Hvorfor velge denne retningen?

Signalbehandling er et fag som ligger til grunn for multimediaformater som MP3, Gif og JPEG. Uten signalbehandling ville man ikke finne ut hvilken del av lyden som ikke høres og som kan kastes i MP3. Faget er også viktig for medisinsk bildediagnostikk, avbildningssystemer og for koding i trådløse kommunikasjonssystemer. I dag finner vi metodene og teknologien i flere dagligdagse produkter som digitale videokameraer, lydkort for PC og mobiltelefoner. I alle nye digitale systemer for TV og radio er også digital signalbehandling en grunnleggende komponent.

Innenfor retningen signalbehandling studerer vi signaler slik de er representert i en datamaskin. Slike signaler finnes f.eks. i telekommunikasjon, og problemstillingen kan være å finne den beste måten å sende informasjon trådløst over et radiosamband. Det kan også være musikk, tale eller bildesignaler som overføres og som skal kodes for å få ned kravet til overføringskapasitet. Et annet eksempel på bruk av signalbehandling er manipulering av digital audio i lydstudioer.

Vår gruppe ved Universitetet i Oslo arbeider mye med signaler i forbindelse med avbildningssystemer. Dette kan være en sonar som ser havbunnen eller fisk under vann, et ultralydinstrument som ser inn i menneskekroppen og viser hjerteklaffene i bevegelse, eller store seismiske systemer som avbilder olje- og gassforekomster i jordskorpen. Vi arbeider særlig med forbedring av avbildingsmetodene og bildeanalyse, med praktiske anvendelser innenfor medisinsk avbildning, sonar og seismikk. Videre arbeider vi med signalbehandling innenfor mobil kommunikasjon i tett samarbeid med norsk industri. Den videregående undervisningen i mobil kommunikasjon foregår ved Universitetsstudiene på Kjeller (UNIK).

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 6. juni 2012 12:27