En naturlig idealist

Pamir Ehsas har gjort uvanlig mye for sin unge alder, blant annet å utvikle teknologiløsninger som har sikret utdanningen til over 2200 barn i Afghanistan. Han mener det er viktig å følge det man er engasjert i, uansett hva.

Bildet kan inneholde: smil, yttertøy, vindu, mørtelplate, erme.

Studenter må forstå at alle har noe viktig de kan bidra med i samfunnet, mener Pamir (foto: privat)

Pamir Ehsas har master i rettsvitenskap og jobber som til daglig som advokatfullmektig i advokatfirmaet Brækhus. Der er han primært tilknyttet Brækhus’ avdeling for Teknologi. 

–  Jeg bistår teknologiselskaper med ulike saker, blant annet med IT-kontrakter, personvernsaker, offentlige anskaffelser, datautvinning, informasjonssikkerhet og personvern. Jeg hjelper dem også med ulike juridiske problemstillinger knyttet til teknologi, forteller han.

Av og til får han også mulighet til å jobbe med mindre selskaper og hjelpe dem med å vokse.

– Da jobber jeg med å identifisere muligheter for dem, avverge risiko og jeg hjelper dem med finansiering, forteller Pamir.  

Han jobber primært med teknologirett som etterhvert har blitt en egen faggren innenfor jussen. I teknologiselskaper behøver de spesialisert kompetanse på teknologi, juss og digitalisering.

– Samfunnet vokser fort og det utvikles stadig ny teknologi som endrer hvordan samfunnet er organisert på og hvordan vi lever. Regelverket henger etter og vi behøver juridisk teknologisk kompetanse for å sørge for at denne utviklingen skjer under forsvarlige rammer, sier Pamir.

Sendte e-poster

Mot slutten av studiene sendte Pamir e-poster til ulike selskaper som drev med teknologirett for å høre om det var noen muligheter for at han kunne jobbe der. Han gikk på flere intervjuer, og til slutt valgte han Brækhus advokatfirma som han følte var en god match for ham, både faglig og personlig. Det var også viktig å jobbe et sted med godt arbeidsmiljø.

– Forventningene har helt klart blitt innfridd. Det er så gøy å jobbe her. Jeg elsket skolen, og hadde en drøm om å ta doktorgrad, men nå har jeg det så bra i jobben at det ikke frister i det hele tatt, ler han.

– Når jeg er borte fra jobb, savner jeg det med en gang. Jeg føler jeg har vært veldig heldig med hvor jeg endte opp, forteller Pamir.

Metoden er verdifull

På spørsmålet om Pamir får brukt utdanningen sin i jobben, svarer han at han får brukt den, men forteller at det samtidig er veldig mye studiet ikke kan forberede deg til.

– Å gjøre rettskildesøk og å finne fram til svar på teoretiske problemstillinger kommer til nytte i arbeidshverdagen. Studiet gjorde meg derimot mindre forberedt på å anvende jus; eksempelvis å utforme kommersielle kontrakter og identifisere juridisk risiko ved en virksomhet. Samt å formidle juridiske svar på en praktisk og forståelig måte. Disse tingene lærte jeg ikke så mye av på studiet, sier han.

– I stillingen min kreves det god kjennskap til økonomi, teknologi og juss. Vi blir spesialisert innenfor området vårt. En master i juss er derimot mer generell, og jeg får brukt en del av det, men det er også mye jeg har lært meg gjennom å jobbe, sier han.

Å løse problemstillinger på en systematisk måte, blir man derimot en mester på under studiet i følge Pamir.

– Under studiet ble vi konstant trent på juridisk metode for å løse problemstillinger, og den tilnærmingen bruker jeg hele tiden i arbeidshverdagen. Fagene kan jeg ikke bruke like mye, men metodene benytter jeg hele tiden, sier han.

Glødende engasjement

Pamir kan vise til et samfunnsengasjement utenom det vanlige. Som grunnlegger og leder av Brighter Tomorrow, en veldedig forening stiftet av Pamir Ehsas og brødrene hans, har han sikret utdanningen til over 2200 barn i Afghanistan, samt utviklet den første EdTech-plattformen i Afghanistan. Han har også deltatt på stortingshøringer og FN-forsamlinger. Denne innsatsen har gjort at arbeidet hans har blitt anerkjent med priser utdelt av blant annet FN, Kronprins Haakon, DN, Finansavisen, E24, Amnesty, og var Forbes 30 under 30 finalist.

– Da jeg begynte på studiet følte jeg at vi måtte følge de etablerte rammene, følge det som var forventet. Jobbe for et stort advokatfirma, jo større jo bedre. Men jeg ønsket ikke dette. Jeg har i stedet fulgt engasjementet mitt og dermed funnet min riktige vei som teknologi-advokat. I tillegg til at jeg får bidra til at samfunnet blir bedre for andre også på siden, sier han.

– Hvis jeg skal trekke fram en ting som jeg lærte gjennom studietiden, er det at jeg har lært å gjøre det jeg er genuint interessert i. Jeg synes at alle har et ansvar for å bidra til at verden blir et litt bedre sted og for at samfunnet utvikler seg i riktig retning, sier han.

Å tro på seg selv

Pamir sier at det er fort gjort å miste troen på seg selv og å inngå kompromisser med sine verdier og ambisjoner. Det er usunt i det lange løp, mener Pamir fordi man ikke får muligheten til å utfolde sitt fulle potensiale og ha den ekstra gnisten i hverdagen.

– Det aller viktigste synes jeg er å finne noe du virkelig er engasjert i, at du stiller krav til deg selv, arbeidsgiveren din og ikke tar til takke med hva som helst, sier han.

Selv takket han nei til en arbeidsplass som tilbød han jobb, men som ikke kunne tilby ham å jobbe med teknologirett, som er hans lidenskap.

– Da måtte jeg si nei, jeg må jobbe med det jeg trives med. Det føler jeg ikke er så normalt blant studenter, og sånn var det ikke i starten for meg heller. Jeg hadde ikke troen på meg selv, og det føler jeg er litt gjennomgående blant jusstudenter. Men jeg var heldig som fant stor inspirasjon og støtte i foreldrene min. De flyktet fra Afghanistan og sørget for at vi fikk muligheten til å realisere alle våre ambisjoner, forteller han.

Hvis det er en ting Pamir kunne endret, så er det akkurat det å gi studentene troen på seg selv.

– Jeg skulle ønske jeg kunne få dem til å forstå at alle har noe verdifullt de kan bidra med i samfunnet. Selv skulle jeg ønske at jeg hadde fått den åpenbaringen litt tidligere. Det hadde gjort studiet lettere og litt mer tilfredsstillende, sier han.

Pamir henviser til en undersøkelse utført av UiO som har undersøkt hvorvidt jusstudenter får seg relevant jobb etter studiet. Denne studien viser at hele 92 % av uteksaminerte juss-studenter jobber med noe relevant og noe som de trives med.

– Det ender jo veldig bra for de aller fleste, men det var ikke det jeg trodde når jeg gikk på jussen, sier han.  

Ønsker å hjelpe først og fremst

Pamir har alltid drømt om å starte opp sitt eget firma. I tillegg har han som ambisjon om å styrke kompetansen sin som teknologifinansadvokat med formål om å bidra til hjemlandet sitt, Afghanistan.

– Norge har velutviklede løsninger som lett kan overføres til andre land og hjelpe millioner av mennesker. Som måten vi hjalp barna i Afghanistan med utdanning. Den løsningen skar gjennom alle de tradisjonelle måtene å lære på, og jeg håper på sikt at jeg kan bidra til å overføre flere av løsningene vi har i Norge til å hjelpe enda flere av de som er mest utsatt i verden, sier Pamir.

I teknologibransjen får han stadig innsikt i hvilke utfordringer verden står ovenfor, hva verden trenger og mulige løsninger.

– Jeg lærer masse om mektige verktøy som kan skape positive endringer for de som er mest utsatt. Teknologi er et kraftfullt verktøy, og den største ambisjonen jeg har er å kunne hjelpe flere med å leve et verdig liv og at rettighetene deres blir ivaretatt. Jeg er idealistisk av natur, og etter å ha fått mer troen på meg selv de siste årene, begynner jeg også å tro at jeg faktisk kan få til det meste, avslutter Pamir.

Navn: Pamir Ehsas

Alder: 27 år

Studium:

  • Master i rettsvitenskap, Universitetet i Oslo
  • Master i offentlig politikk, Universitetet i Oxford

Arbeidssted: Advokatfullmektig, Brækhus Advokatfirma

Publisert 27. jan. 2022 09:30 - Sist endret 29. mars 2022 15:08