Forsker ved Rikshospitalet

Kontakt ulike fagmiljøer, både på universitetet og ellers, og spør om mulighetene. Gjør det gjerne tidlig i studiet, så får du kanskje tips om hvilken retning du kan velge for å få drømmejobben, anbefaler Sverre Holm.

Professor Sverre Holm

Sverre Holm. Foto: Privat

Hva er dine viktigste arbeidsoppgaver?

- I min nåværende stilling jobber jeg som forsker ved Institutt for Indremedisinsk Forskning på OUS Rikshospitalet. Her jobber jeg i en forskningsgruppe som arbeider med aterosklerose og inflammasjon som hovedtema. Mine viktigste arbeidsoppgaver er nå å analysere innsamlet materiale fra både pasienter og forsøksdyr på forskningslaboratoriet. Der forsøker vi å beskrive mekanismer rundt utviklingen av aterosklerose og på sikt kunne si noe om hvilke pasienter som har spesiell risiko for kliniske hendelser (hjerneslag/ hjerteinfarkt) og dermed trenger spesiell oppfølging og behandling.

Hva liker du best med jobben din?

- Det jeg liker best med jobben min er at det er mye samarbeid på tvers av faggrupper der alle må bidra med sin kompetanse for å komme fremover i forskningen. Videre er det veldig spennende å finne strategier for å klare å besvare kompliserte spørsmål. Selv om ting ofte tar lang tid, gir det en stor tilfredsstillelse å komme frem til svaret. Samtidig føles det bra at man faktisk kan bidra til økt kunnskap og på lengre sikt til bedret diagnostikk og behandling av pasienter.

Hvor relevant er utdanningen fra Det medisinske fakultet?

- Utdanningen man får fra Det medisinske fakultet er veldig relevant. Ulike faggrupper er godt representert, man har mange kompetente forelesere, og jeg opplevde at det var kort vei mellom student og professor, slik at det var lett å komme til med utdypende spørsmål eller diskusjon. Det er verdt å nevne at undervisningen er nært opptil forskningen og at man dermed tidlig kan få et innblikk i hvordan det går for seg.

Hvorfor valgte du å studere klinisk ernæring?

- Valget på ernæring falt egentlig litt tilfeldig. Jeg studerte først realfag ved Det matematisk- naturfaglige fakultet på Blindern, og der var det human fysiologi som fenget meg. Så fikk jeg høre om ernæringsstudiet som jeg syntes virket spennede og sammensatt på en fin måte. Dermed havnet jeg på Det medisinske fakultet hvor jeg endte med hovedfag og siden doktorgrad på avdeling for ernæringsvitenskap.

Hva likte du spesielt godt ved studiet?

- Noe jeg likte spesielt godt med studiet var at vi fikk en veldig bred faglig basis som gjorde det mulig å forstå mange tilstøtende fagområder. Det har vært viktig for meg senere. Videre var det et veldig godt miljø blant studentene, og som sagt gode muligheter for å snakke med erfarne forelesere for å få oppklart noe når man står fast.

Hvilke tips har du til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Ta kontakt med ulike fagmiljøer rundt omkring, både på universitetet og ellers, og spør om mulighetene. Gjør det gjerne selv om du har lang tid igjen av studiet, så får du kanskje noen tips om hvilken retning som kan være fornuftig å velge videre for å få drømmejobben. Det verste som kan skje er at man får noen kontakter som kan være viktige ved en senere anledning. Det er også lurt å involvere seg i studentaktiviteter som fagutvalg og ernæringsstudentenes matopplysning. Dette er både sosialt og lærerikt og det blir lagt merke til at man har involvert seg i ulike ting når man senere er på utkikk etter jobb.

Av Belinda Eikås Skjøstad
Publisert 15. feb. 2015 17:29 - Sist endret 21. jan. 2020 13:39