Studiene gir deg relevant kunnskap til arbeidslivet

Med en mastergrad i folkehelsevitenskap og epidemiologi lærer du å jobbe systematisk for å kartlegge og forbedre folkehelsen, på tvers av samfunns- og folkegrupper. 

Ung dame som smiler

Ida Sofie Rettedal Skjæveland er student ved UiO og mener at vi som samfunn har et ansvar for å sikre at alle har tilgang på gode og rettferdige helsetjenester, 

– Vi kommer alle fra forskjellige steder - og ingen kan bestemme hvor eller når de er født. Derfor må vi jobbe med å forhindre at noen grupper utsettes for særlig store belastninger, som både direkte og indirekte kan redusere helse og trivsel, sier Ida Sofie Rettedal Skjæveland. Hun er medisinstudent og forskerlinjestudent innen samfunnsmedisin.

– Med god helse i bunn, står du sterkere rustet til å utvikle deg, ta utdanning og få den jobben du ønsker. For meg er en god og likeverdig tilgang på helse en viktig grunnpillar i samfunnet, som bidrar til utjevning av sosiale forskjeller og mot økt likestilling, sier hun.

Tverrfaglig master med to studieretninger

Rettedal Skjæveland syns folkehelsevitenskap og epidemiologi er en viktig og meningsfull mastergrad. Her får du en økt forståelse av hvordan samfunnet fungerer i dag og hvordan sosiale ulikheter oppstår og opprettholdes, og viktigst av alt - hvordan du kan gjøre noe med det og hvilke tiltak som er effektive for å utjevne sosiale forskjeller.

– Epidemiologi kan for eksempel tydelig vise effekten av god forebyggende tiltak, som ellers er vanskelig å tallfeste og som kan vær vanskelig å få finansiering til. Med denne mastergraden i bunn, har du et hav av jobbmuligheter, og ikke minst god mulighet til å gjøre noe nyttig og viktig for hele samfunnet, forteller hun. 

Du kan velge mellom to studieretninger med en master i Folkehelsevitenskap og epidemiologi:

Studentene får relevant kunnskap for arbeidslivet

Folkehelsen påvirker oss alle. Kunnskap om folkehelsearbeidet er avgjørende for hvor rustet vi er til å håndtere kommende kriser - det vil aldri være unyttig kunnskap.  

– Jeg tror denne kunnskapen vil være relevant i alle typer arbeid. Hvis du skal jobbe  direkte med folkehelse ved Folkehelseinstituttet har du et fantastisk utgangspunkt, men du vil også ha en enormt viktig grunnforståelse for samfunnet og folkehelsen som kan hjelpe til å ta mer bærekraftige og rettferdige valg i andre yrker, sier Rettedal Skjæveland.

– Folkehelsearbeid er samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel. Retten til helse er en menneskerettighet, og gjennom folkehelsen har vi muligheten til å utforske hva som påvirker helsen til både deg, meg og alle i samfunnet, mener Rettedal Skjæveland.

– Og ikke minst til å se hva som er effektivt for å forbedre helsen og utjevne de sosiale ulikhetene innen helse, sånn at vi kan utarbeide verktøy til å bedre folkehelsen til hele samfunnet, fortsetter hun.

Universitetet i Oslo gir deg et sterkt fagmiljø og nettverk

– Universitetet i Oslo har et spennnede og aktivt faglig miljø, med dyktige og engasjerte undervisere, som er blant de fremste på sine fagfelt. Undervisningen er ofte veldig spennende og engasjerende, sier Rettedal Skjæveland.

– Det beste er alle mulighetene. Jeg har gjort mye ved siden av min studieretning, etter hva jeg har fattet interesse for underveis i studiet. Dette inkluderer både forskning, undervisning, ansvar for konferanser, foreningsarbeid og debattdeltakelse. Blir du engasjert i noe, er det alltid flere som er engasjerte, og miljøer som jobber med det du vil bidra med. Du kan virkelig gjøre hva som helst her. På UiO er du omgitt av engasjement og lidenskap - hvis du ønsker det. 

Hvorfor velge en mastergrad i folkehelsevitenskap og epidemiologi?

– Vi står overfor mange utfordringer i dagens samfunn - klimaendringer, krig og epidemier. Disse krisene påvirker oss ulikt, og til tider kan dette gi en sterk følelse av håpløshet og urettferdighet. På UiO får du viktige verktøy og ressurser, slik at du kan bidra til å gjøre verden til et litt mer rettferdig sted. Du får verktøy til å jobbe mot håpløsheten, avslutter hun.

Tre gode grunner til å ta en mastergrad ved UiO

  1. Muligheter til å lære og bidra der man vil - min erfaring er at vi tas med i fagmiljøene.
  2. Fantastisk miljø, og mulighet til å bli med i foreninger og bli kjent med studenter både innad i og på tvers av studieretninger. 
  3. En fin by å være ung i, mulighetene uendelige utenfor universitetet også.  

Ida Sofie Rettedal Skjæveland

  • Medisinstudent ved Universitetet i Oslo
  • Forskerlinjestudent med fokus på medikalisering av døden i Norge
  • Står bak podcasten Folkefeber

Les mer:

Publisert 30. jan. 2023 16:13 - Sist endret 30. jan. 2023 16:27