English version of this page

Hvorfor velge denne retningen?

Vil du vite mer om hvordan jorden og andre planeter er dannet? Lurer du på hvordan planeter utvikler seg?

Innhold i studiet

I denne studieretningen lærer du hvordan sammensetningen og dannelsen av bergarter henger sammen med platetektoniske prosesser. Du kan lære om fordeling og transport av grunnstoffer i jordskorpen, mantelen og kjernen, og prosessene som lager nye bergarter eller økonomiske ressurser. 

Sammensetning

Vi har satt sammen studiet slik at du får oppdatert kunnskap om de viktigste geologiske prosessene. I masteroppgaven, som er ditt eget forskningsprosjekt, kan du fordype deg i temaer du synes er spennende. Eksempler på hva du kan forske på, er hva som foregår i jordskorpen og mantelen (jordskjelv, vulkanisme), i jordens mantel (strømninger og oppsmelting), eller hvordan planeter dannes. Vi har mye du kan velge mellom. Et annet relevant tema er hvordan prosesser i jordskorpen har påvirke klimaet i geologisk tid.  

Metoder

På Institutt for geofag er vi stolte av å gi studentene innsikt og erfaring i viktige metoder. Siden denne retningen dekker mange forskningsfelt, spenner metodene fra numeriske metoder, behandling av store datasett (inkludert visualisering og fjernmåling), eksperimenter, laboratorie-analyser, feltarbeid og kartlegging.  

Studieretningen omfatter fagfeltene geodynamikk, fast jords geofysikk og planetarisk vitenskap, og petrologi og geokjemi. 

Geodynamikk, geofysikk, og planetarisk vitenskap

Når vi observerer tyngdekraften eller magnetfeltet til en planet og dens topografi, får vi innsikt i planetens indre. Seismologi gjør det mulig å undersøke den indre strukturen og materialegenskaper mer detaljert. Ved å studere bergaldre og geologiske omgivelser lokalt, regionalt eller globalt, lærer vi om tidsrammen for prosessene som driver tektonikk eller vulkanisme fra planetens indre.  

Er du interessert i å forstå prosesser i stor skala? Da kan du bruke verktøy og data fra fjernmåling, numeriske- og beregningsmetoder. Du får utføre laboratoriske analyser av grunnleggende bergartegenskaper som alder, tetthet, flytestyrke og magnetisme.  

Ved Universitetet i Oslo spesialiserer vi oss på rekonstruksjon av platetektoniske mønstre og indre dynamikk. Vi synliggjør likheter og forskjeller mellom jorden – den eneste (!) kjente planeten med platetektonikk – og andre terrestriske planeter.  

Petrologi og geokjemi

For å forstå hvordan bergarter dannes og utvikler seg, studerer vi deres sammensetninger og teksturer. Vi kombinerer observasjoner, teorier og modeller. Du vil lære hvordan du beskriver, analyserer og tolker bergarter og landskap i felt, og ved hjelp av mikroskopiske metoder.  

Du vil bruke petrografiske, geokjemiske, isotopiske og geokronologiske data for å forstå prosessene som danner bergarter. Disse prosessene inkluderer smeltedannelse og utvikling, krystallisering og metamorfose, og hvordan deformasjon påvirker bergartene. Vi studerer også hvordan vulkanske og metamorfe prosesser kan påvirke havet, atmosfæren og biosfæren.  

Ved Universitetet i Oslo er det særskilt interesse for sammenhenger mellom deformasjon og reaksjoner i magmatiske og metamorfe bergarter. Dette danner et godt grunnlag for å forstå dannelsen av bergarter i ulike tektoniske miljøer – inkludert dannelsen av malmforekomster.

Jobb og videre studier

Etter å ha fullført denne studieretningen kan du jobbe i Norge og i utlandet som forsker eller konsulent ved universiteter, for offentlige myndigheter og institusjoner (f.eks. NGI, NGU), i skoler, innen anleggsrelaterte felt (veier, jernbaner, kartlegging) og i leteselskaper.

Publisert 20. des. 2021 11:54 - Sist endret 28. aug. 2023 13:41