Programrådsmøte Europastudier 21.10.13

Sak 1. Godkjenning av innkalling

 

Sak 2. Oppfølging av periodisk programevaluering

 

Programleder skisserte fire alternative veier å gå for imøtekomme evalueringskomiteens innspill – altså hvordan gjøre programmet mer attraktivt:

 

- gjøre programmet til et renere EU-studium

- styrke statsvitenskap- og historiedelen av programmet

- styrke språkdelen av programmet

- gjøre valgfriheten mindre innenfor lista av Europaemner, eller fordypningsretningene

 

Rådets medlemmer fra HF-fakultetet var av den oppfatning at fagområdene derfra burde styrkes i programmet, men støtten fra eget fakultet var noe uklar.

 

Morten Egeberg mente vi burde se nærmere på programmets profilering, og muligens se på hvordan ting gjøres på respektive programmer ved UiB og NTNU.

Videre ble ideen om å tilby flere emner på engelsk luftet.

 

Flere EU-emner i programmet vil ev. kunne føre til at språkgruppen blir fortrengt.

Hva vil så netto gevinst være?

Et alternativ til dette vil kunne være at studentene kan velge om de vil avlegge innførings- eller fordypningsemnet innen komparativ politikk som obligatorisk. Altså slik tilfellet er med internasjonal- og offentlig politikk for de som velger fordypningsretning innen statsvitenskap.

Dersom man gjør færre av emnene obligatoriske i programmet vil dette medføre at linjevalgene styrkes – og dette kan gå ut over tverrfagligheten.

Viktigheten ved å bevare tverrfagligheten ble understreket, og frykten for at statsvitenskap vil komme i overvekt dersom man gjør for store deler av programmet til fritt valgte emner. Altså at programmet blir et slags «Statsvitenskap med EU-studier».

Samtidig er det et poeng at frihet i emnevalg gjør det enklere for studentene å dra på utveksling, noe som er en definitiv styrke spesielt for dette programmet.

Olav Njølstad mente en for stor valgfrihet vil kunne gå ut over historiedelen av programmet, altså at en del studenter vil velge bort dette. Mange vil føle at statsvitenskap spesielt er et tryggere valg enn historie når det gjelder å kunne bruke graden.

Stemningen i programrådet var generelt mest positiv til det første alternativet over, det å gjøre programmet til et renere EU-studium

Andre tiltak som ble nevnt for å gjøre programmet mer attraktivt var å se nærmere på informasjon og profilering. Dvs. det som ligger på nettsidene våre, og det vi gir mer direkte til aktuelle søkere.  Når det gjelder det siste vil studentene og programsekretær se nærmere på mulighetene for skolebesøk der det er relevante linjer.

En annen utfordring er å minske frafallet på programmet. Et par tiltak her vil være innføring av seminargrupper på STV2500, og arrangering av fordypningsseminar. Dette siste har vært gjort med vekslende hell også tidligere, vi kommer til å arrangere et slikt våren 2014.

Erfaringene med studieturer til utlandet har også vært svært gode med tanke på å beholde studentene på programmet.

 

Oppsummering: Programledelsen vil ta en runde med instituttet for å se på muligheten for å gjøre endringer i programstrukturen. Det vil også være et møte med fakultetet i slutten av november for å se på oppfølging av evalueringen.

Vi kommer tilbake til denne saken, med oppdateringer, i neste programrådsmøte.

 

 

Sak 3. STV2500 – Seminarundervisning

 

Programledelsen ønsker å se på muligheten for å innføre seminarer på STV2500. Dette må i første rekke avklares med instituttet. Vi må videre se på innholdet i seminarene, og hvorvidt de skal gjøres obligatoriske eller ikke.

 

Studentene er veldig fornøyde med seminarene på Euro1000, og vil gjerne ha noe lignende på STV2500.

Erfaringen med å bruke masterstudenter er blandede. Positivt med tekstseminar, kanskje også noe i tillegg.

 

Programledelsen mener et rent tekstseminar vil være gunstig for studenter som da vil være på siste semester av graden.

 

Oppsummering: Vi foreslår at seminarene skal være frivillige når vi legger fram saken for instituttet. Vi vil så ev. se nærmere på form og innhold på seminarene.

 

ISV har senere sagt ja til seminarer på STV2500, og slike innføres V-2014.

 

Sak 4. Rullering av valgfrie Europaemner

 

Det ble ikke foreslått noen nye emner til den eksisterende listen, men forslag til utvidelse av menyen tas i mot fortløpende.

 

Sak 5. Orienteringssaker

 

Søkertallene til programmet er stadig synkende, men relativt sett mindre enn på en del andre programmer ved fakultetet. Tendensen er den samme som på Europa-programmene ved UiB og NTNU.

 

Studentene orienterte om mulig samarbeidsprosjekt med disse programmene, bl.a. med tanke på å profilere Europastudier generelt.

Vårens studietur for førsteårsstudentene går til Brussel, Amsterdam og Haag.

 

Muligheten for mer samarbeid med Arena ble tatt opp.

I første rekke skal vi promotere aktuelle arrangementer i regi av Arena.

Studentene lufter også muligheten for et mer formalisert samarbeid i form av for eksempel forelesere fra Arena på STV1201 og STV2500.

Her avventer vi tilbakemeldinger på henvendelser til ledelsen på Arena.

 

Olav Njølstad nevnte også et samarbeid IAKH har med HL-senteret som en mulig modell.

 

Programrådet tar sakene til etterretning.

Publisert 18. des. 2013 14:53 - Sist endret 18. des. 2013 14:53