Maria er klinisk farmasøyt på sykehus

Maria Almås Areklett

Maria Almås Areklett

Grad: Master i farmasi
Uteksaminert: 2002
Stilling: Sykehusfarmasøyt
Arbeidsgiver: Sjukehusapoteket i Haugesund

– Det virket som en spennende og variert utdannelse som også sikrer jobb og nokså gode lønnsutsikter, sier Maria Almås Areklett.

Studiet viste seg å leve opp til forventningene.

– Farmasi er et veldig spennende fag. Det å lære om hvordan legemidler virker på kroppen og hva kroppen gjør med legemidlene er fascinerende. Du får kombinert kunnskapen om legemidler med kunnskapen om hvordan kroppen virker, og det er gøy! sier Maria.

Ferdig utdannet flyttet hun hjem til Haugesund, hvor hun fikk jobb som farmasøyt ved Sjukehusapoteket i Haugesund. Der har hun ansvar for medisinrom, gir rådgivning i håndtering av legemidler, utfører klinisk arbeid og foretar revisjoner.

Gir råd til sykepleiere og leger

– Det beste med jobben min er at ingen dager er like og jeg får brukt faget mitt slik jeg liker det best, i nær kontakt med leger, sykepleiere og pasientene på sykehuset, sier Maria.

Farmasøyten er viktig i det kliniske arbeidet på sykehuset. Som legemiddelekspert gir Maria råd til sykepleiere om hvordan legemidlene skal blandes ut, hvordan de skal gis og hvilke legemidler som kan gis sammen. Farmasøyten gir også råd til leger.

– Vi kan se på hele legemiddelbildet til pasienten i større grad enn leger. Med bakgrunn i pasientens sykdomstilstand og legemiddelbruk har farmasøyten spisskompetanse på å oppdage, forebygge og håndtere problemer knyttet til legemidler. Vi diskuterer dette med legen i et eget møte før visitt, forklarer Maria.

Problemer som leger kan ha vanskeligere for å fange opp er knyttet til hvordan ulike legemidler virker på hverandre og individuelle kjennetegn som vil påvirke virkningen av legemiddelet på pasienten. Det kan dreie seg om alder, vekt, nyrefunksjon og genetiske forskjeller.

Farmasøyter for fremtiden

Maria er overbevist om at farmasøyter bare blir viktigere. Hun påpeker at folk blir eldre og det kommer stadig nye legemidler mot flere sykdommer. Det betyr at mange mennesker bruker legemidler og at bruken av disse blir mer komplisert.

– Slik jeg ser det, er det viktig at det fins farmasøyter over alt der legemidler brukes til støtte for brukerne og helsepersonell som skal ta viktige avgjørelser om hvilke legemidler pasienter skal bruke, sier Maria.

Av Birgit Undem
Publisert 19. sep. 2013 13:10 - Sist endret 1. mars 2023 08:31