– Det jeg liker best, er muligheten til å hjelpe kunder med å få bedre fysisk og psykisk helse, livskvalitet og ikke minst en bedre forståelse for og forhold til mat og kropp.
Hva jobber en klinisk ernæringsfysiolog med?
Studiet i klinisk ernæring ved UiO kvalifiserer til autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog. Som autorisert klinisk ernæringsfysiolog kan du jobbe med pasienter på sykehus, som forsker, med forebyggende kostveiledning privat eller offentlig, eller som rådgiver for helsemyndigheten.
– Å jobbe som forsker i ernæringsvitenskap bidrar til at befolkningen får lengre og bedre liv og helse, og mindre sykdom.
− Jeg jobber hovedsakelig med utredning og behandling av matallergi hos barn og ungdom. Der inngår jeg i et tverrfaglig team med leger, sykepleiere, og flere andre fagspesialiteter
− For å gi individuelt tilpasset kost og ernæringsbehandling må jeg forstå komplekse medisinske problemstillinger, ha stor kunnskap om næringsstoffer og kost og kunne vurdere kostholdet og foreslå behandling i løpet av en kort konsultasjon.
− Jeg så viktigheten av rett kosthold i forbindelse med sykdom i nære relasjoner - dette vekket interessen hos meg. God pasientbehandling og høyt faglig nivå noen av de viktigste oppgavene mine i dag.
− Det er en stor bredde i muligheter for kliniske ernæringsfysiologer. De fleste jobber nok på sykehus, men stadig flere jobber også i kommunehelsetjenesten. De ser flere syke brukere enn før og jobber for å sikre god samhandling mellom sykehus og kommune.
Det er spennende å oppdage helt nye ting som ingen andre kjenner til. I tillegg har jeg relativt fleksibel arbeidstid og får reist en del i jobben. Jeg har vært på to kjempefine forskningsopphold ved Universitetet i California, Los Angeles (UCLA), sier Frode Norheim.
Kontakt ulike fagmiljøer, både på universitetet og ellers, og spør om mulighetene. Gjør det gjerne tidlig i studiet, så får du kanskje tips om hvilken retning du kan velge for å få drømmejobben, anbefaler Sverre Holm.
Hun har fått jobbe med mange av de fremste klinikere og forskere innen diabetes og har gjort et doktogradsarbeid på livsstilsintervensjons effekt på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos personer med type 2 diabetes.
Heidi Holmlund gir veiledning og utdanner toppidrettsutøvere, trenere og støtteapparat i sitt arbeid som klinisk ernæringsfysiolog i Olympiatoppen.