Anders Svartberg er prosjektkoordinator hos Gambit Hill + Knowlton

Etter et seks uker langt internship fikk Anders tilbud om fast stilling som prosjektkoordinator. Internshipet var en av de viktigste faktorene for at han fikk jobben blant hundrevis av søkere. 

Bildet kan inneholde: smil, kjole skjorte, menneskelig, erme, komfort.
Foto: Fride Sanna


- Det var flere runder med intervjuer som man måtte gjennom. I tillegg var det en liten opptaksprøve hvor man skulle skrive om en PR-kampanje fra det siste året, som man selv syntes var veldig bra, og som man ble spurt litt om. Det var alt i alt tre runder med intervjuer. Deretter var det å komme seg inn i jobben, prestere så godt man kunne, by på seg selv, og være tilgjengelig.

Hverdagen til Anders kan være veldig variert; alt fra å skrive pressemeldinger, til å tenke ut ideer rundt PR-kampanjer, samt drøfte over ulike produkter og kunder. 
- Hvis noen huker tak i deg fordi de trenger en oversettelse eller at du skal se over en tekst, så hopper man inn i det. Du lærer nye ting hele tiden. Samtidig så har vi en hel skala av ulike kunder slik at vi konstant jobber på ulike prosjekter. Eller så jobber vi med å pitche oss inn hos nye kunder. Hvilket arbeid man gjør der avhenger av om man er på en pitch, om man er på prosjekt eller om man jobber med en fast kunde. Alle har forskjellige faste kunder de jobber med over lenger tid, og ofte sammen med andre i ulike teams.

Det Anders liker aller best med jobben sin er idearbeidet som oppmuntrer han til å tenke kreativt. 
- Man sitter inne på et rom med fire-fem andre mennesker og skal komme på en ide. Kaste alt på veggen, se hva som treffer og holder, og hva som virker bra, og det man endelig kommer fram til. En unik idé som kan vise akkurat dette produktet, og hvordan vi som selskap gjør det best, hva som er unikt med dette produktet, og hva som er riktig målgruppe. Å få alt dette inn på et kort bilde, en kort idé, en kort kampanje, eller et eller annet. Det er veldig spennende å tenke kreativt på den måten.

Med en utdannelse i Internasjonale studier, har Anders fått en bredde i store temaer som statsvitenskap, jus, historie og økonomi.
- På studiet så lærer man mye forskjellig, og om ikke den tverrfaglige tilnærmingen hjelper, så har det også hjulpet å drive studentmagasin på fritiden. Det å engasjere seg ved siden av studiene, det var absolutt mye av det som hjalp meg på denne stillingen; å vise til arbeid ved siden av studiene som jeg hadde gjort.

Ved siden av studiene var Anders aktiv i et studentmagasin, samt foreningen Radio Nova. 
- I 2018 grunnla jeg, og drev i to år, en satireavis kalt Lanx Satura. Dette arbeidet ble etter hvert mye av CV-en min; at jeg hadde fått gjennomført dette prosjektet, og fått vist at jeg kunne engasjere meg i ting som jeg ikke nødvendigvis ‘måtte’ gjøre. Det var liksom ikke en semesteroppgave eller noe slikt. Det har arbeidsgiver satt veldig pris på. I tillegg er dette en jobb man må vise at man kan skrive i, og da hjelper det å kunne vise til tidligere tekster man har skrevet. I jobben jeg har nå er man ikke spesiell dersom man kun kan skrive en god tekst; alle her må kunne skrive en god tekst.

På sitt nest siste semester av bachelor-programmet (høsten 2019), dro Anders til Austin, Texas på utveksling. 
- Det var helt fantastisk, og jeg anbefaler alle å dra dit. Så lenge de har en forkjærlighetet for cowboyer. Staten er litt i vinden nå for tiden, men det var veldig koselig når jeg var der. Texanere er vennlige på en helt egen måte. Jeg anbefaler virkelig alle å dra på utveksling bare for opplevelsen. Om det så er Texas eller noe som helst annet sted.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?
- Vær på. Det lønner seg sjeldent å vente på at noen skal komme å tilby deg ting. Du må ofte søke på ting du ikke føler deg kvalifisert nok til, send en e-post du ikke har noen rett til å sende, men av og til vil du være glad for at du faktisk gjorde det. Med tanke på studiet, så benytt deg av det nettverket du får nesten automatisk. Alle på internasjonale studier er veldig flinke, så de kommer til å ende opp steder. I tillegg: engasjer deg ved siden av studiet! For du går nå med mellom 60-80 stykker som kommer til å ha mange av de samme fagene som deg, og som også sannsynligvis kommer til å ha gode karakterer. Da er det viktig å skille seg ut på en eller annen måte. Engasjer deg i ett eller annet; hva enn du trives med. Og hvis det ikke finnes: lag det! Men så lenge du engasjerer deg i ett eller annet, og viser at du faktisk driver med det. Dette setter arbeidsgiver veldig pris på. Studentorganisasjoner krever heller ikke lang CV for at du skal kunne bli, for eksempel, økonomiansvarlig. Så dersom du har økonomifordypning og bare vil ha noe økonomiansvar på CV-en, så hopp inn i en studentforening. Du lærer det på veien. Samt, ta kurs! Jeg tok et kurs for Indesign og drifting av magasiner, og andre nettbaserte ting. Alt dette tok jeg gratis via SiO. Dette var veldig praktisk; du kan lære, få stilling, få erfaring, og alt i alt er det en veldig praktisk måte å bygge opp CV-en på.
 

Anders Svartberg

Studieprogram: Internasjonale studier, fordypning i statsvitenskap

Fullført grad: 2020

Stillingstittel: Prosjektkoordinator

Arbeidsgiver, avdeling: Gambit Hill + Knowlton 

Av Fride Sanna
Publisert 21. jan. 2022 13:53 - Sist endret 12. apr. 2023 11:35