Anneli Lindahl er førstekonsulent hos Utlendingsdirektoratet (UDI)

Hovedoppgavene til Anneli innebærer å jobbe som veileder, og som saksbehandler for folk som ønsker å komme til Norge for å studere. Det beste med jobben er å føle at man gjør noe som er viktig for Norge og samfunnet. 

Bildet kan inneholde: smil, ansiktsuttrykk, organ, azure, tekstil.
Foto: Fride Sanna

Anneli jobber fulltid som førstekonsulent hos Utlendingsdirektoratet (UDI), men da hun søkte på stillingen var det originalt kun snakk om et sommervikariat. 
- Jeg var på utkikk etter en fulltidsjobb, men så kom jeg over sommervikariatet til UDI. Jeg tenkte med en gang å søke på den, ettersom jeg ville søke på alt som fantes av ledige stillinger der ute. Jeg ble tatt videre til intervju, og etter en eller to uker så ble jeg og flere andre invitert til å begynne i jobben. Da sommeren var over var jeg så heldig å bli forlenget.

En viktig faktor for at Anneli fikk jobben, var blant annet hennes tidligere erfaring fra servicebransjen: hvor det å være selvgående og selvstendig var egenskaper hun hadde utviklet seg. 
- De ønsket noen som kan lærer fort og som kan håndtere flere ulike ting samtidig, som man gjør i servicebransjen. Min erfaring med service kommer fra å ha jobbet i matbutikk. Samtidig, så jobber vi mye med publikumskontakt i UDI. Det er for eksempel folk som skal komme til Norge og som trenger oppholdstillatelse. Søknadsprosessen innebærer mange spørsmål, så da blir det en del prating i telefon. Her har service-erfaringen kommet godt med.

Hovedoppgavene til Anneli innebærer å jobbe som veileder, og som saksbehandler for folk som ønsker å komme til Norge for å studere. 
- Jeg jobber med veiledning på telefon, ettersom vi har en publikumstjeneste hvor man kan ringe inn og stille spørsmål og få hjelp til enten å forstå regelverk eller hvordan man skal søke. Du snakker med folk fra hele verden, og det synes jeg er spennende. Jeg har også jobbet mye med innreisereglene til Norge under korona pandemien. Reglene har vært veldig strenge, og folk har trengt hjelp til å forstå de.

Det Anneli trives best med i jobben sin er både samfunnsoppdraget UDI tar for seg, samt arbeidsplassen i seg selv, og oppfølgingen hun får fra arbeidsgiver. 
- Det beste med jobben er å føle at man gjør noe som er viktig for Norge og samfunnet. I tillegg synes jeg at UDI er en ganske god blanding av folk som har vært der lenge, som er veldig rutinerte, og av nye unge og ivrige mennesker. Jeg synes det er et veldig fint arbeidsmiljø, og man føler seg satt pris på hver dag.

Ettersom utdanningen i internasjonale studier er tverrfaglig, har bakgrunnen fra UiO gitt Anneli en rekke redskaper som hjelper henne lettere med å se og forstå ting fra ulike perspektiver i arbeidslivet.
- Det har vært ekstra spesielt under koronapandemien, ettersom de lovene vi har måtte forholde oss til er helt nye og ikke alltid like tydelige. Jeg føler at det å forstå seg på hvordan ting er og hvorfor de er sånn, er litt lettere når man kommer fra en tverrfaglig bakgrunn.


Anneli mener også at det tverrfaglige studiet gir rom for alle mulige interesser, og fungerer derfor som et godt utgangspunkt for et åpent og sosialt miljø på programmet. 
- Internasjonale studier er et studie med plass for alle interesser på et og samme sted, og man får muligheten til å bli kjent med alle som går der, noe jeg synes er utrolig hyggelig.

Utover det akademiske, holdt Anneli seg opptatt med andre aktiviteter under studietiden. Hun var fadderkoordinator for SV og styremedlem for SVFF-foreningen, og hadde deltidsjobb i en matbutikk og som telemarketing-arbeider i Amnesty. 
- Jeg var ganske aktiv, det var jeg! Det kunne bli litt mye innimellom, men jeg tror i alle fall at det har vist at jeg er engasjert og har en stor arbeidskapasitet. Dette tror jeg veldig mange arbeidsgivere ser etter. Altså, det at man gjør mange ulike ting samtidig viser at man har stor arbeidskapasitet.

I tillegg dro Anneli på utveksling til Ghana i Afrika, noe hun anbefaler alle studenter å gjøre.
- Jeg lærte så mye på utvekslingssemesteret til Ghana, og jeg anbefaler alle som kan å dra på utveksling i løpet av studiene! Samtidig så var det å få oppleve et så stort universitet en opplevelse som gjorde at jeg satte enda mer pris på «lille» UiO og oppfølgingen man får her. På UiO er det veldig enkelt å ta kontakt med professorer og seminarledere, og man får hjelp til det man trenger.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?
- Jeg tenker det er viktig å ikke bli for oppslukt i bare studiene. Det er et ganske høyt snitt for å komme seg inn på bachelor-programmet til internasjonale studier, og det er veldig mange flinke folk der, men man må ikke la seg stresse av det. En arbeidsgiver ser uansett på mer enn karakterene dine. Hovedgrunnen til at jeg fikk denne jobben var nok et helhetlig bilde av innsatsen min, som inkluderer de tingene jeg har gjort utover studiene. Slik som en deltidsjobb eller et verv. Noen ganger kan den ekstra-jobben du har virke meningsløs, men alle erfaringer man får vil ende opp med å bli verdifulle på et eller annet tidspunkt. På intervju til den jobben jeg har nå, spurte intervjueren om jeg hadde noen erfaringer med sesongbasert arbeid. Etter litt tenketid sa jeg: ‘Ja, jeg har jobbet i matbutikk før og rundt juletider’. Mer enn det skulle ikke til! Så mitt tips til studenter er å ta de erfaringene som kommer, men prøv også å slappe litt av; senk skuldrene, og ha det gøy mens du studerer.

Anneli Lindahl

Studieprogram: Internasjonale studier, fordypning i statsvitenskap

Fullført grad: 2020

Stillingstittel: Førstekonsulent

Arbeidsgiver: Utlendingsdirektoratet (UDI)

Av Fride Sanna
Publisert 21. jan. 2022 14:20 - Sist endret 12. apr. 2023 11:34