Matilde jobber som førstekonsulent i Politiet

Matilde fant tilfeldigvis ut av jobbutlysningen da noen venninner av henne tipset om den. De hadde selv funnet stillingen via nettsiden til Karrieresenteret ved UiO. Hun fikk sikret jobben takket være en blanding av faglig interesse og erfaring.

Bildet kan inneholde: anlegg, smil, tre, mennesker i naturen, botanikk.
Foto: Fride Sanna

Matilde jobber som førstekonsulent i Politiet, og fant tilfeldigvis ut av utlysningen da noen venninner av henne tipset om den. De hadde selv funnet stillingen via nettsiden til Karrieresenteret. Hun fikk sikret jobben takket være en blanding av faglig interesse og erfaring.
- Jeg hadde faglig interesse for det jobben gikk ut på, og det fikk jeg vist fram for arbeidsgiver. Selv om man ikke nødvendigvis jobber med det direkte, handlet stillingen blant annet om tematikk rundt migrasjon, innvandring, og flukt; noe som jeg er veldig interessert i. Så var det også erfaring. Jeg har lenge jobbet innenfor service, og står nå ovenfor en jobb som krever at man er serviceinnstilt. I tillegg var det bra at jeg hadde erfaring med kommunikasjon, både muntlig og skriftlig. Og ikke minst, en bachelorgrad.

Hovedoppgavene til Matilde er å ta imot søknader for statsborgerskap, drive saksbehandling, og sende søknadene videre til UDI for en endelig avgjørelse.
- Folk kommer til meg og leverer søknaden sin, så skal jeg kontrollere ID-dokumenter og at de har med riktige papirer. En del er også veiledning; hvis de har noen spørsmål, hvis de mangler noe, eller har misforstått noe. Det er nettopp der service-erfaringen kommer inn.

Det Matilde trives best med i jobben sin, er møtet med menneskene.
- Det kommer veldig mange ulike typer mennesker med ulike bakgrunner og alder.  Det er generelt veldig hyggelig, og man får sosialisert seg i jobben. Personlig gir det meg veldig mye energi å være med mennesker, og å få jobbe med mennesker. Det er selvfølgelig gøy med kontrollarbeid også; å gå litt inn i det og sjekke om alt stemmer. Så det er både en sosial og hyggelig jobb, også skal man selvfølgelig være effektiv.

Det meste av hva Matilde driver med på jobb har hun lært på selve jobben. Én ting hun likevel tok med seg fra internasjonale studier, og som har vært viktig i jobben hennes; er et overordnet blikk.
- Det å kunne se på forskjellige problemstillinger fra ulike perspektiver. Det er kanskje det jeg bruker mest i jobben; å se et mer nyansert bilde.

Utover evnen til å se ting på forskjellige måter, har en bachelor i internasjonale studier lært Matilde hvordan hun kan sette seg inn i problemstillinger raskt, samt hvordan være mest mulig løsningsorientert.
- Dette var noe jeg lærte underveis i studiet. I tillegg så lærer du deg fort å strukturere hverdagen! Det kan kanskje være lurt å jobbe litt ved siden av eller å ha noen verv; man blir ofte mer effektiv av å ha flere ting å gjøre.

Under studietiden jobbet Matilde som deltid i klesbutikker og på kafé, i tillegg til å ha hatt forskjellige verv. Hun tror det er lurt å holde seg aktiv.
- I fjor tok jeg et årsstudium i fransk og da var jeg også skribent på siden; på student-aviser, nyhetskampanjer og sånne ting. Jeg har også vært litt frivillig for Røde Kors, hvor jeg var med på å holde kurs for kvinner med minoritetsbakgrunn. Kurset gikk ut på at kvinnene kunne øve seg på norsk språk og norsk kultur. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har gjort det, og at jeg har den erfaringen nå. Det var givende, og jeg tror det var svært hjelpsomt da jeg for eksempel søkte på denne stillingen at jeg hadde gjort alle tingene nevnt over.

Matilde valgte å ta et årsstudium i fransk ettersom hun hadde vært på utveksling til Toulouse i Frankrikeunder bacheloren. Matilde syntes utveksling var kjempegøy, og hun lærte mye om seg selv. Erfaringen ga henne også muligheten til å vise at hun er et ja-menneske.
- Poenget er at det er nyttig og givende å tilegne seg nye erfaringer; å vise litt allsidighet på ting du kan eller ting du har interesse for. Hvis du har andre ferdigheter eller interesser, så bruk dem! Enten om det er språk, eller om man har en spesiell interesse for en kultur eller region, er utveksling et eksempel på en erfaring som kan reflektere det.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?
- Jeg vil først si at det er viktig å nyte studietiden. Det hjalp meg veldig å gå litt bort ifra den tanken om å måtte prestere hele tiden, og prøvde heller å minne meg selv på å senke skuldrene. Det er viktig å gjøre ting som gjør deg glad, som gir deg energi, slik at man får overskudd til å prestere godt. Utover det, så er jo erfaring veldig viktig, og det å strukturere hverdagen litt. Jeg vil også si at kollokvie-grupper er et godt tips, og noe som har hjulpet meg masse og gjort lesedagene mer motiverende.

- Spesifikt til denne jobben, så er det mange som har tatt utlendingsrett. Det kan derfor være et pluss å ta hvis man har interesse for emnet og det feltet jeg jobber med nå. Men det er absolutt ikke et must; jeg har selv ikke hatt det. Som sagt, man lærer mest på jobben.

- Tips eller noe som kanskje arbeidsgiver setter pris på, og som alltid vil kunne gi et godt inntrykk; er at man tør å ta litt initiativ. At man er et ja-menneske. Enten om man nevner det under intervjuet og viser til erfaringer som støtter det; via et verv eller utveksling. Det er noe jeg tror de fleste arbeidsgivere setter pris på; at man tar på seg oppgaver, og at man ikke er redd for å ta utfordringer. Å ikke vente på at andre skal si det til deg, men heller vise at du kan ta initiativ selv, kan nok skille en god medarbeider fra en skikkelig god medarbeider.

 

Matilde Bernués Heiskel

Studium: Internasjonale studier, fordypning i statsvitenskap
Fullført grad: 2020
Stillingstittel: Førstekonsulent
Arbeidsgiver: Politiet, Seksjon for utlendingsforvaltning i Oslo politidistrikt

Av Fride Sanna
Publisert 1. mars 2022 09:53 - Sist endret 12. apr. 2023 11:32