Ettertraktede forvaltningsinformatikere

Da Nicolai Røgeberg var ferdig med studiene, fikk han jobb med en gang. På studiet lærer de både juss, teknologi, samfunnsvitenskap, administrasjon og politikk – en sammensatt kompetanse som mange arbeidsgivere ser etter i dag.

Bildet kan inneholde: person, panne, kinn, smil, hake.

En utdanning som går på tvers av flere fagområder har gitt Nicolai verktøy for å løse komplekse oppgaver i jobb (foto: privat)

Nicolai Røgeberg jobber som rådgiver i Skatteetaten. Han jobber i divisjonen Informasjonsforvaltning i avdelingen som heter Deling.

– Jeg jobber i en gruppe som heter samhandling, så jobben min handler mye om ekstern deling av data fra Skatteetaten med andre. Jeg holder på med tilgangsstyring, å vurdere hvem som skal ha tilgang til hva og så videre, forteller Nicolai.

Akkurat nå holder Nicolai på med prosjekter som handler om brukeren i sentrum: Å sørge for at brukere får lettere tilgang til Skatteetatens data via innsynsprosesser.

– Jobben er veldig variert og jeg jobber med mange ulike faggrupper. En dag har jeg for eksempel møte med jurister og snakker om hvordan de behandler saken, en annen dag jobber jeg med IT-folk som forteller meg hvordan prosessene foregår rent teknisk, sier han.

Det er planen at Nicolai skal være et slags bindeledd mellom ulike fagpersoner.

– Jeg har ikke jobbet der så lenge ennå, men tanken er at jeg skal binde prosesser sammen og jobbe tverrfaglig. I innsynsprosessene er det for eksempel jeg som er ansvarlig, jeg jobber med å holde i prosessen og sørge for at videreutviklingen går framover, sier han.

Erfaringen med kunder hjalp

Skatteetaten lyser ut ulike Tech Graduate og Trainee-stillinger hver høst. Nicolai søkte på tre av disse stillingene samtidig, en Trainee-stilling og to Tech Graduate-stillinger.

– Jeg var på førstegangsintervju på alle sammen og andregangsintervju på alle sammen, og så var jeg så heldig at jeg fikk den stillingen jeg har nå som Tech Graduate, med stillingstitelen rådgiver.

Han fulgte nøye med på Skatteetaten for å se hvilke stillinger som dukket opp. Den han til slutt søkte på, virket først ikke aktuell for ham. Helt til en medstudent sa at den absolutt var relevant for forvaltningsinformatikk-studentene. Da søkte han.

– Vi hadde heldigvis en åpen dialog mellom oss studenter om hvilke stillinger som kunne være aktuelle for oss, sier han.

Nicolai har erfaring med brukerdialog ettersom han har vært en del av leder-teamet i en butikk, og tror det var en medvirkende årsak til at han fikk jobben.

– Der hadde jeg mye ansvar og der var det mye dialog med kunder. Den erfaringen hjalp veldig, sier han.

Tverrfaglig studie

Nicolai sier at utdanninga er veldig relevant for den jobben han har nå.

– Jeg merker at forvaltningsinformatikk-studiet er veldig ettertraktet fordi det er så tverrfaglig.

Særlig når det er jurister på den ene siden og programmerere på den andre siden som er uenige om hvordan ting skal fungere. De sliter med å forstå hverandre, og da kan jeg som forstår litt mer av begge sider komme inn og hjelpe, sier han.

Nicolai forteller at han synes jobben er veldig interessant, særlig når det handler om komplekse problemer som må løses.

– Det er ingen av prosjektene som er enkle å løse med en gang ved at man trykker på en knapp og så er det ferdig. Det er omfattende prosjekter og tjenester som krever mange ulike synspunkter og vurderinger. På studiet lærte vi oss å se på ulike fagdisipliner for å løse problemer, det er veldig nyttig i jobben min, forteller Nicolai.

Han viser til et konkret eksempel på en typisk arbeidsoppgave der han fikk brukt sin tverrfaglige kompetanse.

– Å jobbe med innsynsprosessen innebærer å se på måter å effektivisere prosesser ved å digitalisere den, samtidig som man etterlever lovverket. Det er rammer og hensyn fra mange forskjellige områder som styrer hvilken retning man kan ta. For eksempel sier lovverket at disse og disse opplysningene kan levers ut, men at de andre opplysningene kan ikke leveres ut. Da må jeg vurdere om det er en måte opplysningene kan bli filtrert automatisk, eller om det kreves det en saksbehandler for å ta de vurderingen, forteller Nicolai.

Han forteller videre at dette handler om digitalisering av offentlig forvaltning og at det er veldig stor politisk vilje til å gjøre forvaltningen så automatisk som mulig. Derfor er forvaltningsinformatikkstudenter svært ettertraktet for tiden.

– Faktisk ble tre andre forvaltningsinformatikk-studenter ansatt i ulike stillinger i Skatteetaten samtidig med meg. I tillegg var det flere som allerede jobbet i Skatteetaten, og de er veldig interesserte i studenter med denne kompetansen, sier han.

Lærte å snakke med ulike fagpersoner

Det viktigste Nicolai lærte fra studiene var uten tvil tverrfagligheten.  

– På studiet lærer vi juss, teknologi, samfunnsvitenskap, organisasjon og administrasjon og politikk. Jeg lærte også mye ved å snakke med de ulike personene internt i studiemiljøet. Å snakke med folk lærte meg at det finnes veldig mange ulike perspektiver, og at det er krevende problemstillinger vi jobber med. Derfor er det viktig å ha en åpen og ydmyk tilnærming til oppgavene, man sitter ikke inne med alle svarene selv, sier han.

Nicolai var også styremedlem i studentforeningen der han deltok på digitale møter og arrangerte sosiale sammenkomster. Han var også forskningsassistent en liten periode der han arrangerte tirsdagskaffe-seminarer.

– I den jobben måtte jeg ta kontakt med ulike fagfolk og få tak i noen som kunne holde seminarer. Det var veldig lærerikt å stå for arrangeringen der og en erfaring som jeg har med meg i jobben i dag, sier han.

I skatteetaten må Nicolai nemlig delta på mange møter og snakke med folk han aldri har møtt før. Mange av møtene er digitale og han må diskutere problemer med ulike fagpersoner. Da er det nyttig å være vant til å prate med alle slags folk.

Ta de mulighetene du får

– Ikke si nei til muligheter! Bare ta de jobbene du får, søk etter muligheter hele tiden. Det er lite erfaring som er dårlig erfaring. Det behøver ikke å være så veldig relevant. Samle den erfaringa du har og bruk den for hva den er verdt. Ikke tenk at den jobben du har er kjedelig og at du gjør den kun for pengene. Du kan alltid lære noe. Hvis du ikke trives der, gå videre, finn noe annet. Ikke ta deg selv så seriøst, råder Nicolai.

Nicolai tror også at selvinnsikt er viktig i en ny jobb.

– Ikke vær selvhøytidelig. Min nærmeste leder er veldig uformell, hvis jeg hadde kommet stiv og formell på intervju, vet jeg ikke hva han hadde synes om meg. Jeg tror han likte at jeg var litt uformell på intervjuet, sier han.

Nicolai anbefaler også å finne seg et godt miljø hva enn du gjør. Da han studerte, hadde han mange gode folk rundt seg. Når man studerer et omfattende felt, er det viktig å snakke med andre, ikke bare lese bøker.

– Det sosiale miljøet i studiet opplevde jeg som helt topp. Samholdet og samtaler med mine medstudenter har hjulpet veldig fordi studiet var så krevende. Jeg vet ikke om jeg hadde vært der jeg er i dag uten mine medstudenter og de ansatte ved FINF, sier han.

Mange muligheter i Skatteetaten

Nicolai sier at han ikke har særlig store ambisjoner, hvis han kan jobbe innenfor personvern og lage et navn for seg selv der, er han fornøyd.

– Først vil jeg se hva som er aktuelt i Skatteetaten, se hva som er der ute. Det er en stor etat og nok av stillinger, og jeg har ikke peiling på hva som skjer i halvparten av dem. Og sånn teknologi er nå, er det alltid noe som skjer og alltid noe som vil endre seg, og by på nye utfordringer og muligheter, avslutter han.

Navn: Nicolai Røgeberg

Alder: 27 år

Studium: Master i forvaltningsinformatikk, UiO

Ferdig med studiene: 2021

Arbeidssted og stilling: Rådgiver i Skatteetaten

Publisert 9. feb. 2022 11:56 - Sist endret 15. feb. 2022 10:14