Sarek landet drømmejobben hos Amazon

Sarek var ikke superfan av skolen, men ble superfan av universitetet. Informatikkstudenten ble headhuntet til jobb hos Amazon i London.

Bilde av Sarek Høverstad Skotåm i en korridor

Sarek Høverstad Skotåm i korridoren i Ole-Johan Dahls hus. Foto: Stian H. Sundkvist, UiO.

Det var kanskje tilfeldig at Sarek begynte på Informatikk: programmering og systemarkitektur. Da førstegangstjenesten nærmet det seg slutten, måtte han søke studieplass.

– Jeg tenkte at datamaskiner er jo kult, og jeg kunne kanskje ha trivdes godt med det. Jeg kom så vidt inn på Informatikk: programmering og systemarkitektur, jeg var faktisk en av de siste som kom inn, innrømmer han.

Sarek Høverstad Skotåm startet som vanlig og tok 30 studiepoeng første semester, men på det meste tok han hele 80 studiepoeng i løpet av et semester. Etter å ha blitt inspirert av noen i faddergruppa innså han nemlig at det gikk an å snu litt på rekkefølgen på emnene og ta flere enn normert.

– Jeg kom til et punkt første semester hvor jeg hadde lært alt jeg skulle, selv om det fortsatt var over en måned igjen til eksamen. Da bestemte jeg meg for å ta ekstra emner det neste semesteret. Hvis de på faddergruppa mi klarer det, klarer jeg det også.

– Jeg måtte jo få tatt alle de kule emnene som det er mulig å ta på bachelor!

Skrev master i utlandet

På masteren fokuserte Sarek på å få maks ut av han fagene han tok. Han gjorde unna alle emnene i løpet av det første året, for å kunne reise mens han skrev masteroppgaven sin.

– Jeg trengte ikke å være i Oslo siden jeg ikke hadde fag jeg skulle ta.

– Jeg tenkte at etter studietiden, er det ikke sikkert jeg har samme muligheten til å reise. Jeg hadde heller ingen store forpliktelser i Norge, så da var det bare å reise.

Reiseruten startet i Danmark, før han dro videre til Tyskland og Sveits. Da det begynte å bli kaldt i Europa dro han til Thailand, før han dro hjem til jul. Etter en liten reisepause i Oslo, dro han på en Vest-Europa-tour, blant annet på en forskningskonferanse i München.

Vant pris for beste masteroppgave i 2022

To menn i en trapp

Administrerende direktør ved Norsk Regnesentral, Lars Holden, delte ut prisen til Sarek Høverstad Skotåm. Foto: Maja Testad, UiO.

Sarek vant NRs masterpris med oppgaven "CreuSAT. Using Rust and Creusot to create the world’s fastest deductively verified SAT solver." I 2022 ble prisen delt mellom informatikk og matematikk.

Om NRs masterpris.

Headhuntet på konferanse

Hvis du har noen faglige interesser, som går utover det du kan finne på IFI, så må du se om de finnes et eller annet sted. Mest sannsynligvis gjør de jo det.

– Jeg har jo fått jobb i en relativt nisje-ting, så hvis man er interessert i en nisje, så må man finne de «nerdene» som er interessert i den nisjen, overbeviser Sarek.

Sarek fant mange av de i chat- og samarbeidskanalen Zulip. Nærmere bestemt i Rust ZulipRust Zulip er en Zulip for alle som er interessert i programmeringsspråket Rust. I den finnes det en hel haug med kanaler, være det kanalen for nye medlemmer, til arbeidsgrupper for de som jobber med å utvikle språket, til kanalen for de som er interessert i formelle metoder. Der var det noen som anbefalte RustVerify-konferansen i München. Det ble en døråpner for Sarek.

– Jeg spurte om å holde lyntale om masteren min. Etter lyntalen kom en fra Amazon bort og lurte på om jeg kunne tenke meg å søke internship hos dem, avslører Sarek.

Det endte med tilbud om fast jobb som anvendt forsker hos Amazon Web Services (AWS), verdens største leverandør av skytjenester.

Forskningsdrevet forretningsutvikling

Kontoret ligger i London. I rollen som anvendt forsker jobber spesialister som har ekspertise innen et vitenskapelig fagområde med å anvende innovasjon med utspring fra forskning til å løse faktiske problemer. Sarek skal holde seg oppdatert på bleeding edge teknologi, altså avansert, banebrytende teknologi som er så ny at den verken er utprøvd eller gjort tilgjengelig. En viktig oppgave blir derfor å jobbe tett mot akademia for å prøve ut forskningsbasert teknologi, slik at Amazon kan ligge helt i forkant når de skal løse fremtidens forretningsutfordringer.

– Jeg har lyst til at det jeg gjør har impact, om man kan kalle det det.

– Jeg er en enkel mann som ser interessante problemer og målet er å gjøre kule ting med flinke folk, og gjøre noe nyttig. Per 2022, så er de sterkeste faglige miljøene for disse type tingene i USA og rundt om i Europa, deriblant London, og ikke i Oslo, hevder Sarek.

Sarek Høverstad Skotåm

Stilling: Applied Scientist
Arbeidsgiver: Amazon Web Services (AWS)
Bosted: London

Fagrelevant erfaring gjennom studietiden:

  • Gruppelærer i IN1020, IN1150, IN2040 og IN3000
  • Styremedlem og leder i UiOs beste studentforening, MAPS (Matematikk, Algoritmer og Programmering for Studenter)
  • Sommerjobb som konsulent hos Systek

Utdanning og aktuelle studieprogram: 

Dette intervjuet ble først publisert på IFI-bloggen.

Av Stian H. Sundkvist
Publisert 7. nov. 2022 08:33 - Sist endret 7. feb. 2023 12:50