Jobber selvstendig som klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener

– Det jeg liker best, er muligheten til å hjelpe kunder med å få bedre fysisk og psykisk helse, livskvalitet og ikke minst en bedre forståelse for og forhold til mat og kropp.

Ung mann som smiler.

Martin Kvalvik Engstad har en master i klinisk ernæring, og har siden jobbet som klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener. Han er selvstendig næringsdrivende. Foto: privat.

– Det jeg liker best med jobben min er muligheten til å hjelpe kunder med å få bedre fysisk og psykisk helse, livskvalitet og ikke minst en bedre forståelse og forhold til mat og kropp. Det er veldig givende å se at kunder har tatt til seg oppgaver og kunnskap som vi har jobbet med inn i sin hverdag, og som over tid har overordnet gitt dem et bedre liv. Selv om det er opp og nedturer for alle, så er det moro å se at alle som tar til seg det vi jobber med, får et bedre liv og når sine målsetninger.

Hva er dine viktigste arbeidsoppgaver? 

–  Det at jeg har en fem-årig master i klinisk ernæring, og en bakgrunn innenfor både trening og ernæring, gjør at jeg kan kombinere disse to fagfeltene sammen for å gi kundene mine en mer helhetlig oppfølging på begge områder. Jeg jobber med kunder både fysisk og digitalt, men oppgavene er mye av det samme. Kundene jeg jobber med er oftest de som ønsker å gjøre livsstilsendringer, gå ned i vekt, bygge muskler og bli sterkere og/eller få et generelt sunnere kosthold. De viktigste oppgavene er:

  • Kartleggingssamtaler for å finne målsetninger, utgangspunkt, intoleranser/allergier, skader og andre ting å ta hensyn til.
  • Analyse av kundenes kosthold i starten av en oppfølgingsperiode
  • Kundesamtaler for oppfølging på målsetninger, diskutere problemstillinger og sette oss nye målsetninger/oppgaver å jobbe med.
  • Tillaging og justering av kostholds og/eller treningsplaner.
  • Analyse av teknisk utførelse av styrkeøvelser fra kundevideoer.
  • Oppfølgingsmeldinger
  • Kundewebinar felles for kunder hvor vi snakker om ulike tema som viktige faktorer for vektreduksjon, effektiv styrketrening osv.
  • Tillaging av eventuelle informasjonshefter og verktøy for å hjelpe kunder.
  • Fysiske PT timer 
  • Noe markedsføring i form av tillaging av innlegg til sosiale medier og betalte annonser.
  • Noe faglig oppdatering gjennom podkaster, lese nye rapporter, forskningsartikler eller tidsskrift.

Hvordan er utdanningen din i klinisk ernæring relevant i denne jobben?

– Utdanningen er veldig relevant for jobben min da jeg bruker mye av det vi har lært for å hjelpe kunder med målsetninger relatert til kosthold. En bachelor ville antageligvis ha vært nok til dette, men med å ta en master, har jeg mer faglig dybde og forståelse for helheten. I tillegg vet jeg mer om hvordan jeg skal tilegne meg ny kunnskap, og hvordan jeg kan skille troverdig versus ikke-troverdig ny forskning og eventuelle uttalelser fra andre «eksperter».

Hvorfor valgte du å studere klinisk ernæring?

– Jeg har alltids likt realfag, så jeg startet på sivilingeniør først. Dette var litt for teoretisk, og jeg følte det hadde lite overføringsverdi til jobben. Jeg var også veldig interessert i trening, kosthold og helse. Jeg valgte derfor å studere profesjonsstudiet i medisin i ett år. Dette var hakket bedre for meg, men jeg var ikke fornøyd.

Mellom 1. og 2. året på medisin tok jeg utdanningen som personlig trener (PT). Det likte jeg veldig godt. Jeg jobbet så ett år som PT, før jeg fant ut at jeg ikke «bare» ville være PT. Jeg var veldig interessert i kosthold på det tidspunktet, men jeg følte ikke jeg fikk helt tak på hva som var riktig og ikke fra å lese på nettet, se YouTube-videoer og høre på «eksperter». Jeg bestemte meg derfor for å ta en utdanning innenfor klinisk ernæring slik at jeg fikk riktig forståelse for hva som er bra og ikke når det kommer til ernæring. Jeg valgte klinisk ernæring ettersom jeg da får autorisasjon, og derfor var mer sikret en jobb. Jeg så på dette som et kvalitetsstempel. 

Hva likte du spesielt godt ved studiet?

–  Jeg likte spesielt godt oppbyggingen av studiet med en god og generell forståelse for biokjemi, anatomi, fysiologi og så videre, før vi deretter bygger gradvis mer på med ulike temaer innenfor ernæring. Jeg likte også godt at vi etterhvert som vi kommer på 3. året og utover med mer ernæringsfaglige emner, så er forelesningene lagt opp til å være «up-to-date» til ny forskning som har kommet ut og oppsummerer dette på en enkel måte. Jeg likte også veldig godt at utdanningen er lagt opp til at vi får en bred og generell kompetanse, men vi får samtidig forståelsen og verktøyene til å selv dypdykke i ting vi synes er interessant underveis og i etterkant av studiet.

Hvilke tips har du til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

–  Kom deg tidlig i kontakt med relevante arbeidssteder, og eventuelle forelesere der det er aktuelt. Stillingene som ligger ute er ofte relatert til sykehus og kommuner, og det er mange vikariatstillinger. Du må antageligvis belage deg på å ta slike stillinger og bygge litt erfaring før du får din «drømmestilling».

Det er dog veldig store muligheter til å starte opp for seg selv. Her er det kun fantasien som er en stopper. Det kan gå fra privat kostveiledning, kosttilskuddindustrien, lage en form for matpakke-leveranse til bedrifter eller privatpersoner og så vider. Her er det fantasien som setter en stopper. Uavhengig av om du skal starte for deg selv eller ikke, så er det lurt å skaffe seg et nettverk av personer innenfor samme eller andre yrker slik at du har kontakter og eventuelt samarbeidspartnere.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Litt som jeg allerede har nevnt, mulighetene er uendelig om du jobber selvstendig og har en ide. For de klassiske jobbene er det gradvis flere og flere stillinger som lyses ut med tiden, men det er ofte kamp om plassene. Du må nok belage deg på å søke litt før du får deg en jobb. Og at første jobben kanskje er et vikariat og heller ikke drømmejobben. Jeg har også sett at det er flere stillinger nå enn da jeg startet på studiet - og behovet er stort. Jeg vil tro at arbeidsmarkedet blir enda bedre om noen år. 

Martin Kvalvik Engstad

Studieprogram: Master i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo

Uteksaminert: 2023

Stilling: klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener. Selvstendig næringsdrivende.

Publisert 26. mars 2024 12:52 - Sist endret 26. mars 2024 14:10