Avansert geriatrisk sykepleier i hjemmesykepleie

Kine Nordmo-Stykket er den eneste i nord som har AGS-utdannelsen, hun er derfor opptatt av å lære videre den kunnskapen hun fikk på studiet til andre helsepersonell. I tillegg følger hun opp dårlige pasienter som personalet ønsker ekstra tilsyn på.

Kine Nordmo-Stykket med stetoskop

Kine Nordmo-Stykket. Foto: Elisabet Sausjord

Hvorfor valgte du master i AGS?

- Jeg hadde lenge sett etter en studieretning med klinisk fokus og mulighet til å videreutvikle meg innen det. Jeg hadde tidligere prøvd meg innen akuttsykepleie, men det ble mye teori og lite praktiske øvelser, som mange andre mastere også. Jeg syntes blandingen av teori og praksis så veldig bra ut.

Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag

- Jeg veileder og underviser annet helsepersonell og sykepleiere, spesielt innen klinisk kartlegging og undersøking i akutt og uavklarte situasjoner.

- Jeg ser til dårlige pasienter som personalet ønsker ekstra tilsyn til, samarbeider mye med prosjektgrupper innen spesialisthelsetjenesten og innen kommunen.

Hva liker du best med jobben din?

- Kunne gjøre undersøkelser på dårlige pasienter med mer tiltro til meg selv og mine funn, og kunne videreformidle den kunnskapen jeg har tilegnet meg.

- Jeg er den eneste i nord som har denne utdannelsen, og er avhengig at flere enn meg kan gjøre det jeg har lært. Dermed må jeg undervise øvrige sykepleiere.

Hvordan er utdanningen fra AGS relevant i denne jobben?

- Jobber i hjemmesykepleien med eldre pasienter, men denne kunnskapen kan brukes til alle pasienter, uavhengig av alder. Svært mange er blitt dårligere, bor lengre hjemme og kommer tidligere ut fra sykehus etter Samhandlingsreformen. Behovet er derfor stadig økende for gode observasjonskunnskaper og handlingseffektivitet i kommunen. For å lettere kunne få tiltro hos legene, er det godt å ha økt kunnskap og bedre utgangspunkt til å diskutere pasientene.

Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

- Gjør deg kjent i din kommune, la flest mulig høre om deg. Snakk om utdannelsen ved hver mulighet, og lær hvem som jobber mye med prosjekter og syntes det er spennende med nye utdannelser og økt kunnskap. Det er disse som kan hjelpe deg å få til noe nytt og bra med utdannelsen.

Av Anbjørg Kolaas
Publisert 7. mai 2015 13:34 - Sist endret 27. mai 2015 16:27