Jobber med videooverføring i teknologiselskapet Appear

Marcus sørger for at du kan se fotball-EM på direkten med høy oppløsning og uten store forsinkelser.

Marcus, sommer, smil, grønn t-skjorte

Marcus Steen Nitschke. Foto: Aina Louise C. Haukeland

Marcus Steen Nitschke jobber som R&D (Research and Developement) i Appear, et teknologiselskap som spesialiserer seg på videokomprimering og TV-overføring for direktesendinger.

– Nå når det er fotball-EM, og seinere sommer-OL, sørger vår programvare for at direktesendingene har høy kvalitet og minimal forsinkelse på signalet.

– På stadionene er det flere kameraer som tar opp video og lydspor i høy oppløsning fra alle slags mulige vinkler, som skal sendes på direkten over hele verden. Hvis du har 10–20 kameraer som alle har ultraHD-oppløsning og tar 60 bilder i sekundet, blir filene svært store. Å sende dem til TV-selskapene ville tatt veldig lang tid hvis ikke filene ble komprimert først.

Enkoderene til Appear komprimerer videostrømmen før den sendes videre til TV-selskapene.

– Deretter tår våre dekodere hos TV-selskapene imot komprimerte videostrømmer. Da kan TV-selskapene legge på kommentator, teksting, logoer og alt mulig, før signalet pakkes sammen igjen og sendes ut til vanlige TV-kunder, forklarer Marcus.

Smil, ute, trær, lysaker
Marcus skriver kode som gjør det mulig å overføre store videofiler for direktesendinger på TV. Foto Aina Louise C. Haukeland/UiO

Spesifikt jobber Marcus med å lage programvare til høykomprimeringsenkoderene og dekoderene til selskapet.

– Det er et stort prosjekt, da det er en kode som over 100 ansatte har jobbet med i over 10 år.

– Hver gang vi gjør noe, så endrer vi på kode som allerede finnes. Man må derfor passe på at man ikke ødelegger noe, og at den funksjonaliteten som var der fortsatt fungerer.

Marcus jobber tett sammen med kollegaene i et team, og syns det er noe av det beste med jobben.

– Vi er sammen om problemene, og det er veldig enkelt å spørre om hjelp.

– På universitetet jobber man med samme oppgaver som medstudentene, men i arbeidslivet jobber man sammen om oppgavene.

Studiene gjorde Marcus trygg på programmering

Det var ganske tilfeldig at Marcus begynte på studiet Elektronikk, informatikk og teknologi (EIT). Han likte matematikk og naturfag på videregående, var nysgjerrig på hvordan ting fungerte og hadde et ønske om å jobbe med store prosjekter. Derfor undersøkte han mulighetene for å studere elektronikk og programmering, og snublet innom programsidene til Elektronikk, informatikk og teknologi på Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

– Fagsammensetningen på programmet resonnerte med meg. Og selv om jeg ikke visste helt hva jeg gikk til, skjønte jeg fort at det var et veldig riktig valg.

Studiet beskriver han som bredt, fleksibelt og et program som gir studentene en grunnleggende og helhetlig forståelse av elektronikk og informatikk, samtidig som det er gode ressurser for studentene.

– Det er mye obligatorisk undervisning som kanskje ikke føles så nyttig der og da, men du får en veldig bred utdanning som gjør at du kan snakke med forskjellige folk fra flere retninger.

Marcus, smil, portrett, rød vegg
Det beste med å studere i Oslo syns Marcus var studentmiljøet på campus. Foto: Aina Louise C. Haukeland.

Marcus valgte det han beskriver som en utradisjonell rute innenfor studieprogrammet.

– Mange av medstudentene mine valgte å spesialisere seg innenfor hardware, selv valgte jeg å fordype meg i programmering.

Favorittemnet på studiet var problemløsning på høynivåspråk, som vil si programmeringsspråk som for eksempel Python.

– Det emnet gjorde at jeg ble trygg på programmering.

– Vi hadde en del ukesprosjekter og obligatoriske oppgaver som var lagt opp slik de ville vært i et forskningsmiljø eller ute i næringslivet, legger han til.

Studentbyen Blindern

– Jeg fikk raskt mange gode venner på studiet. Miljøet var inkluderende, trygt og hyggelig, i tillegg til å være inspirerende, forteller han om studiet, og legger til at det var høyt faglig nivå både på undervisningen og medstudentene.

Blindern opplevde han som en liten by i en litt større by.

– Man lever litt i en boble, men en veldig fin boble, mimrer han om studenttilværelsen.

– Det er alltid noe som skjer på campus, og det er mange møtesteder på instituttet, fakultetet og universitetet som helhet.

Hans beste minne som student kan også oppleves noe utradisjonell.

– Eksamensperioden på bacheloren var skikkelig hyggelig, sier Marcus.

– Særlig de før jul. Da er det mørkt, kaldt og surt. Alle har det litt kjipt, men vi har det kjipt sammen. Det skapte et spesielt samhold, avslutter han med et smil.

 

Marcus Steen Nitschke

Jobb: R&D i Appear
Alder: 28
Utdanning ved UiO:
Bachelor i Elektronikk, informatikk og teknologi 
Master i Mikroelektronikk og sensorteknologi
Uteksaminert: 2023

Av Aina Louise C. Haukeland
Publisert 8. juli 2024 10:07 - Sist endret 8. juli 2024 10:07