Grip mulighetene under studietiden

Mira Christine Marcussen prøvde ut mye forskjellig under studietiden og fikk dermed mye verdifull erfaring som hun benytter i jobben sin i dag. Å jobbe i Jussbuss var spesielt morsomt og lærerikt.

Portrett av Mira Marcussen

Mira har fått mange nyttige erfaringer fra blant annet praktikantopphold, sommerjobber og arbeid i Juss-Buss (foto: Karina Mauren)

Mira Christine Marcussen har master i rettsvitenskap og jobber nå for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, best kjent som Gjenopptakelseskommisjonen. Gjenopptakelseskommisjonen behandler søknader om gjenåpning av straffesaker og avgjør om en domfelt skal få behandlet sin sak på ny av retten. Kommisjonen er uavhengig av politiet, påtalemyndigheten og domstolene. Mira jobber i sekretariatet, der hun utreder og forbereder saker for kommisjonen.

– Når jeg får inn en ny begjæring om gjenåpning, starter jeg med å lese dokumentene i saken. Jeg leser blant annet begjæringen, dommene og det som er relevant i politiets straffesaksdokumenter. I noen saker er det behov for ytterligere etterforskning, og i så fall vil kommisjonens leder eller kommisjonen samlet beslutte hvilke etterforskningsskritt som skal foretas. Basert på dokumentgjennomgangen og eventuell etterforskning utreder jeg saken. Jeg legger den deretter frem for kommisjonens leder eller hele kommisjonen, som avgjør om begjæringen skal tas til følge.

Arbeidshverdagen hennes består stort sett i å fordype seg i saker alene, men om saken er mer omfattende, samarbeider hun med kolleger. Mira forteller at det er veldig godt miljø i sekretariatet, slik at det alltid er rom for å diskutere saker og å spørre om hjelp når man lurer på noe.

Ren juss-jobb

På spørsmålet om Mira får brukt utdanningen sin i jobben, svarer hun et tydelig ja.

– Dette er en ren juss-jobb, jeg hadde ikke klart å gjøre denne jobben uten utdanningen min, sier hun. – Hverdagen går ut på å gjøre juridiske vurderinger, og det er helt nødvendig å kunne juridisk metode. Det dukker stadig opp nye juridiske problemstillinger som må undersøkes. Samtidig består store deler av jobben i å vurdere faktum. Det forbereder studiet en mindre på, så her må jeg lære av gode kollegaer.

Mira har også en bachelor i kriminologi og tror at det kan være en medvirkende faktor til at hun fikk jobben.

– Det er nyttig med kriminologi i bunn, for den har gitt meg et større perspektiv enn kun det juridiske. Det jeg lærte da jeg studerte kriminologi bidrar til min forståelse av strafferettens plass i samfunnet, sier hun.

Erfaring fra ulike arbeidsplasser

Mira har gjort mye forskjellig i løpet av studiene. Blant annet har hun vært vitenskapelig assistent på Nordisk institutt for sjørett, jobbet i Jussbuss og vært et halvår i Frankrike som praktikant for UD ved Norges faste delegasjon til Europarådet. Hun har også hatt flere praktikantopphold og hatt sommerjobb i Brønnøysundregistrene. Hun tror at det å ha variert erfaring kan bidra til at man blir god i en jobb.

– En ting er å lære det rent faglige som man tilegner seg ved å lese pensumbøker, noe annet er å lære hvordan juss kan anvendes i praksis. Jeg synes det har vært veldig nyttig å jobbe med konkrete saker og få erfaring fra ulike arbeidsplasser. Det er der jeg har lært å bruke jussen på en god måte, sier hun.

Mira trekker særlig fram Jussbuss som en verdifull erfaring. Jussbuss er et studentdrevet rettshjelptiltak, som i 2021 fylte 50 år. Jussbuss gir gratis rettshjelp, det vil si juridisk bistand, til personer med juridiske problemer. Alle de ansatte i Jussbuss er studenter.

– Juss handler om å lære god metode og å bli trygg i faget, og i Jussbuss lærte jeg veldig mye om det. I løpet av den perioden jeg jobbet der fikk jeg bygget opp mye kompetanse, fordi jeg jobbet så intensivt med konkrete saker. Jeg jobbet med husleie- og gjeldsrett. De områdene hadde jeg ikke noe særlig kjennskap til fra før av, så det var kanskje desto mer læring i det, forteller hun.

Hun legger til at hun anbefaler alle jusstudenter å jobbe i Jussbuss, og sier at det er det morsomste og mest lærerike hun har gjort i løpet av studietiden.

Bruke mulighetene

Mira forteller at hun har hatt veldig stor glede av å gjøre ting ved siden av studiene i løpet av studietiden, og det råder hun også andre studenter til å gjøre.

– Jeg anbefaler jusstudenter å bruke de mulighetene de har. Det er foreninger man kan engasjere seg i, konkurranser man kan bli med på og en drøss forskjellige jobb- og praktikantmuligheter. Jusstudenter er kjempeprivilegerte, det er så mange spennende ting man kan gjøre, og flere muligheter man ikke har når man er ferdig utdannet, sier hun.

Studietiden gir både mulighet til å dyrke ting man er interessert i, og til å utforske ulike muligheter uten å tenke for mye på hva det skal føre til, mener Mira.

Selv skrev hun masteroppgave om fiskeoppdrett, selv om dette ikke var et rettsområde hun hadde spesiell kjennskap til fra før av eller er noe hun jobber med nå. 

– Jeg syns det var vanskelig å velge hva jeg skulle skrive masteroppgave om. Da jeg fikk mulighet til å bli vitenskapelig assistent knyttet til et prosjekt om oppdrett grep jeg muligheten, selv om jeg ikke kunne noe om rettsområdet. Jeg tror en del jusstudenter er veldig bekymret for hva de skal skrive masteroppgave om, og tenker at det har stor betydning for videre jobbmuligheter. For egen del kan jeg i alle fall avkrefte det, her jeg i dag sitter med en strafferettsjobb og en masteroppgave om oppdrett. Jeg tenker man trygt kan skrive om noe helt annet enn det man kommer til å jobbe med. Og så er min anbefaling å skrive om noe du synes er gøy, sier hun.

Advokatbevilling

Mira forteller at hun trives kjempegodt i Gjenopptakelseskommisjonen, men at hun på sikt også kan tenke seg å prøve andre jobber.

– Jeg kan tenke meg å få advokatbevilling på et tidspunkt. Det virker spennende å føre saker for retten, og å arbeide for å fremme interessene til en klient. Samtidig er det også andre juristjobber som virker forlokkende, så jeg er nok litt åpen for de mulighetene som kommer, sier hun.

Navn: Mira Christine Marcussen

Alder: 30

Studium: Bachelorgrad i kriminologi, UiO og mastergrad i rettsvitenskap (juss), UiO

Ferdig: Februar 2021

Arbeidssted og stilling: Rådgiver i Gjenopptakelseskommisjonen (Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker)

Publisert 25. jan. 2022 14:09 - Sist endret 31. jan. 2022 11:12