ikke nødvendigvis må gjøre, men som du gjør fordi du er interessert.

Det finnes som regel en studentforening eller en aktivitet som passer interessene til enhver student. Selv skrev han bokanmeldelser og andre tekster for tidsskriftet «Biolog». 

Mange spennende jobber som biolog

– Med en utdanning innenfor biovitenskap, vil det være mange muligheter for å få en spennende jobb. Det er lurt å tenke på hva verden har behov for når du velger utdanningsretning. Vi har stort behov for folk med kompetanse innen matproduksjon og bærekraft. Det finnes ufattelig mange jobber man ikke har hørt om før stillingsutlysningen dukker opp på Finn.no, avslutter Tor Arne. 

 

Navn: Tor Arne Justad

Alder: 38 år
Studie: Biovitenskap (som tidligere het biologi)
Uteksaminert: 2019
Jobber som: Avdelingsingeniør i Nibio

Emneord: Biolog, Ingeniør, NIBIO, naturforvaltning, student, biovitenskap, parasitt Av Malene Langvik-Hansen
Publisert 21. des. 2023 08:04 - Sist endret 19. mars 2024 12:46