Ledende fagutviklingssykepleier

Bærum kommune har tilpasset rollen som avansert geriatrisk sykepleier til lokale behov, slik at de får brukt sin kompetanse både til oppfølging av pasienter og fagutvikling i eldreomsorgen. 

portrett fra arbeidsplass

Foto: privat

Anette Hestdal Loso

  • Uteksaminert: 2014
  • Stilling: Ledende fagutviklingssykepleier
  • Arbeidsgiver: Bærum kommune

Hvorfor valgte du master i AGS?

Etter nesten 15 år som sykepleier ønsket Loso faglig påfyll. Som fagutviklingssykepleier i hjemmesykepleien følte hun stadig at hun «kom til kort» i forhold til den stadig voksende mengden med ustabile og uavklarte pasienter.

"Jeg søkte på flere videreutdanninger innen «klinisk sykepleie», og leste meg opp på innholdet i de ulike studieprogrammene. Valget falt på AGS-studiet da dette var den eneste som konkret skisserte klinisk ferdighetstrening, samt fokus på patologi og farmakologi." - Anette Hestdal Loso

Da Loso begynte å studere for 6 år siden var studiet helt nytt og ingen snakket om avanserte kliniske sykepleiere.

- Studietiden ble tre veldig lærerike, spennende og selvsagt krevende år. Ikke bare videreutviklet jeg meg faglig, men jeg fikk etter hvert en større forståelse av den nye sykepleierollen og hvordan den kan brukes på en god måte i praksis.

Forskning på AGS-rollen

De første 11 studentene som ble ferdig utdannet AGS i 2014 representerte en ny gruppe sykepleiere i norsk sammenheng. De har bidratt til å utvikle rollen i norske kommuner og fem av disse kommunene er nå med i et forskningsprosjekt med UiO. Forskerne samler inn data som beskriver hva AGS gjør for pasientene og analyserer om dette utgjør en positiv forskjell i kommunehelsetjenesten.

– Lite visste jeg at studievalget i 2011 ville få så store konsekvenser for min videre arbeidskarriere; at jeg noen år senere skulle få være med å bygge opp et nytt helsetjenestetilbud i min kommune. Målet mitt var tross alt «kun» å bli mer faglig sterk….

Beskriv de viktigste oppgavene du har i jobben din i dag?

Bærum kommune har bygget opp en rolle for AGS i to av fem distrikter for hjemmebaserte tjenester. Rollen har noe ulikt innhold ut fra pasientgrunnlag, organisering og ressurser i de to distriktene. Men begge er organisert slik at alle tilhørende avdelinger kan be om bistand, og at AGS jobber 50/50 med direkte pasientnært og fagutvikling.

– I mitt distrikt har vi ca 250 pasienter fordelt på 3 avdelinger. Mine hovedoppgaver er å kartlegge helse- og omsorgstilstanden hos de ustabile, uavklarte og/eller ressurskrevende pasientene. Dette kan være nye pasienter, eller pasienter som kommer hjem etter opphold på sykehus, KAD, mottak, korttid og rehabilitering. Jeg følger også med i pasientflyten når de oppholder seg på et høyere omsorgsnivå, for å sikre overgangene som vi ser ofte truer pasientsikkerheten.

Loso kartlegger og skisserer kortsiktige- eller langsiktige tiltak for tjenesten eller andre deltjenester, avklarer ressursbehov og veileder pasientene, pårørende og personalet. En konkret vurdering kan være hvor ofte pasienten har behov for sykepleietilsyn, og hvilke sykepleietiltak som er nødvendige. Hun blir sett på som en koordinator for de lokale tjenestene ut mot pasientene.

– Jeg har tett dialog og samarbeid med pasientens fastleger, og opplever stadig oftere at de tar direkte kontakt med utfordringer som vi sammen lager en plan for å løse.

En del av pasientene ser hun bare ved kartleggingen, som oftest skjer 2-7 dager etter oppstart av tjeneste/hjemkomst. Men de fleste med kroniske og sammensatte helseutfordringer følger hun også opp i kortere eller lengre tid.

– Sentralt i kommunen blir vi AGSere sett på som «temperaturmålere» for prosedyrer, prosjekter og annen endringsarbeid ute i tjenesten, siden vi jobber både i praksis og inn mot pleie- og omsorg sentralt. Og våre synspunkter og innspill blir hørt og ofte tatt til følge.

Hva liker du best med jobben din?

– Mine arbeidsdager består av svært varierende arbeidsoppgaver, noe jeg synes er topp. Ingen dager er like og arbeidsoppgavene varierer fra time til time. Jeg opplever daglig at jeg gjør en forskjell for pasientene (og pårørende), og det er selvsagt både berikende og tilfredsstillende.

Hvordan er utdanningen fra AGS relevant i denne jobben?

– I Bærum kommune har vi bygget opp en modell ut fra hva vi som AGS kan og bør jobbe med, så utdanningen er sentral i min arbeidshverdag. 

Det kommer stadig opp i media at kommunehelsetjenesten har behov for avansert kliniske sykepleiere. Stort sett er det politikere, akademia og andre som jobber med helsetjenestetilbudet på et høyere plan som uttrykker dette.

– For å bruke kompetansen til AGSere må også arbeidsgiverne definere behovet ut fra de lokale organiseringen av ressursene og der hvor man ser at pasientsikkerheten trues. Dette krever systematisk arbeid og tett samarbeid mellom akademia, arbeidsgiverne og selvsagt AGSere. Og det har min arbeidsgiver tatt innover seg og gjort.

Ditt beste tips til ferske studenter som tenker på jobbmulighetene etter studiene?

  • Start opp tidlig med å informere din arbeidsgiver om hva du som AGS kan utføre, spre kunnskapene dine ut aktivt gjennom studietiden. Fremsnakk deg selv!
  • Ta initiativ til og vær aktiv med å definere dine arbeidsoppgaver/rolle etter endt studium.
  • Invester i tid/ressurser for å se hvordan etablerte AGSere jobber.
  • Forankre dine nye arbeidsoppgaver/roller så høyt som mulig i organisasjonen, og sørg for å få en stillingsbeskrivelse som krever en avansert klinisk mastergrad.
  • Benytt aktivt studiemiljøet ved å dele/hjelpe hverandre både under og etter utdannelsen.

"Du kommer ikke til å angre hvis du velger å bli AGS!  Du vil få nye og uvurderlige verktøy med deg ut i arbeidslivet. Men aller viktigst; du vil være med å skape et nytt og viktig helsetilbud ute hos den mest sårbare pasientgruppen i Norge." - Anette Hestdal Loso


Søk master i AGS

Det er opptak en gang i året. Søknadsfristen er

  • 1. mars - for å få tidlig svar
  • 15. april - ordinær søknadsfrist
Av Anbjørg Kolaas
Publisert 9. des. 2016 12:32 - Sist endret 9. des. 2016 12:41