Etisk forsvarlig bruk av data

For Annika Willoch Olstad føltes det helt naturlig å fortsette i samme spor på master etter å ha fullført en bachelor i språkteknologi. Masteroppgaven handler om automatisk anonymisering og generalisering av personlig informasjon i tekst.

Ung kvinne i et urbant miljø med bygninger og trær i bakgrunnen

Språkteknologistudent Annika Willoch Olstad. Foto: privat

– I tillegg hørte jeg mye godt om veilederne, oppgavene og fagene og da var det jo en enkel avgjørelse, forteller Annika som går siste året på masteren.

Fremtidsrettet og tverrfaglig

Annika trekker frem at studieprogrammet Informatikk: språkteknologi også er spesielt fremtidsrettet og tverrfaglig.

– Vi lærer ikke bare å programmere og forske, men dykker inn i mange ulike fagområder som maskinlæring og lingvistikk, fremhever Annika.

– Hverdagen på master i språkteknologi er med andre ord godt variert, og det er derfor vanskelig å gå lei!

Språkteknologigruppen holder til i 4.etasje. Masterstudentene har egen lesesal og kan skryte av gratis felleskaffe som er sponset av linjeforeningen LI:ST og foreningslivet ved instituttet.

– At vi deler kjøkken med forskningsgruppen åpner for mange hyggelige lunsjer og kaffepauser med både forelesere, forskere og veiledere. Vi er et relativt lite miljø, men vi er i stadig utvikling.

Valg av masteroppgave

Annika fant mange interessante masteroppgaver å velge mellom fra oppgavelisten til språkteknologi. Hun landet på å skrive om automatisk anonymisering og generalisering av personlig informasjon i tekst. En av hovedmotivasjonene hennes er å kunne fjerne informasjon som kan være identifiserende fra data, men samtidig bevare lesbarheten til teksten. Resultatet vil altså være et datasett som er både anonymt og mulig å lese. Dette vil potensielt kunne åpne for at mer data kan brukes lovlig, og på en etisk forsvarlig måte. 

– Jeg valgte akkurat denne oppgaven fordi den kombinerer både kjente og ukjente fagfelt: språkteknologi, privacy og databaser. Jeg får muligheten til å lære masse nytt om spennende temaer fra ulike fagfelt!

Annika hadde også et veldig godt inntrykk av veilederne, noe som gjorde henne enda sikrere da hun valgte oppgave. 

Spør!

Et råd til bachelorstudenter som vurderer å begynne på master, er å spare noen heisemner til masteren! Heisemner er fag med emnekode 3000/4000 som du kan ta både på bachelor- og masternivå.

– Jeg var litt for ivrig og tok noen ekstra heisemner på bachelor. Da jeg begynte på master innså jeg at jeg med fordel kunne spart noen av disse. Når det er sagt, ga det meg muligheten til å utfordre meg med noen fag jeg ikke hadde tatt ellers - og jeg lærte jo masse av det også.

– Rådet jeg vil gi alle nye ved IFI, både bachelor- og masterstudenter: spør!

Selv har Annika spurt folk hun kjenner om hvilke emner hun burde velge. Hun har spurt medstudenter om erfaringer med ulike veiledere og masteroppgaver. Når hun har stått fast, har hun spurt foreleserne om vanskelig fagstoff.

– Og ikke minst: spør dine nye master-medstudenter om å ta den kaffepausen sammen, for gode studievenner gjør masteren mye lettere, smiler Annika.

Annika Willoch Olstad

Publisert 1. des. 2023 14:52 - Sist endret 1. des. 2023 14:55