Hvorfor velge denne retningen?

Undervisningen i kommunikasjon foregår i samarbeid med Institutt for teknologisystemer.

Som student på denne studieretningen spesialiserer du deg på å beskrive signaler og systemer slik at de kan behandles ved hjelp av algoritmer. Studiet er både teoretisk og praktisk. Den teoretiske delen består av et godt grunnlag i fysikk og anvendt matematikk, mens den praktiske delen er basert på at signalbehandling brukes i et stort spektrum av anvendelser. Anvendelsene er f. eks. innen telekommunikasjon og medisin, og omfatter alt fra modulasjon og ekkokansellering i mobiltelefon til medisinsk ultralydavbildning.

Radio kommunikasjon har lang tradisjon i Norge, både som forskningsområde og som industrisatsning. Forsvaret (FFI) og Televerket (nå Telenor) var betydelige pådrivere her. Som eksempler kan nevnes avansert radiolinjeutstyr, NMT (Nordisk Mobil Telefon) – verdens første cellulære system, og GSM. Norge har også vært banebrytende i utvikling av satellittkommunikasjon først og fremst for skipsfarten. Her har NERA har vært en av verdens ledende produsenter av utstyr for satellittkommunikasjon.

Utviklingstrenden viser at trådløs kommunikasjon blir stadig viktigere, først og fremst for mobile multimedia anvendelser, men også i økende grad som aksessteknikk for tilgang til kjernenettet (både telenettet og internettet), for stasjonære og nomadiske brukere. På grunn av økende bruk av ulike medier som data, tale, video og grafikk, øker også behovet for overføringskapasitet.

Denne studieretningen tar for seg ulike aspekter av digital signalbehandling i forbindelse med trådløs kommunikasjon, med formål å øke tilgjengelig overføringskapasitet, øke den spektrale effektiviteten i utnyttelsen av radiomediet, og gjøre trådløs overføring mest mulig resistent overfor radiokanalens variable egenskaper. Fagfeltet omfatter modulasjons- og kodingsmetoder, stokastiske prosesser, trådløse aksess metoder, radiobølgeutbredelse og ulike aspekter av mobile systemer.

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 18. nov. 2019 14:40