Sommerkonsulenter for Nordea Finans

Informatikkstudentene Bendik, Domantas, Jonathan og Madelen har i sommer vært ansatt hos Itera hvor de har hatt Nordea Finans som kunde. Her har de utviklet en webapplikasjon for billån.

studentene sitter i en gruppe i en trapp. lyse klær og vennlige smil.

 – Søk sommerjobb nå! tipser de fire informatikkstudentene som har jobbet for Itera i sommer. Foto: Martine Ruud/UiO

Drøye 300 meter fra Nydalen T-bane finner vi kontoret til kommunikasjons– og teknologiselskapet Itera. Akerselva renner idyllisk forbi rett utenfor, og i et øyeblikk er det lett å glemme at vi befinner oss midt i Oslo. Teamleder hos Itera, Jannicke Thoresen Fosheim, møter oss i resepsjonen og geleider oss opp til fjerde etasje hvor årets sommerstudenter fra Universitetet i Oslo (UiO) har fått kontorplass. 

– Som student er man ikke farget av verken arbeidslivet eller systemer. Man kommer med nye idéer og tanker. Studenter har en litt annen måte å se verden på.

– De som er fast ansatt sitter i sommer på hjemmekontor eller hos kunder når de ikke har ferie, slik at våre sommerstudenter skulle få kontoret, forteller Jannicke på vei opp. Hun introduserer oss for blindernstudentene Bendik, Domantas, Jonathan og Madelen som alle holder på med sin mastergrad i informatikk ved UiO. De er plassert i et team med to andre studenter fra Trondheim og sammen skal de i sommer bruke åtte uker på å utvikle en webapplikasjon for Nordea Finans. 

Jobber i tverrfaglig team 

Veien går videre inn på et grupperom med god avstand, hvor studentene forteller om årets sommerjobb hos kommunikasjons– og teknologiselskapet Itera. 

– Vi har jo ulike roller, men felles er at vi jobber i et team nå i sommer hvor vi skal utvikle en webapplikasjon som kunderådgiverne i Nordea Finans skal bruke når de skal søke om billån på vegne av sine kunder, forteller Bendik. 

– Min jobb er kanskje litt rar, men som tester skal jeg prøvde å ødelegge det utviklerne lager.

– Kan dere dra oss gjennom en typisk arbeidshverdag hos Itera?
– Hvilken dag? Ler Madelen. 

Blid jente i lys bluse ved PCen
Madelen er en av tre testere hos Itera i sommer. Hun skryter av arbeidsplassen hun har hatt i åtte uker. Foto: Martine Ruud/UiO


– De er nemlig ganske ulike, men hver dag før lunsj har vi stand-up hvor vi står i sirkel og forteller hverandre om hva vi har gjort hittil den dagen, hva som er planen videre og om vi har noen hindringer. Dette gjør at vi får god oversikt over hvordan alle ligger an i prosjektet, sier Madelen.  

– Og hver mandag har vi sprintplanlegging. Her gjennomgår teamet hva vi skal gjøre den kommende uken og vi skaffer oss en status over prosjektet vi jobber med. Så lager vi fellesmål som vi jobber sammen utover uken for å nå, fortsetter Madelen. – Ellers så er det den typiske kontorhverdagen hvor vi møter opp mellom åtte og ni, jobber alene med det vi driver med og i grupper frem til lunsj. Etter felleslunsj møtes vi igjen og arbeider til ettermiddagen, forteller Jonathan. 
– Og på fredager avslutter vi med et møte med kunden hvor vi gjennomgår produktet, forteller Bendik. 

– Jeg kommer til å være en flinkere designer etter at jeg er ferdig med årets sommerjobb.

– Hvordan blir dere tatt imot?
– Veldig bra, sier Domantas. 
– Jeg merker at kunden synes det er dødskult at studenter skal gjøre jobben, sier Bendik. 
– Som student er man ikke farget av verken arbeidslivet eller systemer. Man kommer med nye idéer og tanker. Studenter har en litt annen måte å se verden på, istemmer Madelen. 

– Itera har virkelig lagt ned ressurser for at vi skal trives

Produktet studentene snakker om er en webapplikasjon som Nordea Finans har bestilt. De ønsker en nettside deres kunderådgivere kan gå inn på og bruke når de skal søke om billån til sine kunder.  
– For å lage dette er vi ansatt som interaksjonsdesignere, testere og utviklere, sier Domantas. 

– Når man programmerer er det sjelden to streker under svaret. Det er mange måter å løse en oppgave på, og det er dette de vil se

– Så jeg som er interaksjonsdesigner skal sørge for det visuelle slik kunden vil ha det. Mye av min oppgave er å tolke det kunden vil ha og videreformidle til utviklerne, sier Bendik. 

kontor, unge sommerstudenter, latter
Latteren satt løst hos Bendik på kontoret til Itera. Foto: Martine Ruud/UiO


– Og dette prøver Domantas og jeg å kode, forteller Jonathan videre. 
– Min jobb er kanskje litt rar, men som tester skal jeg prøvde å ødelegge det utviklerne lager. Jeg prøver å finne alle mulige rare måter å bruke produktet på, for å finne feil. Dette rapporterer jeg tilbake og så retter utviklerne opp i det, sier Madelen. 

– Hva har vært det beste med årets sommerjobb?
– Alt! Kommer det kjapt fra Madelen mens de andre ler og er enig. 
– Itera har for eksempel hatt et sosialt opplegg én gang i uken vi kan være med på, til tross for koronasituasjonen. Det har blant annet vært quizkveld med sushi og tur til klatreparken på Tryvann. 

– De første ukene var det veldig mye å bli kjent med, både i form av verktøy og hvordan man skal jobbe. Men nå går det så det suser!

– Og så lærer vi mye av hverandre. Vi jobber i tverrfaglige team som gjør at vi utfyller hverandre utrolig godt og vi får delt vår kunnskap med resten av teamet samtidig som vi får lært mye av de andre. Det er en vinn-vinn-situasjon for aller parter, fortsetter Madelen. 
– Itera har virkelig lagt ned ressurser for at vi skal trives, sier Jonathan. 
– Jeg merker at jeg blir utfordret på helt nye måter. Jeg kommer til å være en flinkere designer etter at jeg er ferdig med årets sommerjobb, forteller Bendik. 

Bratt læringskurve

– Har noe vært vanskelig med årets sommerjobb? 
– De første ukene var det veldig mye å bli kjent med, både i form av verktøy og hvordan man skal jobbe. Men nå går det så det suser, sier Domantas. 

Sommerstudenter i lyse skjorter og med røde nøkkelbånd
Domantas (t.v.) og Jonathan har bare positive ord å komme med om årets sommerjobb. – Man merker de vil vi skal trives, forteller de. Foto: Martine Ruud/UiO

– Det var en veldig bratt læringskurve. Du skal gjennom så mange systemer og trinn før programmet fungerer, og når det fungerer så er det ikke nødvendigvis bra nok. Da får vi over hundre kommentarer på ting som må forbedres fra seniorutviklerne hos Itera, sier Jonathan før han er kjapp med å legge til følgende:
– Men det lærer jeg veldig mye av, så det liker jeg. 
– Og så går det på det helt enkle, som hvordan et billån fungerer. Jeg hadde jo ikke peiling før jeg startet, forteller Bendik. På spørsmålet om hva de har lært i sommer har Domantas noe å komme med.

– Det er uvant å jobbe med testere og designere for oss som er utviklere. Men vi har fått et friskt syn på hvordan ting kan gjøres, og det er veldig deilig, sier han. 
– Dette er en god erfaring vi tar med oss inn i arbeidslivet. Her skal vi jo samarbeide med folk fra hele verden, forteller Bendik. 

Søk sommerjobb nå!

– Når begynte dere å se etter årets sommerjobb?
– Det er jo det som er litt rart, men mange sommerjobber har frist i september året før. Det synes jeg er altfor tidlig, forteller Madelen. 
– Da går man jo glipp av helt år med erfaring! På høsten vet man jo ikke hva man skal lære i løpet av våren, sier Bendik. Videre forteller studentene om intervjurunden for årets jobb. 
– Vi fikk en oppgave som vi skulle løse på jobbintervjuet.  Her satt jeg og live-kodet mens de så på, sier Jonathan. 

Student foran skjermen
Studentene bruker åtte uker av sommeren for det meste foran dataskjermen. – Med glede, forteller studentene. Foto: Martine Ruud/UiO

– Det høres litt skummelt ut?
– Ja, men det er det virkelig ikke. De vil bare se hvordan du går frem for å løse et problem og finne ut hvordan du tenker, sier Jonathan. 
– Når man programmerer så er det jo sjelden to streker under svaret. Det er mange måter å løse en oppgave på, og det er dette de vil se, legger Madelen til,  
 

– Helt til slutt, har dere noen tips til studenter som vil ha sommerjobb for neste år?
– Søk på alt du kommer over og vis gjerne til egne prosjektet, sier Jonathan. 
– Og vær tidlig ute, avslutter Domantas.

 



Madelen Dalseth (24 år), Jonathan Aanesen (24 år) og Domantas Lionas (22 år) studerer alle Informatikk: programmering og systemarkitektur.

Bendik Kroken (27 år) studerer Informatikk: design, bruk, interaksjon.

Les flere intervjuer med realfags- og teknologi-studenter ved UiO

Av Martine Ruud
Publisert 20. aug. 2020 09:24 - Sist endret 24. mai 2024 10:21