Fra Forsvaret til Venture Cup

Etter ti år i Forsvaret som ingeniør og offiser endret Arnar Skogeng Reiten kursen på skuta og tok en master i entreprenørskap og innovasjonsledelse. Dette skulle lede han til startup-konkurransen Venture Cup.

Bildet kan inneholde: person, panne, hake, smil, skjegg.

Masterstudent Arnar Skogeng Reiten. Foto: Mathilde Solbakken

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe som var mer nyskapende og kreativt. På denne masteren får jeg utløp for å utvikle idéene og tankene jeg har, forteller Arnar Skogeng Reiten.

I andre semester fikk han jobbe med et startup-prosjekt med andre studenter på StartupLab. Prosjektet gikk så bra at de presenterte det i Norges største pitchekonkurranse: Venture cup 2024. Awareable fikk en fjerdeplass og gikk dermed videre til Startup Extreme i Hemsedal. 

For å forberede semifinalistene fikk de oppfølging fra ledende aktører som Innovasjon Norge, inkubatorer som StartUpLab og 6AM, samt Patentstyret.

– Det var kult å få muligheten til å pitche på hovedscenen under Startup Extreme foran et samlet økosystem av oppstartsbedrifter, investorer og bransjeledere, sier Arnar og påpeker at det er en fin arena for å bli sett og hørt. 

Nylig har han også pitchet for Studenttilskuddet fra Innovasjon Norge og skal satse videre på det.

Foto: Mathilde Solbakken

Ekte erfaring med pitching

Reiten meldte seg på Venture Cup for å dytte seg selv til å pitche forretningsideen som de jobber med til ekte investorer. 

– Både for å få kniven på strupen, men også fordi det er på slike arrangementer du møter andre som er interesser i det samme, det er givende å møte andre studenter fra andre universiteter, som tør å prøve konseptene sine, forteller han.

Å vinne Venture Cup kan åpne mange dører. Ikke bare kan man vinne 100 000 NOK, du får også æren av å representere Norge i den internasjonale finalen. 

En ny start 

Etter 10 år i forsvaret som ingeniør og offiser så Arnar etter et sted han kunne få utløp for sine nyskapende tanker og kreativitet. Slik havnet han på master i entreprenørskap og innovasjonsledelse på UiO. 

– Det gøyeste er å oppleve at du klarer å lage et forretningskonsept ut av en idé, forteller han.

Han beskriver første semester som ganske intenst. Det er mye å lære og læringskurven er bratt. Heldigvis er det flinke professorer og eksterne foredragsholdere som hele tiden følger opp. Etter hvert tilnærmer du deg et nytt tankesett, som gjør det mulig å se muligheter der andre ser begrensninger.

– Jeg har lært å teste idéer, finne forretningsverdi og kundeverdi. Dette er sentrale faktorer for at et produkt skal overleve i markedet, forteller han videre.

Nettverking og å lære av andre

I løpet av første semester får klassen flere besøk av startups, noe som gjør at man blir i stand til å vurdere andre sine ideer.

– Det handler i stor grad om hva du tester, hva du lærer, hvem du møter og hvem du kjenner. Vi bruker mye tid på å lære av andre, og finne dem som kan lære meg noe nytt. Det er verdifullt å vurdere andres ideer og se hva de er gode for, forteller Arnar.

Nå som andreårsstudent er det flere ting han ønsker å trekke frem som har vært gøy med masteren. 

– Jeg var med Gründerskolen i San Fransisco. Det er en helt unik mulighet til å møte likesinnede folk fra hele verden, og bygge et globalt nettverk, forteller han. 

Tett samarbeid med næringslivet

–  Det er bra samarbeid med næringslivet. Vi får komme ut og samarbeide med store bedrifter og får tilgang til StartupLab og prosjektene som er der, forteller Arnar.

Det tredje semesteret har studentene internship hos en stor bedrift. Arnar var i DNV samme med tre medstudenter. Der fikk han muligheten til å besøke Abu Dahbi og verdens største energikonferanse. 

– På konferansen med tusenvis av selskaper, ble kommunikasjonsferdighetene våre satt på prøve. Hver samtale var en leksjon i mangfold, innovasjon og fremtidens energi, sier Arnar.

  Det var som en god blanding av læring, nettverksbygging og kulturell utforskning.

Her er Arnar sammen med sine medstudenter på konferansen ADIPEC 2023. Foto: privat.
Publisert 22. mars 2024 14:25 - Sist endret 26. mars 2024 12:38