Jenni jobber i Designit som operations and project controller

Desingit er en arbeidsplass Jenni hadde sett for seg lenge, og sjansen oppstod endelig ved en relevant stilling hvor det viste seg at hun var den mest kvalifiserte søkeren.

Foto: Fride Sanna

Jenni jobber i dag som drift- og prosjektkontrollør for Designit, men veien dit har vært en lang prosess.
“Jeg har holdt et øye med Designit helt siden jeg var her på bedriftsbesøk under bacheloren min på Westerdahls. Etter det så jeg har fulgt de på sosiale medier og lignende. Mens jeg holdt på å skrive masteren min på ESST, så tenkte jeg å kontakte de og si: jeg skriver master om dette, og jeg vil snakke med dere. Men jeg turte aldri å fyre avgårde den mailen, men jeg tenkte mye på det og det er egentlig veldig rart og ulikt meg.

Når jeg hadde levert oppgaven, så sjekket jeg nettsiden deres igjen og da var det en stilling som var ute som ikke var en designer-stilling, men en ‘Operations and Project Controller’-stilling, så da tenkte jeg: ‘nå må jeg bare søke’. Det var også veldig rart å søke på den stillingen nettopp fordi jeg hadde tenkt så mye på firmaet i en god stund. Det var på en måte ekstra skremmende, men jeg greide likevel å søke. Jeg ble invitert videre på en samtale som gikk veldig fint. Deretter hadde vi et andregangsintervju, som til slutt endte med at jeg fikk stillingen.”
 

Utdanningen fra TIK-senteret hjalp Jenni fylle alle kriteriene og kravene til stillingen, men en av de viktigste faktorene for at hun fikk stillingen utover det akademiske, var at hun stilte seg godt forberedt til intervjuene. 
“Jeg stilte mange spørsmål tilbake: det er jo like viktig for meg å finne ut om dette faktisk er en match og at dette er et sted hvor jeg kan trives, like mye som det er for de å føle at det er en match. Jeg viste genuine interesse både for de tre enkelt-individene som jeg snakket sammen med, men også for stillingen jeg søkte på og selskapet i seg selv. Jeg var også veldig ærlig og transparent. Jeg prøvde å minne meg på at jeg måtte være meg selv, og jeg sa gjerne i fra om det var noe jeg ikke forstod eller om de kunne utdype videre”

 

Hverdagen til Jenni kan være nogenlunde variert, men for øyeblikket arbeider hun som hovedprosjekt-kontrollør i prosjektene for DNB. 
“Min oppgave er å sørge for at timer som designerne bruker på de tre ulike prosjektene vi har hos DNB blir rapportert inn riktig; altså balansen på timer og budsjett, og det finansielle. Jeg rapporterer også inn på en ukentlig basis til finansavdelingen. Utover det, så sitter jeg mye med et virksomhetsstyrings-program som vi bruker på Designit, i tillegg til at jeg leser over kontrakter en ekstra gang for å se at vi har skjønt alt riktig og at vi har riktig priser på designerne våre. Til slutt handler også jobben min mye om å se at de i teamet har det bra, og å være den som passer litt ekstra på.”

 

På bakgrunn av bedriftens inkluderende miljø og kultur, stortrives Jenni. Dette mener hun selv er utrolig viktig og avgjørende, ettersom man skal jobbe mye i løpet av livet, og bruke mange timer om dagen på jobb.
“Det er ganske jordnære folk som jobber her, selv om det er store fantastiske prosjekter. Det å ha et inkluderende miljø, der man ser alle og der det er rom for at folk kan være de ulike typene som det jo folk flest er. Det gjør at man gleder seg til å komme på jobb. Det tror jeg har mye og si for en bærekraftig arbeidsplass.”

 

Å komme seg ut i arbeidslivet etter å ha vært student kan virke skummelt for noen, men Jenni føler at det har hjulpet henne å ha funnet et sted som både tilrettelegger for hennes situasjon, samt hvem hun er og hennes bakgrunn. 
“Jeg fikk inntrykk at det var et skikkelig varmt og empatisk miljø her. Men så har jeg likevel blitt overrasket over hvor bra det faktisk er.”

 

I tillegg til å se etter et godt arbeidsmiljø, har aktiviteter under studietiden hjulpet Jenni med å forberede seg for arbeidslivet. 
“Jeg var med i Teknovatøren, som er studentstyret på TIK. Der var jeg arrangement-ansvarlig, og jobbet i resten av teamet. I tillegg til det, så jobbet jeg i Teknologirådet mens jeg skrev masteroppgaven min. De to tingene samlet tror jeg har forberedt meg på å jobbe sammen med folk, og på å ta ansvar.”

 

Ferdighetene man får fra å være masterstudent på TIK-senteret kan sees på to forskjellige måter, mener Jenni. Den første delen handler om det praktiske innenfor ansvar og samarbeid. 
“Det å planlegge god tid i forveien, bli kjent med og få et forhold til å levere noe innen en tidsfrist, å jobbe sammen med mange ulike mennesker, men at man likevel må levere oppgaven som er en gruppeoppgave, er alle de praktiske tingene som jeg har lært fra UiO. Det har jeg virkelig fått mye bruk for her hos Designit. Det er ferdigheter jeg også er veldig glad for at jeg har med meg.”

 

Den andre delen handler mer om det akademiske innholdet som studiet ESST tilbyr. 
“Vi har utrolig mange spennende prosjekter som toucher innom en del av prosjektene som jeg hadde på UiO: slik som designdrevet innovasjon og ulike prosjekter med universitetssykehus eller sykehus/kommuner og ideelle organisasjoner. Da syns jeg det er veldig verdifullt og kunne ha ordene og rammeverket som jeg har fra TIK. Det hjelper meg med å kunne forstå disse prosjektene som vi har på en litt anderledes måte. Det gir noe nytt i samtalene med designerne som skal inn i disse prosjektene, eller teamet som sitter og jobber med salg av prosjekter. For eksempel, så kan det være å hjelpe en designer med å korrekturlese et tilbud, og om hva det er snakk om i innovasjon innenfor offentlig sektor. Jeg kan lett sette meg inn i den type stoff, fordi jeg har med meg det jeg har lært fra TIK. I tillegg føles det å sitte og lese store kontrakter med store tekstmengder kjent ut fordi man har gjort så mye av det i tråd med masteroppgaven.”

 

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?
“Jeg tror at til syvende og sist så er det aller viktigste som studenter kan gjøre er å lytte til seg selv: hva har jeg kapasitet til å gjøre? Det er fint å legge en plan for at man vil bli attraktiv for arbeidsmarkedet når man er ferdig med å studere, men det går også fint å ikke ha en plan. Vær en student, ta det løpet og bli ferdig: det går også helt fint. Ikke stress, fordi drømmejobben skapes underveis. Likevel! Dra på skolen og pugg på pensum, det er viktig det óg. Bruk den muligheten du har til å bli god på de ferdighetene som jeg nevnt. Det var aldri planen min å tre inn i en stilling som het ‘Operations and Project Controller’ når jeg kom fra samfunnskap med fokus på analyse av store og komplekse greier, men det er liksom akkurat det jeg sier: veien ble virkelig til mens jeg gikk. Ikke stress, bare gå fremover.”

 

Jenni Yang

Studieprogram; ESST, Innovasjons studier + velferdsteknologi
Fullført grad: 2020
Stillingstittel: Operations and Project Controller
Arbeidsgiver: Designit
Av Fride Sanna
Publisert 8. mars 2022 13:15 - Sist endret 8. mars 2022 13:15