Hvorfor velge dette programmet?

Har mennesket ukrenkelige rettigheter? Finnes det allmenngyldige sannheter? Hvordan har menneskets blikk på verden endret seg gjennom tidene? Hvordan har det vestlige samfunn blitt til?

Bachelorprogrammet i filosofi og idéhistorie har to studieretninger:

filosofi
idéhistorie

På filosofi tar du for deg de store spørsmålene i livet: Hva er virkelighet? Hva er kunnskap? Hva er mening? Hva er riktig og galt? Du lærer hvordan du kan argumentere for bestemte svar på slike spørsmål, og om mulige motargumenter. Med studiet får du en grundig innføring i filosofiens historie og ulike områder innen filosofien, blant annet språk og logikk, etikk, metafysikk og erkjennelsesteori.

På idéhistorie lærer du om de ideer, meninger og holdninger som har preget ulike epoker og samfunn, og som danner grunnlag for hvordan vi tenker og handler i dag. Studiet gir deg kunnskaper om europeisk tenkning – politisk, religiøs, filosofisk og vitenskapelig – fra antikken og til våre dager. Studiet gir også hjelp til å reflektere kritisk over vår tids tanke- og handlingsmønstre.

Filosofi og idéhistorie gir et godt grunnlag for å forstå både vår historie og moderne kultur. Ved å fordype deg i et av disse fagene får du også utviklet din evne til å analysere og tenke kritisk, og til å ta selvstendig stilling til  sentrale spørsmål i livet og samtiden. En bachelor fra dette programmet er derfor nyttig på svært mange områder i samfunnet. Hvis du særlig er interessert i filosofiske spørsmål bør du velge studieretning for filosofi. Hvis du særlig er interessert i hvordan tenkning og holdninger i samfunnet har utviklet seg gjennom tidene, bør du velge studieretning for idéhistorie.

Studiemiljø

Både filosofi og idéhistorie har aktive fagutvalg som blant annet arrangerer hytteturer og studieturer til utlandet, fester og fagkvelder.

 

 

Studier i utlandet

Du kan ta deler av utdannelsen ved en rekke europeiske universiteter som prioriterer studenter fra filosofi og idéhistorie, for eksempel tyske og flere østeuropeiske studiesteder. I tillegg finnes det utvekslingsmuligheter som gjør at du blant annet kan studere ved universiteter i Stobritannia, USA og Australia. Les mer om utvekslingsmulighetene.

Jobb og videre studier

Etter fullført bachelorgrad kan du gå videre med en mastergrad i filosofi eller en mastergrad i idéhistorie.

Med en bachelor i filosofi eller idéhistorie kan du for eksempel jobbe med ulike slag informasjonsformidling, journalistikk, forlagsarbeid, saksbehandling og analyse, og service- og publikumsarbeid. Andre arbeidsområder er veiledning, undervisning og kulturformidling. Les mer om jobb og videre studier.

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 21. sep. 2015 12:39