Praktikant i Accra, Ghana

Selma Stafford Germundsson hadde andre planer enn mange av hennes medstudenter på INTER, og så ikke for seg å søke seg til Utenrikstjenesten. Det var inntil en stilling som nærmest hadde hennes navn skrevet på seg dukket opp. UD var enig i matchen, og våren 2024 har hun vært praktikant på ambassaden i Accra.

Bildet kan inneholde: smil, anlegg, erme, gul, tre.

Foto: Privat

- Hei, så hyggelig å se deg!

- I like måte! Det var så kjekt at du tok kontakt - en veldig positiv overraskelse, smiler Selma gjennom skjermen fra Accra i Ghana.

Selma har denne våren vært praktikant på ambassaden der, og jeg har invitert henne til en prat om tiden på INTER, hvordan det er å jobbe på ambassaden og hva hun tenker videre. Det var flere faktorer som spilte inn da Selma valgte å studere Internasjonale studier på Universitetet i Oslo

- Når jeg ser tilbake, hadde jeg nok en idé om å studere internasjonale studier en stund før jeg faktisk søkte, men jeg ønsket ikke å begynne på en bachelorgrad med en gang etter videregående. Jeg følte et behov for å prøve noe nytt og utforske andre muligheter, så etter videregående dro jeg til Frankrike og tok en årsenhet der. Det var på et fransk universitet, men i regi av NTNU. Jeg planla egentlig å bli i Frankrike, men så kom COVID19-pandemien, som gjorde at jeg så meg nødt til å flytte hjem til Norge.

- Mot slutten av videregående visste jeg allerede at jeg var interessert i å gå på internasjonale studier. Selv om det ikke var en del av en større plan eller et overveid valg, tiltalte tanken på et bredt utdanningsfelt meg. Jeg hadde en vag ide om at det kunne være smart å ikke spesialisere seg for tidlig, og det harmonerte med mine eksisterende interesser innen internasjonalt arbeid og reising.

Selma ble tiltrukket av muligheten til å utforske sine internasjonale interesser samtidig som hun utviklet en solid akademisk bakgrunn

- Jeg liker å jobbe internasjonalt og liker å reise, og jeg hadde sett for meg å kunne reise i forbindelse med både studie og jobb. Jeg så for meg at denne utdanningen kunne åpne dører for både studie- og jobbreiser i framtiden. Jeg følte også behovet for å skape en ny start og oppdage nye ting, og på mange måter følte jeg at internasjonale studier ved UiO kunne gi meg akkurat det.

Et attraktivt studieprogram med supert studiemiljø – selv i pandemitid

INTER har helt siden oppstarten for 21 år siden hatt gode søkertall og det tiltrekker seg ambisiøse og engasjerte studenter

- Det er et veldig godt studiemiljø på INTER, men jeg var faktisk ikke klar over dette da jeg søkte det, så jeg følte meg veldig heldig som ble en del av dette. Mange tenker nøye gjennom hvilket studie de skal ta etter å ha jobbet hardt på videregående og fått gode resultater, og INTER er en fin plass å fortsette, sier Selma.

Tiden på INTER har vært en definerende tid, og Selma minnes COVID-oppstarten som utfordrende, men også fin

- Jeg merker at det er en tid jeg kommer til å huske og holde veldig nært meg. Det har absolutt vært en definerende tid. Det var en veldig spesiell tid å starte på en bachelorutdanning under COVID. Og det kom jo med sine utfordringer, men på den andre siden så gjorde det også at man ble nesten litt tettere knyttet til hverandre, vil jeg si. For du blir liksom tvunget til å være sånn «ok, dette er mine ti nå».

Hun minnes det øyeblikket etter at gjengen på kullet hadde kjent hverandre i ni måneder, og så plutselig kan gi hverandre den første klemmen

- Det var helt absurd og befriende. Miljøet på INTER er virkelig helt fantastisk. Det er en fin blanding av folk som liker å ha det gøy, men også er seriøse og ambisiøse. Det smitter jo helt klart over, så man påvirker jo hverandre og det legger på en måte noen indirekte føringer for veien videre. Særlig med hensyn til hva man skal strekke seg etter, og det er på en måte en fin ting; at du blir inspirert av de rundt deg. Jeg føler INTER-folk virkelig hjelper hverandre i å komme opp og frem.

Selma tror ellers at en av grunnene til at mange søker INTER er fordi programmet gir et bredt fundament og muligheten til å studere ulike disipliner videre

- Dette appellerer spesielt til de som er interessert i internasjonale relasjoner, da de må jobbe med ulike emner som historie, økonomi og samfunnsfag for å forstå og analysere internasjonale forhold. Jeg tror også at folk har en felles forståelse om at nettverk og å knytte gode, varige kontakter er en nyttig og fin ting. Det er noe du kan dra nytte av senere i livet. INTER har også helt fantastisk programutvalg. De må få mye kudos for mye av aktivitetene; studieturer, bedriftsbesøk og sosiale treff!

Som fordypning i graden, valgte Selma samfunnsøkonomi – noe hun i stor grad endte med på bakgrunn av magefølelse, men også som følge av kompetansebehovet i sektoren hun vil jobbe innen

- Jeg tror det var en sammensatt grunn til at jeg valgte samfunnsøkonomi, men det gikk blant annet på at jeg visste at økonomi-kompetanse var mangelvare i sektorene folk med min fagbakgrunn søker seg til. Jeg hadde mine tvil fordi det er så mange kule fag å velge mellom. Men jeg har aldri angret for denne fordypningen har lært meg kommer så godt med i arbeidslivet, og mye av det har faktisk vært gøy også!

Bacheloroppgave på seiltur og veien til Accra

- Hva skrev du bacheloroppgave om?

- Jeg skrev faktisk bacheloroppgaven andre året på studiet, fordi jeg skulle ut på seiltur i fire måneder. Det er som sagt noe av det jeg liker med gradene på Blindern, at de er lette å «skreddersy» slik at du kan få «klemt inn» mye forskjellig. Jeg hadde fått tilbud om å seile med Statsraad Lehmkuhl, så jeg bestemte meg for å kombinere det. Da skrev jeg om statlige investeringsfond, herunder Oljefondet og andre liknende statlige investeringsfond, og deres evne til å fremme bærekraftige investeringer i markedet. Jeg skrev på engelsk, så tittelen på oppgaven var «Sovereign wealth funds and sustainability in financial markets.»

Veileder på bacheloren var Dag Harald Claes og Selma husker prosessen med å skrive oppgaven som god, og en nyttig erfaring å dra veksel på i praktikantstillingen. Jeg spør Selma om hun kan fortelle litt om veien til og oppholdet i Accra; Hva gjør du, og hvordan bruker du utdannelsen din i det du gjør?

- Hm, hvor skal man starte? Det var nok på mange måter ganske tilfeldig at det ble sånn, men så bare dukket denne stillingen opp i Accra, og den føltes nærmest skreddersydd og virket utrolig spennende! Kombinasjonen av det de jobber med; bærekraft, økonomi, området Vest-Afrika havforvaltning blant annet – i tillegg til at de trengte en fransktalende student.

Selma tenkte at «ok, jeg må jo faktisk bare søke på den.» Søkte gjorde hun, og stillingen ble hennes

- Jeg tror kombinasjonen av interessene mine, det at jeg har studert og jobbet med bærekraft, i tillegg til å kunne fransk var medvirkende til at jeg fikk jobben.

Fransken lærte hun seg videre fra frem skolefransk via årsenheten i Normandie, samt utvekslingsopphold i Toulouse og seilturen med Statsraad Lehmkuhl over Stillehavet. I tillegg var den første personen hun møtte på INTER, som har blitt en av hennes beste venner, fransk og slik fikk praktisert språket såpass mye at det «satte seg».

Selma jobber hovedsakelig med privat sektor, i Ghana og i de fransktalende landene som dekkes av ambassaden, herunder Senegal, Elfenbenskysten og Guinea. Hun bidrar også med tilrettelegging og forberedelser i forkant av besøk, både bilaterale og multilaterale

- Nå på tirsdag flyr jeg for eksempel til Abidjan, og skal delta på åpningen av en norsk bedrift. Ellers er det en del politisk rapportering om de fransktalende landene. Det har også nylig vært valg i Senegal, så jeg har jobbet med rapportering i sammenheng med det.

Av øvrige oppgaver nevner Selma at hun også holder mye på med sosiale medier og generell kommunikasjon, samt praktiske ting rundt arrangementer også.

- Oppgavene mine er så mangt, og det har så langt vært en kjempepositiv opplevelse. Jeg føler meg som et fullverdig medlem av teamet her, og en fullverdig kollega, det har vært viktig for mestringsfølelsen.

Bildet kan inneholde: smil, hvit, lokk, erme, baseballcapen.
Ute i felt. Foto: privat

Selma har virkelig klart å dra nytte av sine språkkunnskaper og den interkulturelle forståelse i sin nåværende stilling i utenrikstjenesten. Det å jobbe med næringsfremme og politisk rapportering oppleves som en utfordrende og givende jobb, en utfordring er at rapportene er en ganske annerledes sjanger

- Forskjellen på en akademisk tekst og en rapport fra UD er jo omfanget, det er ofte en tosiders rapport, som skal være veldig konkret om det viktigste på et område eller felt. Neste uke skal jeg skrive sak om Senegal og valget til et nyhetsbrev, og etter det en rapport på næringslivet i Elfenbenskysten etter å ha vært der. Sånn sett kommer det med at jeg har god treningen i å hente ut det viktigste i en tekst. Dette gir meg erfaring i å formidle det på en god måte i forhold til det mediet du skriver for.

Selma er enig i at treningen fra INTER2000 har gitt god trening med hensyn til å kunne konkretisere og å jobbe innenfor en snever tidsramme

- Ja, det er en god sammenligning, faktisk. Jeg føler at casene fra INTER2000-emnet definitivt var god trening, kanskje særlig med tanke på tidsrammene rundt dem og konkretiseringen som krevdes. Altså... det er jo ikke en hemmelighet at tekster i akademia ofte kan bli unødvendig lange og man tar seg god tid til å bygge opp det argumentene dine. I disse rapportene og tilsvarende i INTER2000-emnet så var det å være presis viktig - du ble bedømt på hvor konkret det kunne være.

Jeg spør om hun opplever at hun må tenke litt ekstra på hvordan hun ordlegger seg med tanke på ulike konflikter og sånt – får hun trening i å være diplomatisk? Kan hun være så konkret og direkte som hun ville ønske?

- Det vil jeg absolutt si! Jeg prøver å bemerke meg i ordlyden i måten diplomatene snakker om spesielt sensitive emner. For det er jo en kunst det også. Man må jo kunne være tydelig og uttrykke en mening, men da gitt at denne meningen kommer fra noe større enn deg selv. Det er vel en slags finesse. Jeg tror absolutt det er rom for å være direkte, men det må skje med omhu. Du tar alltid stilling til omstendighetene rundt det du ordlegger deg og uttaler dem.

- En balansegang med andre ord?

- Definitivt! Og jeg tror at det å lære seg egenskapen å kunne diskutere sensitive temaer på en direkte og konkret måte, uten at dette oppfattes som sårende eller kan fornærme noen, er noe du med fordel kan ta med deg alle typer jobber egentlig, det er rett og slett gode egenskaper å ha. Jeg forstår hvorfor diplomatene går gjennom en lang trening før de blir vant til dette. De kjenner liksom alltid på stemningen og ser an hva som er lurt ut fra den gitte situasjonen. Det er generelt veldig mange dyktige mennesker her på ambassaden!

Master i Paris og veien videre

Selv om oppholdet har vært berikende og at Selma tar med seg masse nyttige erfaringer, er hun åpen for andre veier utenom utenrikstjenesten eller diplomatiet

- Det er absolutt en veldig inspirerende og gøy arbeidsplass og ikke minst interessant livsstil. Men nå vil jeg først og fremst ta masteren min, og deretter se hvilke muligheter og dører som åpner seg derifra.

Etter at praktikantoppholdet startet, har Selma kommet gjennom intervjurunder og fått plass på det tverrfaglige masterprogrammet «Sustainability and Social innovation» ved L'École des hautes études commerciales de Paris (HEC). Hun flytter derfra rett fra Accra til Paris i løpet av sommeren

- HEC er vel primært en handelshøyskole, så det er et lite veiskifte. Jeg tror tverrfagligheten fra INTER har rustet meg blir en styrke.  I tillegg er det en utdanning innenfor bærekraft og sosial innovasjon som passer meg godt

I løpet av årene på Blindern har Selma nemlig jobbet med ulike prosjekter og deltidsstillinger, blant annet som Project Coordinator Sustainability Project på Grønt kontor for UiO administrasjonen sentralt. Grønt kontor/Green Office er en arena for studenter og ansatte som har ideer og innspill til hvordan UiO som studie- og arbeidsplass kan bli mer bærekraftig

- Dette var en del av klima- og miljøstrategien til universitetet, og var det første grønne kontoret i Norge. UiO valgte å internalisere det, vanligvis er det 100% studentdrevet, men her var det litt mer ovenfra og ned, fremover nedenifra fra studentmassen og opp som det har hatt tradisjon for.

- Det dreide seg om prosjektplanlegging og koordinering av større arrangementer, og å få det i tråd med en overordnet strategi. Jeg jobbet mye opp mot ledelsen og det var skikkelig gøy å være med på det. Jeg lærte mye jeg har fått brukt for her nede også.

- Vi jobbet blant annet mye med biodiversitet på campus, og planleggingen av campus i forhold til sesonger og med parkseksjonen osv. Så vi hadde mange større og overordnede prosjekter hvor vi jobbet mer internt med de ulike seksjonene.

Ferdigheter i prosjektplanlegging, koordinering og strategisk samarbeid må sies å være erfaring og kompetanse som trengs nærmest overalt, og jeg lurer på om hun har blitt noe klokere på hva hun vil etter fullført master

- Jeg føler det er en helt spesiell tid for arbeidsmarkedet og at det kommer til å endre seg ganske mye bare på de neste ti årene. Så det eneste jeg er sikker på, er at jeg ikke vil måtte låse meg til en ting. Jeg vil møte disse endringene med litt nysgjerrighet fremfor en slags firkantethet og se litt hva som dukker opp og hva som passer meg. Jeg ser positivt på det og gleder meg til å komme ut i arbeidslivet - for fullt, ler hun.

Selma har også jobbet deltid som saksbehandler i Oslo politidistrikt, en stilling hun fikk samtidig som hun koordinerte Green Office. Hun har med andre ord opparbeidet seg en allsidig og interessant arbeidserfaring, både i offentlig sektor, utenrikstjenesten og innen bærekrafts relaterte arbeidsområder.

- Du fikk muligheten til å starte som førstekonsulent i Oslo politidistrikt samtidig som du fullførte graden, det sier noe om kompetansen og ferdighetene du tar med deg – blant annet fra studiet. Opplevde du å ha det som trengs for å utføre jobben på en god måte?

- Ja, det er absolutt mye som er overførbart. Men jeg tror også at det var godt for meg å på en måte ha noe annet som skjedde ved siden av studiet, slik at jeg fikk et inntrykk hvordan arbeidslivet er. For jeg tror det er veldig lett å gå inn i slags boble på universitet. Så det å få balansen mellom det dypdykket du gjør faglig sett, men også ha andre ting, gjør deg bedre i stand til å se hvordan det du lærer teoretisk, altså faglig sett, kan brukes «der ute».

Selma understreker at hun tror det er viktig å være åpen, og ikke kjenne at hvis en dør lukkes, så er det over, men at det heller åpner opp for andre muligheter

- Samtidig ser jeg definitivt at jeg har en slags retning, og at jeg liker å ha en retning. Per nå er min ideelle drømmejobb, hvis jeg kunne skreddersy i den, noe internasjonalt og innen innovasjon. Jeg liker å stå litt i spissen, og gjerne blant flinke folk – for jeg blir veldig inspirert av menneskene jeg har rundt meg. Så det å kunne få mulighet til å jobbe med flinke, motiverte og energiske mennesker som er nysgjerrige tror jeg tror hadde vært perfekt. Jeg har alltid lyst til å være nysgjerrig i jobben min og kunne utforske ulike sider av meg selv uavhengig av hvor gammel jeg blir.

- Og ikke minst så vil jeg gjerne ha en jobb hvor jeg kan reise litt rundt, og virkelig kjenne på en slags mening med det jeg gjør. Når jeg tenker over det er nok det mest grunnleggende i en #drømmejobb de menneskene jeg har rundt meg, og den inspirasjonen og følelsen de gir. Og reising!

Tiden vil vise hva fremtiden bringer for Selma, men en ting er sikkert; hun tar det som måtte komme på strak arm

- Ja, det er virkelig viktig å være åpen for muligheter og ikke være redd for å utforske nye veier. Å stole på sine egne valg og følge sin egen intuisjon er avgjørende for å finne sin egen vei og skape sin egen suksess. Og som du nevner, det er også viktig å være åpen for alternative planer og være fleksibel når ting ikke går som planlagt. Det er mange veier til suksess, og det er aldri for sent å endre kurs eller prøve noe nytt, sier Selma.

- Det synes jeg var en fin avslutning! Tusen takk for at du delte dine tanker og erfaringer. Jeg tror mange kan dra nytte av dine råd og perspektiver når de navigerer gjennom sin egen studietid og fremtidige karrierevei.

Tre tips fra en ISV alumn fra INTER-programmet:

  1. Gi seg selv rom til å utforske egne interesser utenfor studiet, for det er viktig å kunne vise til at du på en måte har et liv utenfor også. Både for din egen personlige utvikling, men også for en potensiell arbeidsgiver og andre folk som forholder seg til deg.
  2. Vær åpen og fleksibel, men samtidig tenk gjennom hva du er god på, og ikke velg noe bare fordi noen andre sier at det er lurt. Når man er omgitt av veldig mange flinke folk, kan man lett finne seg i den situasjonen hvor du føler at «alle gjør slik eller sånn». Våg å stole på deg selv og ta litt ukonvensjonelle valg der det passer deg. Hvis du vil dra å seile i fire måneder, fordi det høres spennende ut, så gjør det - og så gjør du de tilpasninger som skal til for å få dette til å skje.
  3. Ikke bli satt ut dersom ting ender ikke alltid så opp som du så for deg første året ditt. Det er ikke verdens undergang hvis ting ikke går som planlagt, og det kan være lurt å ha en plan B eller C opp i ermet.

 

Selma Stafford Germundsson

Studieprogram: Bachelor i internasjonale studier

Fullført grad: 2023

Stillingstittel: Praktikant

Arbeidsgiver: Utenriksdepartementet - Den kongelige norske ambassaden i Accra

 

Publisert 4. juli 2024 09:43 - Sist endret 4. juli 2024 09:49