Klinisk ernæringsfysiolog og styreleder i KEFF

− Det er en stor bredde i muligheter for kliniske ernæringsfysiologer. De fleste jobber nok på sykehus, men stadig flere jobber også i kommunehelsetjenesten. De ser flere syke brukere enn før og jobber for å sikre god samhandling mellom sykehus og kommune.

Mandeep Kaur Bains. Foto: Privat

Mandeep Kaur Bains

Uteksaminert: Våren 2014

Stilling: Klinisk ernæringsfysiolog

Verv: styreleder i KEFF

Arbeidsgiver: Lovisenberg Diakonale Sykehus

Hva er dine viktigste arbeidsoppgaver?

− Jeg jobber på matvareintoleransepoliklinikken med gastropasienter. Vi er tre kliniske ernæringsfysiologer som hovedsakelig følger pasienter med IBS, IBD og leverproblematikk, men også andre gastroplager.

Hva liker du best med jobben din?

− Jeg har jobbet forskjellige steder og med forskjellige diagnoser før jeg havnet her. Det jeg liker spesielt godt med den rollen jeg har nå er muligheten til å kunne spesialisere meg innenfor et veldig spennende og utviklende fagfelt. Det er også svært givende å jobbe i et faglig sterkt team med andre kliniske ernæringsfysiologer som. Videre har Lovisenberg verdier som jeg kjenner meg igjen i og et godt arbeidsmiljø og gode kollegaer!

Hvordan er utdanningen din fra klinisk ernæring relevant i denne jobben?

− Utdanningen er relevant på mange måter. Jeg har behov for grunnleggende forståelse for kroppens fysiologi og biokjemiske prosesser for å forstå og kunne forklare de plagene som oppstår. Videre er dette et fagfelt hvor det gjøres mye forskning og man er derfor nødt til å holde seg faglig oppdatert for å kunne tilby pasientene den beste forskningsbaserte behandlingen til enhver tid. Da er det nyttig å kunne skille gode og mindre gode forskningsartikler fra hverandre og vite hvordan man tolker svaret.

Hvorfor valgte du å studere klinisk ernæring?

− Jeg valgte å besøke åpen dag på Universitetet i Oslo, og møtte studenter i klinisk ernæring på stand der. Jeg hadde ikke hørt om klinisk ernæring før dette, men desto mer jeg hørte og leste om det, desto mer likte jeg det. Jeg er interessert i kosthold og medisin, og dermed var klinisk ernæring midt i blinken!

Hva likte du spesielt godt ved studiet?

− Jeg likte tverrfagligheten og bredden i studiet. De første semestrene med medisin- og odontologistudenter (og fremtidige kollegaer) var viktige for å få en grundig innføring i basalmedisinske fag og ikke minst for å lære de tre profesjonene hverandre bedre å kjenne. Videre var det nyttig å se den store bredden innenfor ernæringsfaget, og mange ulike måter å jobbe på som klinisk ernæringsfysiolog.

Hva kan man jobbe med etter å ha studert klinisk ernæring?

− Som tidligere nevnt, tenker jeg det er en stor bredde i muligheter for kliniske ernæringsfysiologer. De fleste jobber nok på sykehus, men stadig flere jobber også i kommunehelsetjenesten. Dette er et svært viktig område, da kommunehelsetjenesten ser flere syke brukere enn før og for å sikre god samhandling mellom sykehus og kommune. Videre kan man jobbe innen idrett, i næringsmiddelindustrien, innen forskning, undervisning, i en interesseforening eller drive egen praksis. Det er mange muligheter!

Hvilke tips har du til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

− Søk på stillinger. Det er ikke sikkert du får jobb på første forsøk, men erfaringen med å skrive søknadstekst og fra intervjuer er god å ha med seg uansett.

Om du vet hvilken bransje du ønsker å jobbe i, vurder om det kan være nyttig å hospitere først. For mange er det en fin måte å få erfaring på og ikke minst for å bygge nettverk og kontakter.

Engasjer deg i KEFF. Jeg meldte interesse for å bli med i KEFF-styret samtidig med at jeg ble ferdigutdannet, og siden har jeg vært en del av styret, nå som styreleder. Jeg visste lite om hva dette vervet gikk ut på, og var ikke forberedt på at jeg ville like fagpolitisk arbeid så godt som jeg gjør nå. Jeg synes det er utrolig givende å jobbe for hele profesjonen og være med på å påvirke viktige valg.

Publisert 3. jan. 2020 15:26 - Sist endret 7. feb. 2020 16:26