Hvorfor velge denne retningen?

Norske aviser skriver om demokratiets skrantende kår i Polen, Tsjekkia, Serbia og andre østeuropeiske land. Er det slik? Hvorfor er det så mange vaksinemotstandere blant østeuropeere? Hvorfor har mange østeuropeere kommet til Norge? Visste du at østeuropeere er veldig opptatt av sin historie? Velger du denne studieretningen, får brynet deg på disse sprsmålene.

Språk er nøkkel til kulturforståelse

Hvis du lærer polsk eller tsjekkisk, vil du kunne dykke ned i Polens eller Tsjekkias historie, kultur og samfunnsforhold.

Visste du at språket i Kroatia, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro er nesten likt? Ved å lære ett språk, får du innsikt i fire land og kulturer!

Velger du denne studieretningen, må du fordype deg i ett av disse tre språkene; polsk, tsjekkisk eller bosnisk/kroatisk/serbisk/montenegrinsk. Slaviske språk kan i begynnelsen fremstå som vanskelige og krever en del innsats, men har du først knekt koden, er mestringsfølelsen stor! 

Undervisningen

Undervisningen i Norge foregår i små grupper, og du får god kontakt med læreren din og med de andre studentene, ikke som i de store fagene, der du forsvinner i mengden. Vi arrangerer teaterbesøk, går i museum eller ser på film sammen.

Noe av undervisningen på denne studieretningen handler om litteratur og samfunn i alle tre språkområdene, slik at du vil også få kulturinnsikt ut over det området du har valgt språket til. Østeuropeere er veldig opptatt av sin historie og for å forstå språkområdet du studere, er det viktig å ha noen historiske knagger å henge samfunnsforståelsen på.

Utenlandsopphold

Språk lærer man best ved å være i landet språket snakkes, derfor er utenlandsopphold en viktig del av dette studiet. Du vil få tilrettelagt et halvt års opphold i enten Krakow, Praha eller Zagreb, avhengig av hvilket språk du har valgt.

Polen – Warszawa – Krakow

Polen er kontrastenes land! Noen mener at Polen er mer katolsk enn paven, men mange polakker er mindre religiøse enn det mange tror.

Polen var lenge best i klassen når det gjaldt demokrati, men i dag blir landet kritisert for å være udemokratisk, og det er et spenningsfelt mellom antidemokrati og opposisjon, antidemokrati kontra unge aktivister.

Polen er stort og mangfoldig; de skogrike grenseområdene i øst, der flyktningene ville krysse grensen fra Hviterussland til Polen høsten 1921, til de pulserende industriområdene i vest. Historie, men også den rike polske litteraturen og filmtradisjonen er viktige inngangsporter til å forstå det mangfoldige polske samfunnet.

Tsjekkia- Praha

Visste du at Tsjekkia har færrest kirkegjengere i Europa? Så du «Mulvarpen» på TV da du var liten? Tsjekkia er verdensledende innen tegnefilmserier for barn, men også innen filmproduksjon for voksne.

Karlsbroen i Praha er avbildet i de fleste turistbrosjyrene, men de færreste vet at da broen ble bygget, var Praha hovedstad ikke bare for Tsjekkia, men for hele Det tysk-romerske keiserriket, som omfattet mesteparten av Europa. Ikke rart at tsjekkere er stolte av sin historie og fortid.

Kanskje kultur til og med er viktigere enn kampen for demokrati? Tsjekkere flest sluker bøker og to nobelprisvinnere i litteratur kommer fra Tsjekkia.

Bosnia-Hercegovina, Serbia, Montengro, Kroatia - mer enn sydenferie

De fire landene var i en periode i samme stat, men det gikk ikke bra og de skilte lag. Selv om de snakker så å si det samme språket, tenker en kroat at han eller hun ikke forstår en serber. En montenegriner vil nok påstå å ha lite til felles med en bosnier.

Hvordan man føler seg, hva slags identitet man har, handler om mer enn språk. Ved å kunne språket, vil du kunne sette deg inn i selvforståelsen til en kroat som hevder å ikke forstå en serber, eller en montenegriner som ikke forstår en bosnier.

Serbere og kroater har kriget med hverandre og sier at de ikke forstår hverandre, men de stemmer likevel på hverandre under melodi Grand Prix. Har vi med et hat-kjærlighetsforhold å gjøre?

Et semester i Polen, Tsjekkia eller på Balkan

Studenter på bachelor i polsk, tsjekkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk tilbringer 4. semester (vårsemesteret) på utveksling. Vi har utvekslingsavtaler med universitet i Krakow, Praha, Zagreb, Sarajevo og Beograd. 

Jobb og videre studier

Etter fullført bachelorgrad kan du gå videre med en mastergrad i polsk, tsjekkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk. Mastergraden kan igjen kvalifisere deg til forskning som doktorgradsstipendiat.

Med en bachelor i polsk, tsjekkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk kan du jobbe innen blant annet offentlig administrasjon og forvaltning, kommunikasjon og informasjonsarbeid i offentlige eller private organisasjoner, forlag og mediebedrifter, kulturformidling, forskning og i det private næringslivet. 

Sjansene for å få den jobben du ønsker øker hvis du planlegger tidlig. Les mer om karrieremuligheter for HF-studenter.

Publisert 6. juni 2014 13:26 - Sist endret 3. okt. 2023 10:53