Hvordan er det å studere biovitenskap?

Da June, Benjamin, Jessica og Simon skulle velge studieprogram var det avgjørende at universitetet lå i en storby og kunne tilby et godt læringsmiljø. Her forteller de om hvordan det er å være biologistudent ved Universitetet i Oslo

Tre biologistudenter sittende og stående foran et grønt tre.

June, Benjamin og Jessica er godt i gang med biologistudiene på Blindern. De mener at Oslo er en unik by å studere i. Foto: Martine Ruud

Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) finnes mange studieretninger for deg som er interessert i biologi og molekylærbiologi. Mulighetene er mange ved instituttet som har forskning i hele bredden av fagfeltet, og som årlig tar imot rundt 200 nye studenter. For biologistudentene Benjamin Dyhre, June Gabrielsen, Simon Kline, Jessica Hough,  skulle velge høyere utdanning var valgfriheten en viktig faktor.

Bildet kan inneholde: vann, blå, båter og båtliv - utstyr og utstyr, bein, rekreasjon.
Simon studerer hvordan klimaendringene påvirker alger. Foto: privat

– Det viktigste for meg var å velge noe jeg interesserer meg for, forteller Simon som nå holder på med en mastergrad i marinbiologi og limnologi

– Helt enig, sier Benjamin som sammen med June akkurat er ferdig med sin bachelorgrad i biovitenskap. Han har planer om å søke seg inn på masterretningen cellebiologi, fysiologi og nevrovitenskap.  

– Jeg tror mange studenter vil ha et stort kulturelt tilbud, og det får man her, sier Benjamin.
I Oslo er det årlig flere konserter enn i Stockholm og København til sammen, og tilbudene ved byens litteraturhus og biblioteker alene er nok til å fylle egne YouTube-kanaler.

– Man får to verdener når man studerer i Oslo

På spørsmålet om hvordan det er å være student i Oslo har de blivende biologene ulike svar.

– Så langt har det vært helt supert. Jeg føler UiO gjør mye for at vi skal trives. De har ulike opplegg som studentpuber og eventer som gjør at vi som studenter føler oss sett. For eksempel studiestartuka, sier June entusiastisk før hun fortsetter:

– Den var virkelig kjempesolid. Man merker at det legges ned mye tid og ressurser for at studentene skal få en fin start på studietida.

– Det er et virkelig godt studiemiljø på biovitenskap. Det er alltid noen å snakke med eller noen du kan spørre om hjelp, sier June.

– Jeg har hørt rykter om at UiO har den beste fadderuka, sier Jessica som tidligere har studert i både England og Bergen. UiO er opptatt av å legge til rette for en studiestart der alle føler seg inkludert, og alle nye biologistudenter tas med på et todagers seminar på hotell der de blir kjent med faget, seg selv og medstudentene sine uten at det blir servert alkohol. Foruten aktiviteter universitetet selv står for, er Simon er raskt ute med å trekke frem noe annet han mener gjør Oslo til en unik studieby.

– Jeg tror det finnes bedre studentbyer i Norge enn Oslo. Men det som gjør at Oslo er den beste byen å studere i, er at man får oppleve arrangementer og severdigheter man ikke finner i studentbyer.

– Man får to verdener kombinert når man studerer i Oslo og det gjør byen til et unikt sted å studere på, sier han videre.

– Du vil aldri være alene

Som student ved Norges eldste universitet er det til tider store forhold. Det betyr likevel ikke at du føler deg alene, forteller biologistudentene.
– Her kan du banke på døra til professoren din om du trenger hjelp. Det er kort vei mellom studenter og ansatte, sier Jessica.
– Det er et virkelig godt studiemiljø på biovitenskap. Det er alltid noen å snakke med eller noen du kan spørre om hjelp, sier June.

Bildet kan inneholde: båt, vann, vannskuter, sjøfartsarkitektur, båter og båtliv - utstyr og forsyninger.
– Det er det beste faget jeg har hatt, sier June om feltkurset i Drøbak. Foto: privat

– UiO har tvunget oss til å bli kjent, om jeg kan si det sånn, forteller Benjamin.

– Hvordan da?

– De har underveis i studiet hele tiden satt oss i ulike grupper når vi skal samarbeide, og det gjør at du blir kjent med alle. Du vil aldri være alene, forklarer Benjamin.

– Hva tror dere er unikt med å studere biologi i Oslo?

– Bachelorprogrammet i biovitenskap kan virke veldig satt fordi du ikke har så mange valgmuligheter, men du får en solid grunnleggende innføring i kjemi, matematikk og programmering. Du får også en myk start på biologien, sier Benjamin.

– Akkurat dét kan kanskje virke litt rart i starten, men nå ser jeg nytteverdien i at studiet er lagt opp slik, legger June til før Benjamin utdyper videre:

– Fordi du får så grunnleggende innføring i de ulike realfagene, så kan du endre retning underveis. Du har jo kunnskapen som trengs.

Programmering + biologi = sant

I dagens teknologiske samfunn er kunnskaper om programmering stadig mer relevant, noe Institutt for biovitenskap har tatt konsekvensen av. Det er unikt internasjonalt at førsteårsstudenter i biologi lærer seg å programmere. – Ikke en dum idé, mener de fire studentene. 

– Vi bruker programmering gjennom hele studieløpet, og selv om du aldri har programmert før når du starter så går det veldig bra, sier Benjamin.

– Jeg hørte at det var mye fokus på programmering på UiO. Det savnet jeg på mitt forrige studie. Det var en av hovedgrunnene til at jeg valgte å ta min mastergrad i Oslo, forteller Jessica som også trekker frem læringsmiljøet på studiet.

– Jeg hørte fra andre at kvaliteten på læringen var veldig bra. Godt læringsmiljø og god kontakt med professorene er veldig viktig og heldigvis har UiO levd opp til forventningene mine, forteller Jessica videre.

Velg feltarbeid!

I tillegg til programmering har biologistudentene ved UiO mye feltarbeid i løpet av studiet, hvis de ønsker. Simon har blant annet vært på feltarbeid med Naturhistorisk museum i Georgia og Kaukasusfjellene.
– Det er på feltkurset at alt det teoretiske man har lært settes sammen, forteller Simon.

Det er ikke obligatorisk å ta fag som innebærer feltarbeid slik som Simon har gjort, noe studentene mener er uheldig.
– Det er veldig synd at obligatorisk feltkurs er fjernet. Du kan fortsatt velge det, men jeg tror ikke alle studentene er klar over det, sier Benjamin. 

Bildet kan inneholde: fisk, fisk, fiske, rekreasjon, fisker.
– Jeg  hadde ansvar for behandling av fangst på fiskelaboratoriet, forteller Jessica, som prøvde seg som forskningstekniker i Nordsjøen. Foto: privat

– Det er flere som har klaget på at man kan ta en hel bachelorgrad ved UiO uten felterfaring, fortsetter Benjamin.
– Om man derimot velger kurs med feltarbeid så er jeg veldig fornøyd med hvordan det er lagt opp. I det ene faget var vi på felttur til Drøbak i en uke, og det er det beste faget jeg har hatt, sier June. June forteller at hun her ble kjent med professorene på en annen måte.

– Vi var der i en uke og bodde i samme hus som professorene våre. Vi spiste alle måltider sammen og hadde samtaler som ikke bare var faglige. Det skapte en helt egen dynamikk.

– Plutselig satt vi i en båt ute på vannet sammen med Dag O. Hessen. Han har jo en kjendis for oss på biologi, forteller June mens de andre ler.

Og skulle du være i tvil om biologistudiet ved UiO er noe for deg, så har Benjamin en liten oppfordring å komme med helt til slutt:

– Om du vurderer å studere biologi, gjør det. Du vil ikke angre.

Biovitenskap

Biovitenskap er biologi og molekylærbiologi. Fra genforskning i laboratoriet til feltarbeid i Antarktis: Ved å studere biovitenskap lærer du om mangfoldet og sammenhenger i naturen og om hvordan kroppen normalt fungerer, fra organsystemer til celler og gener og hva som går galt ved sykdom. Vi bruker matematikk og dataverktøy til å modellere alt fra hvordan hjernen fungerer til hvordan klimaet påvirker økosystemer.

Studentblogg

Biovitenskapstudentenes blogginnlegg fra arbeidspraksis

Studentforsker på sykehus

Anette meldte seg til tjeneste mot covid-19

Flere historier fra UiOs teknologi- og realfagsstudenter

Av Martine Ruud
Publisert 13. juni 2023 15:43 - Sist endret 13. juni 2023 16:03