Barathy fikk sommerjobb som solforsker

– Hei, har dere et ledig prosjekt for studenter i sommer? Det var slik fysikkstudenten Barathy sikret seg årets sommerjobb hos Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Blid student foran visualiseringer av sola

–  Jeg får betalt for å lære. Dette er en drømmejobb, stråler Barathy om årets sommerjobb ved Institutt for teoretisk astrofysikk.

Barathy fullførte nettopp sitt tredje studieår på Blindern. I sommer har hun ikke byttet ut fagbøkene med strandkanten, men har istedenfor brukt tiden på å studere sola.  – Dette er jo drømmejobben, sier Barathy om årets sommerjobb. 

Interessen for verdensrommet startet tidlig for Barathy. Allerede da hun var 10 år gammel fikk hun sitt første teleskop. Mens jevnaldrende drømte om å bli filmstjerner drømte Barathy om de virkelige stjernene. 

– For oss som studerer fysikk blir programmeringen som en kalkulator.

– Verdensrommet, stjernene og de ytterste grensene har fascinert meg så lenge jeg kan huske. Da jeg fikk mitt første teleskop vokste interessen for verdensrommet, og jeg har siden drømt om å studere fysikk, forteller Barathy på professorkontoret hun sitter på i sommer ved Institutt for teoretisk astrofysikk. På videregående valgte Barathy fordypning i fysikk og herfra gikk veien videre rett inn på Blindern. Universitetet i Oslo er landets eneste lærested for den som ønsker å ta en bachelorgrad innen astronomi. Du begynner på bachelorprogrammet Fysikk og astronomi, og velger etter hvert studieretningen astronomi.

– Jeg interesserer meg for astronomi, men hjertet mitt brenner for solfysikk

– Jeg elsket fysikk på videregående og var veldig klar for mer fysikk da jeg begynte på UiO, sier hun.  
– Men så hadde vi ikke fysikk i det hele tatt det første semesteret, og da ble jeg litt overrasket, erkjenner Barathy.   
– Istedenfor lærte vi å programmere, og i etterkant skjønner jeg jo hvorfor. For oss som studerer fysikk blir jo programmeringen som en kalkulator. 
– Nå kan jeg ikke se for meg å løse fysikkoppgaver uten å bruke programmering på en eller annen måte. 

Med hjerte for solfysikk

På studiet fysikk og astronomi har man det første året introduksjonsfag i realfag i tillegg til innføring i programmering, før man velger fordypning i fysikk eller astronomi. Barathy valgte sistnevnte. Astronomi er læren om himmellegemene og verdensrommet, herunder læren om sola, som er Barathys interesseområde.  

Barathy foran et bilde av en flammende sol
Barathy liker astronomi, men brenner for sola. 


– Jeg interesserer meg for astronomi, men hjertet mitt brenner for solfysikk, sier hun. Barathy forteller videre at hun allerede i fjor høst begynte jakten på årets sommerjobb. 
– Jeg var på en studierelatert hyttetur i fjor høst og spurte noen professorer om de hadde et sommerprosjekt de trengte studenter til. 
– Så var det noen som trengte hjelp til å analysere solbilder, så nå sitter jeg og analyserer bilder av sola, forteller Barathy. 

Studerer solstormer

– Hva går denne analysen ut på?  
– Vi ser på solstormer og hvorvidt disse kommer mot oss eller går vekk fra oss basert på det magnetiske feltet rundt sola. Hvis vi klarer å studere sola og finne ut hvorfor den oppfører seg slik den gjør, så kan man lettere forstå solstormer. 

– Hvorfor er dette viktig?

– Det er viktig fordi sola er nærme jorda, og da er det interessant å se hvordan sola påvirker oss her på jorda. 

– Det er nettopp dette som er grunnen til at jeg er så fascinert av sola. Andre stjerner er jo fryktelig langt borte fra oss, men så er jo sola rett ved oss. Vi ser den hver dag! 
– Klarer vi bedre å forstå sola så kan vi bruke det til å optimalisere teknologi, for eksempel solcellepaneler og hvordan vi i fremtiden kan reise tryggere i rommet. Skal vi klare det så må vi finne en bedre måte å beskytte oss mot stråling, sier Barathy.

– Jeg får faktisk betalt for å lære! Dette er en drømmejobb. 

Forskningen på solens egenskaper og oppførsel er først og fremst ikke anvendt, og mye av solfysikernes arbeid er grunnforskning. Her er UiO verdensledende, og som masterstudent ved teoretisk astrofysikk kan du være med å forske allerede under studiene.

En forsmak på forskerlivet

Måten Barathy analyserer soldata på er å hente inn bilder tatt av sola høsten 2019, for så å skrive et program som henter ut dataene de er interessert i. En typisk arbeidsdag for Barathy i sommer har innebært mye kontortid på Blindern: 

– En typisk arbeidshverdag i sommer har vært at jeg kommer på kontoret og ser på hvilke data jeg må få gjennomgått. Har jeg ikke noe, spør jeg veilederen min om tips. Jeg bruker ellers mye tid på å søke meg frem til det jeg lurer på, og lese fagartikler i tillegg til å programmere, forteller Barathy. 

Barathy på kontoret med to dataskjermer
Barathy drømmer om å jobbe med solfysikk i fremtiden. I sommer har hun fått en forsmak på hvordan forskerlivet kan være.  

– Jeg får faktisk betalt for å lære! Dette er en drømmejobb, sier hun og fortsetter:
– Jeg skal til slutt skrive en rapport om hva jeg har gjort i sommer. Hvis dataene blir bra, er det mulig veiledere min skal bruke det til å skrive en vitenskapelig artikkel. Det blir spennende å se hvor arbeidet mitt i sommer ender opp, smiler hun. 

– Hvis det er ekstra fint vær en dag kan jeg heller nyte finværet på dagtid og ta igjen jobbingen på kveldstid. 

– Hva har vært det morsomste med årets sommerjobb?
– Å jobbe med virkelige data. Som student får du en oppgave med et fasitsvar. Her må jeg prøve og feile på egenhånd. Jeg må analysere svaret og se om det gir fysisk mening. Det er helt nytt og spennende, og gir en forsmak på forskerlivet. 
– Og det minst morsomme?
– Å drive med feilsøking når koden ikke fungerer. 
– Har du tips til andre studenter som vil gjøre noe liknende neste sommer?
– Start letingen allerede nå! Hør med veiledere og professorer om de vet om noen som trenger hjelp. Det verste som kan skje er at de ikke vet om noen ledige stillinger for neste sommer. 

Turist i egen by

Utenom sommerjobben nyter Barathy Oslolivet i de varme sommermånedene. Selv om hun er født og oppvokst i Oslo, forteller Barathy at det er noe helt eget med å være turist i egen by. 
– Bare det å gå nye steder og utforske nye severdigheter jeg tidligere ikke har tatt meg tid til er en opplevelse i seg selv i sommer. Har du Ruter-kort kommer du deg jo overalt. 
– Vennene mine og jeg prøver å få til så mye øyhopping i sommer som vi klarer, legger Barathy entusiastisk til. Å sitte inne når det er over 20 varmegrader ute ser ikke ut til å være et problem for fysikkstudenten når arbeidsdagen er fleksibel. 
– Hvis det er ekstra fint vær en dag kan jeg heller nyte finværet på dagtid og ta igjen jobbingen på kveldstid. 
– Denne fleksibiliteten har kanskje vært den aller største fordelen med årets sommerjobb, avslutter Barathy.

Barathy Pirabahar

Sommerjobb: Forskningsassistent ved RoCS – Rosseland Centre for Solar Physics - UiO

Kommer fra: Oslo

Alder: 22 år

Relevant deltidsjobb ved siden av studiene: Skolebesøker for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Jobber også for Solobservatoriet.

Les flere intervjuer med realfags- og teknologistudenter ved UiO

Av Martine Ruud (tekst og foto)
Publisert 28. aug. 2020 07:17 - Sist endret 23. juli 2021 15:42