Produserer legemiddel som avdekker kreft

Som ingeniør ved Norsk medisinsk syklotronsenter produserer Abelone radiofarmaka som brukes for å diagnostisere kreftpasienter.

Bildet kan inneholde: smil, anlegg, blad, erme, tre.

Abelone er kjemiker og jobber med radiofarmaka. Foto: Hedda Svee / UiO.

PET-tracere er radioaktive legemidler som brukes for å diagnostisere kreft. Pasientene får det innført gjennom en sprøyte før de avbildes i en PET-scan. Kreftcellene tiltrekker seg legemidlet, og PET/CT-undersøkelsen avdekker om det skjer slike opphopninger. Slik kan legemiddelet Abelone og bedriften hennes produserer, avsløre kreft hos pasienter.

Radiofarmaka er en ferskvare, forteller Abelone. Ettersom virkningen av det radioaktive stoffet er kortvarig, må det produseres om natten og leveres allerede morgenen etter. Hun jobber derfor noen netter i uken.

– Hver dag venter pasienter på produktet vi har laget gjennom natten. Det er fint å tenke på at noen avhenger av deg og det du gjør. Det gjør jobben viktig for meg.

Veksler mellom jobb på renrom og papirarbeid

Den varierende arbeidstiden gjør at ukene i NMS er ulike. Selve produksjonen foregår på et renrom og er fysisk krevende, men produksjonsingeniørene skriver også rapporter og gjør annet kontorarbeid som prosjektarbeid og produksjonsplanlegging. For Abelone er variasjonen viktig.

Når Abelone møter nye mennesker, er det få som har hørt om jobben hennes. De fleste synes det er spennende, men det er også noen som lurer på om strålingen er farlig. Selv har hun ikke vært redd på jobb.

– Det er utviklet mange rutiner hos NMS som gjør arbeidet sikkert. De ansatte får nesten ingen stråling i løpet av ett år. Til og med flyvertinner får mer stråling på jobb enn det jeg gjør, ler hun.

Fikk stipend til sommerprosjekt med forskning

Da Abelone søkte jobben i NMS, var hun ikke den av søkerne som hadde mest arbeidserfaring. Likevel valgte NMS å ansette henne. Lærelyst og nysgjerrighet var egenskaper som var viktige for dem.

– I studietiden var det ikke enkelt å få en deltidsstilling innenfor fagfeltet. Det var derfor viktig at arbeidsgiveren så at jeg hadde andre ferdigheter og erfaringer, forteller Abelone.

Abelone påpeker samtidig at også gode karakterer har vært viktig. 

Dessuten har hun én spesielt lærerik erfaring. Som student ved Universitetet i Oslo kan man søke om stipend fra UiO:Livsvitenskap til å bidra på et forskningsprosjekt om sommeren. Abelone fikk støtte til å gjennomføre et slikt prosjekt i samarbeid med Rikshospitalet. Det praksisnære sommerprosjektet gav henne en unik mulighet til å bruke kunnskapen fra studiet i praksis. Dette var en verdifull erfaring å ha med inn i arbeidslivet.  

Abelone har tatt forskjellige fordypninger i utdanningsløpet. For henne har det vært en fordel å ikke låse seg fast i én retning. Etter kjemiutdanningen finnes det mange muligheter – og det er ikke nødvendigvis innenfor det som en har spesialisert seg i. Det er derfor lurt å være åpen for alle erfaringer og muligheter, oppfordrer Abelone avslutningsvis.

 

Abelone Tislevoll

Stilling: Produksjonsingeniør
Arbeidsgiver: Norsk medisinsk syklotronsenter (NMS)
Alder: 28
Utdanning:
Bachelor i Kjemi og biokjemi
Master i Kjemi, med studieretningen Biomolekyler og biomaterialer

Publisert 19. sep. 2023 11:38 - Sist endret 25. sep. 2023 11:02