Viktig informasjon til deg som er student på Honours-programmet

Progresjonskrav

Studenter på honours-programmet er underlagt et strengere progresjonskrav enn studenter på mange andre programmer.

Studiet er ment å skulle tilby faglige utfordringer til spesielt motiverte studenter, og det er lagt til grunn at studentene gjennomfører 70 studiepoeng per studieår (august - juni), inkludert HON-emnene.

Studieadministrasjonen kontrollerer framdriften i studiet ditt to ganger i året. Dette gjøres omtrent en måned etter studiestart i både høst- og vårsemesteret.

Det kontrolleres at du er meldt til HON-emnet som ligger i semesteret du er i, og at du er meldt til minst 30 studiepoeng i tillegg. I vårsemesteret blir det sett spesielt etter om du kan oppnå minst 60 studiepoeng i tillegg til HON-emner for studieåret du er i.

Innpassing av emner og godkjenning av utdanningsplan

Det er mulig å søke om innpassing av tidligere utdanning. Progresjonskravet på 70 studiepoeng pr. studieår kan nedjusteres på bakgrunn av antall innpassede studiepoeng, men du må avlegge minimum 40 studiepoeng pr. studieår. Dersom dette gjelder deg, eller du har andre avvik fra normal utdanningsplan, vil vi ha beskjed så tidlig som mulig.

 1. februar eller 1. september: første innmelding av ønsket endring av studieplan til studieretningskoordinator

 1. april eller 1. oktober: frist for endelig søknad til studieretningskoordinator

Semesterregistrering og emnepåmelding

Du må huske å semesterregistrere deg innen fristen hvert semester, og du må også melde deg til undervisning og eksamen hvert semester. Hvis du ikke får meldt deg til enkelte emner, må du ta kontakt med studieretningskoordinator for din studieretning før søknadsfristen for emner går ut.

Så lenge du ikke er plassert til undervisning eller vurdering, så vil det stå «opptak pågår» inntil undervisningsopptaket er ferdig. Resultatet av undervisningsopptaket publiseres normalt på nettsiden for melding til undervisning og eksamen nevnt i avsnittet over. Merk at du selv må melde deg til eksamen.

Emner ved MN-fakultetet kan ha egne krav til forkunnskaper. Du må sjekke om du er registrert med de nødvendige forkunnskapene dersom du er tatt opp til studieretningene innen humaniora og samfunnsvitenskap. Dersom du har de nødvendige forkunnskapene, må du søke om å få registrert disse forkunnskapene før du får søkt om plass på emnene. Dette gjør du enklest ved å følge informasjonen for å bli enkeltemnestudent på bachelornivå. Se spesifikt under steg 1 i beskrivelsen. Er du i tvil, spør din studieretningskoordinator om hjelp.

Faglig mentor

Alle Honours-studenter får tildelt en faglig mentor. Du får en e-post om tildeling fra din studieretningskoordinator i begynnelsen av 1. semester på programmet. Mentor skal hjelpe deg med følgende temaer:

  • Utvikle en individuelt tilpasset studieplan sammen med studieadministrasjonen. Planen må ligge tett opp til de vanlige studieprogrammene, men med noen tilpasninger basert på dine ønsker.
  • Gi deg individuell rådgivning underveis gjennom individuelle samtaler eller gruppesamtaler.
  • Bidra til å finne muligheter for deg til å utvikle deg faglig og profesjonelt gjennom emner og kurs, men også gjennom andre aktiviteter.
  • Bidra til å finne muligheter for deg til å kunne delta i forskning- eller innovasjonsprosjekter.

Mentoren forventes å sette av tre timer pr. student pr. semester. Det er tenkt at mentoren skal følge deg gjennom hele kullets periode, altså i tre år.

Veiledning hos studieretningskoordinator

I forbindelse med gjennomføring av studieplan eller emner, vil du få behov for å kontakte studieadministrasjonen.

Det er enklest å kontakte oss på e-post: studieinfo@honours.uio.no.

Utveksling

Vi oppfordrer alle studenter i 3. semester, men også gjerne tidligere semestre, til å utforske utdanningsplanen for sin fordypning for å se når det passer å dra på utveksling. For noen studenter vil det være aktuelt å dra på utveksling allerede i 4. semester.

Programmet har i hovedsak frigjort 5. semester av studiet for å reise utenlands, men vi kan også tilrettelegge for utveksling i 4. og 6. semester dersom det er enklere med tanke på det disiplinære programmet du følger. Se nettsider for utveksling på din studieretning og kontakt eventuelt instituttet/fakultetet som administrerer ditt disiplinære program for mer konkrete tips om hvor du kan dra på utveksling.

Husk også at du må søke om å dra på utveksling til programrådet for honours. Du må nemlig få godkjent ny utdanningsplan, og vi må sørge for tilrettelegging på HON-emnene.

Frist for å melde fra om at du planlegger å dra på utveksling, er 1. september og 1. februar semesteret før du planlegger å reise ut. Beskjed og søknad sendes studieretningsansvarlig.

Siste semester

Vitnemålet ditt er basert på innholdet av utdanningsplanen. Det er derfor særlig viktig at studenter som har innpasset emner, eller har produsert mer enn normert studiepoengsmengde, ber studieretningskoordinator om en avtale for gjennomgang av utdanningsplan innen 1. mars.

 

Publisert 19. nov. 2021 13:38 - Sist endret 29. nov. 2023 12:25