Jobber med Cybersikkerhet hos Deloitte

Mayo Navam (26) er engasjert i samfunnsproblemer og før han åpnet øynene for informatikk ville han bli politi. Nå beskytter han virksomheter mot cyberangrep og gir råd om sikkerhet.

Bilde av dresskledd ung mann i et kontormiljø

Mayo Navam. Foto: Maja Testad, UiO

I sin første jobb var Mayo analytiker i Vipps. Her jobbet hands on på den tekniske siden.

– Jeg opplevde at det var et gap mellom utviklere som jobber med å bygge og utvikle produkter og tjenester og ledere som skal styre organisasjoner.

Dette førte til et ønske om å bli en brobygger og nå stortrives han i jobben som rådgiver innen sikkerhet. I denne rollen presenterer Mayo det tekniske sikkerhetsaspektet til ledelsen og styringsgrupper, samtidig med at han forsøker å skape bedre forståelse mellom teknologene og ledelsen.

Hvorfor ta en mastergrad?

Mayo tenker tilbake på studietiden og trekker frem at studiene og variasjonene i emnene ved institutt for informatikk var veldig nyttige. Men selve prosessen med å skrive en masteroppgave er den viktigste erfaringen.

– Det å ha et eget prosjekt lærte meg evnen til å være prosjektleder. Jeg måtte ta ansvar for gjennomføringen med alt fra planlegging til å ha kontroll på min egen hverdag. Det var krevende og jeg jobbet hardt helt til de siste minuttene mot innlevering av oppgaven, forteller han.

Mayo tipser om at det er viktig å nyte studielivet og velge en oppgave og et tema du liker å skrive om.

– Når du har levert og står på på toppen av fjellet, innser du at du nå skal ut og bestige nye fjell i arbeidslivet. Det er viktig å sette seg mål, men vel så viktig å ha det gøy mellom høydepunktene. 

– Enjoy the journey and not just the destination.

Løser samfunnsutfordringer

Ung mann i dress som gestikulerer
Mayo på kontoret i Operakvarteret i Oslo. Foto: Maja Testad, UiO

Mayo blir motivert av å gå på jobb hver morgen vel vitende om at han er med på å løse samfunnsutfordringer. Nå jobber han med sikkerhet i olje-, gass- og energi-næringen som er et stor politisk område.

– Jeg gir råd til ledere som tar avgjørelser som påvirker det politiske samfunnsbildet.

For Mayo var det gull å komme til et selskap som er vant til å ta imot store grupper med nyutdannede og bli forberedt til å ta steget ut i it-bransjen. Deloitte har et fadderopplegg for nyansatte med både faglig kursing og sosiale aktiviteter.

– Jeg anbefaler alle å gå inn i konsulentbransjen. Det er en fin vei inn i karrierelivet.

En fordel ved å jobbe som konsulent er muligheten til å få teste breddekunnskapen ved å prøve mange ulike arbeidsoppgaver. Ved å opparbeide seg erfaring blir det lettere å finne ut hva jeg er god i og hvilke reelle valgmuligheter jeg har. 

– Jeg har funnet ut at jeg vil jobbe mer med arkitektur innen sikkerhet og virksomhetsstyring.

– Det gir en enorm mestringsfølelse å veilede og gi ledere råd om sikkerhet på en god måte.

Mayo fremhever også at konsulenter får mulighet til å utvide nettverket sitt og få kontakt med potensielle fremtidige arbeidsgivere.

Hvordan skaffe seg jobb?

Mayo deltok på bedriftspresentasjoner, for å bli kjent med ulike selskaper og presentere seg for disse.

– Det er en god investering å finne ut hva du er god i og bygge på dette. Da er det tydeligere hvilke selskaper som er relevante og du kan jobbe  mer målrettet for å få kontakt med de mest interessante, sier han.

– Et annet tips er å jobbe aktivt med CV-en. Få med det som skiller deg ut, for eksempel frivillig arbeid. Lag en ryddig og fin CV som er kort og konsis. Hvis du lager en Latex-fil med CV,  er det en kjempefin mulighet til å vise hva du kan. Skriv et godt søknadsbrev.

– Og vær aktiv, ikke tenk at ting kommer til deg av seg selv.

Mayo Navam

Jobb: Seniorkonsulent Cybersikkerhet, Deloitte
Alder: 26 år
Kommer fra: Oslo
Utdanning fra UiO: Informatikk: programmering og nettverk med spesialisering innen informasjonssikkerhet
Relevante studieprogrammer: 
Informatikk: Informasjonssikkerhet

Publisert 26. jan. 2023 08:21 - Sist endret 2. jan. 2024 10:06