Bygger et crowdfundingmiljø i Norge

Da Mali Konstad Brødreskift ble ferdig med studiene, kontaktet hun Bidra.no og spurte om de trengte henne. I dag er hun ansvarlig redaktør.

Foto av Mali Konstad Brødreskift.

- Jeg sendte en e-post til bidra.no, som var tidlig i startfasen. Og de ville ha meg! Det var midt i blinken, med tanke at jeg akkurat hadde studert entreprenørskap, sier Mali Konstad Brødreskift.

Bidra.no er en plattform for å samle inn penger til for eksempel en oppstartbedrift eller til veldedige formål. De startet i 2014 og er nå Norges største crowdfundingside. Allikevel består redaksjonen kun av fire medarbeidere.

- Ingen dager er like. Siden vi er en start-up og vi er så få, er alle i redaksjonen involvert i de fleste prosessene og får være med å bestemme hvilken retning vi skal gå, sier hun.

- Det er kort vei fra et ønske om en endring på plattformen og til det skjer. Vi jobber dynamisk og energisk og det er mange gode idéer!

- Vi jobber sammen for at bidra.no skal lykkes, og er der fordi vi vil og ikke fordi vi må.

Etablerer et crowdfundingmiljø

Da Bidra.no kom i 2014, var crowdfunding helt nytt i Norge.

- Vi har vært en viktig rolle i å etablere et crowdfundingmiljø. Vi var blant annet med å stifte Norsk Crowdfundingforening. Det har vært utrolig gøy å være med i starten av dette og få bidra til at det ble stort, sier Brødreskift.

Mali og kollegene fra Bidra.no er hos Finanskomiteen på høring for et bedre regelverk for crowdfunding i Norge.

Siden bidra.no startet opp, har de publisert over 4000 prosjekter. Det er stor pågang fra aktører som vil bruke plattformen, men langt fra alle får være med.

- En stor del av jobben er å vurdere og kontrollere alle prosjektene som kommer inn. I tillegg handler det om å holde øynene åpne for hva som er viktig akkurat nå, se etter nye kunder og få folk til å skjønne hvorfor de skal bruke plattformen vår, i tillegg til å følge opp kunder vi har, sier hun og påpeker at bidra.no bygger på et felles samfunnsengasjement.

- Vi oppretter og utvikler samarbeid med en rekke initiativer vi ønsker å jobbe med - om det er banker, bedrifter eller organisasjoner. Noen er mer langvarende, med omfattende endringer som tar tid å få til. Et eksempel på sistnevnte er samarbeidet vårt med Operasjon Dagsverk, som vi nå jobber med å digitalisere og effektivisere.

Fra laboratorium til forretningsutvikling

Før Brødreskift begynte på innovasjon og entreprenørskap, tok hun en bachelor i molekylærbiologi. Hun begynte også på en master, men merket fort at hun ikke hørte hjemme på et labratorium.

- Jeg ville jobbe med noe kreativt og verdiskapende og bruke flere sider av meg selv.

Får du brukt masterstudiene i jobben sin?

- Jeg får absolutt brukt utdanningen min, særlig når jeg vurderer om bedriftene og organisasjonene som ønsker å bruke plattformen har noe for seg. Utdanningen min har også gitt meg viktige strategiske verktøy for å vurdere hvilke valg vi skal gjøre fremover som bedrift, sier hun og trekker fram praksisdelen i studiet som den viktigste og kuleste delen av studiet.

- Jeg var blant annet i praksis hos en start-up som drev med crowdfunding. Dermed fikk jeg kompetanse på et felt som ikke så mange kjente til på den tiden. Det la grunnlaget for at jeg i hele tatt fikk jobben i bidra.no, sier hun.

- I tillegg ble jeg mye tryggere på presentasjoner, da vi får mye trening i dette. Det er noe jeg egentlig synes er forferdelig, men som er veldig viktig i arbeidslivet.

Videre karriereplaner

- Jeg vil jobbe med å få bidra.no til å vokse enda mer, og har ambisjoner om å få det til.

Mali har ingen planer om å slutte i Bidra.no med det første.

Hun har med andre ord ingen planer om å skifte jobb med det første.

-  Det er viktig å ha gode kolleger, artige oppgaver og å føle eierskap til bedriften. Jeg er veldig glad i jobben min.

Har du noen tips til studenter som skal ut i bransjen?

- Se muligheter, ha det gøy og finn noe dere er interessert i å drive med. Hvis du vil starte et selskap, vær tidlig ute og se hva som finnes der ute slik at dere kan posisjonere dere.

 

Publisert 27. mars 2019 14:09 - Sist endret 28. feb. 2020 13:07